logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

President Herbert (LED) - regulacja squelcha, potencjometr, serwis w okolicach Radomia

Escaflowne 19 Sty 2007 08:43 1419 4
REKLAMA
  • #1 3460356
    Escaflowne
    Poziom 11  
    Mam starego Herberta i pomimo że ustawieam RF-gain na maximum i squlech na minimum radyjko zachowuje sie tak jakby squlech był rozkręcony. Tzn w głośniku jest cisza i dopiero jak pojawi sie silny korespondent "otwiera" odbiór. W tym czasie słychać w tle innych słabszych korespondentów których wcale nie było by słychać gdyby ten silny nie nadawał.
    Czy squlecz można jakoś wyregulować żeby po skręceniu na minimum był całkowicie wyłączony i puszczał wszystko? A może potencjometr jest uszkodzony?
    Może na grupie jest ktoś z okolic Radomia Puław albo Lublina kto mógłby zerknąć i ew "stuningować" Presidenta. Albo jakiś serwis godny polecenia?
  • REKLAMA
  • #2 3461525
    ubidigi
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Miałem podobny problem z Herbatnikiem (old). Przyczyną był przełącznik AM/FM nie zawsze łapał w AM i słychać było tylko silne sygnały albo cisza. Po doprowadzeniu go do porządku wszystko wróciło do normy. Zatem nie koniecznie musi być to potencjometr SQ, ale warto by było go również sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #3 3463724
    Escaflowne
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jednego "podejrzanego". Potencjometr głośności jest zużyty i to chyba on daje taki efekt ;/ Można gdzieś taki kupić??
  • REKLAMA
  • #4 3463727
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Można wyciągnąć z innego presidenta :)
    A czy jak już "odbije" squelch to szumi nomalnie?
  • #5 3464274
    Escaflowne
    Poziom 11  
    ta, jak jak juz squlech puści to szum jest normalny.
REKLAMA