logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5550TM - TV nie włącza się, pisk i mruganie diody STB, niskie napięcia

ziutek2002 19 Wrz 2003 23:00 2529 9
REKLAMA
  • #1 332228
    ziutek2002
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Proszę Panowie o pomoc w problemie zinterpretowanym poniżej.
    Podany model TV dostałem martwy. Nie paliła się nawet dioda STB. Po jego otwarciu zauważyłem kompletnie wylany gł. kondensator filtrujący przy grecu 150mF/ 350V. Wymieniłem go oraz parę pozostałych wyglądających podejrzanie. Po włączeniu go głównym przyciskiem nie uruchomił się (również nie reagował na przyciski CH+,CH-), natomiast przez cały czas słychać było krótki pisk pojawiający się w odstępach 2 sekundowych. Temu pojawiającemu się piskowi towarzyszyło mrugnięcie diody STB. Po 5 min. dokonywania pomiarów nagle pisk ucichł, błyski diody również. Najprawdopodobniej jest to problem z jakimś napięciem. Po stronie wtórnej przetwornicy mam śmieszne napięcia np. na 7805 rzędu 1.2V. Problem raczej tkwi po stronie pierwotnej. Względem gorącej masy mam na TR na pin1 i 7 po 320V, na pin11 i 13 po 0V. Sprawdziłem BUZ90 jest OK. Natomiast na ukł. TDA4605-2 mam śmieszne i bardzo niestabilne ciągle zmieniające się napięcia. Pin8: 0V, pin7: 0-1,6V, pin6: 6-12V(elke prze tym napięciu też wymieniłem), pin5: 0V, pin4: 0V, pin3: 1,7–1,9V,pin2: 4 -7V, pin1: 0V. Posprawdzałem parę elementów ale nic nie znalazłem. 320V przy grecu mam stabilne. Nie rozumiem zasady działania tych przetwornic z GORĄCĄ MASĄ. Posiadam tylko schemat od przetwornicy w Elemisie 5510T. Czy w moim modelu układ zasilania TV łączy się z jakimś stopniem wzmocnienia na pł. Gł.? Może któryś z kolegów już się z tym zetknął.
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #2 332244
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 63
    Jesli wymieniles wszystkie elektrolity po pierwotnej to cykliczne piski i pulsujace napiecie na p.6 wskazuje na przeciazenie po wtornej stronie. Sprawdz czy przetwornica ruszy na sztucznym obciazeniu. Mozliwe tez ze padl TDA4605
  • REKLAMA
  • #3 332295
    JURWIN
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    TO JEST PRZETWORNICA ASYNCHRONICZNA , CZYLI ODŁĄCZ TRANZYSTOR KLUCZUJACY LINI (BU), I PODLACZ ZAROWKE 60W W MIEJSCE GDZIE BYL KOLEKTOR TEGO TRANZYSTORA A MASE (ZIMNA!!).ODLĄCZ WSZYSTKIE POZOSTAŁE NAPIĘCIA PO STRONIE WTORNEJ PRZETWORNICY.JEZELI NIE RUSZY TO POSPRAWDZAJ REZYSTORY OD WSTEPNEGO STARTU (200KOM).JEZELI SA DOBRE A WYMIENILES ELKA TO POZOSTAL CI TYLKO UKLAD.
    posty piszemy małymi literami! Pamiętaj o tym bo następnym razem będą konsekwencje!
  • REKLAMA
  • #4 332814
    ziutek2002
    Poziom 20  
    Najpierw przed poradami kolegów sprawdziłem dokładnie wszystkie opory po stronie pierwotnej zasilacza. Wszystko OK. oprócz jednego R409. Zamiast 47 Omów miał 150. Jest on szeregowo wpięty między pin.5 TDA4605 a BUZ90. Po jego wymianie zasilacz zaczął pracować tak jak na początku(pisk i mruganie diody STB). Odłączyłem najpierw wszystkie piny TR na stronie wtórnej i uruchomiłem jeszcze raz. Zamiast pisku słychać teraz bardo cichutkie tykanie pojawiające się w tych samych odstępach czasu. Próba z żarówką skończyła się fjaskiem. Nie usłyszałem pracy przetwornicy a żarówka nie zaświeciła się(czy powinna się w ogóle zaświecić? - niewiem). Chyba będę musiał wymienić ten układ TDA. Jeśli się nie mylę to on właśnie realizuje start przetwornicy( proszę mnie poprawić jakby co).
    POZDRAWIAM
  • #5 332851
    JURWIN
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    TEN UKLAD WLASNIE STERUJE BUZA KTORY PRACUJE JAKO KLUCZ.WYMIEN TEN UKLAD .STARAJ SIE Z TAKA SAMA CYFERKA .JAK JEST TDA4605-2 TO TAKI WLASNIE ZAINSTALUJ. znów duże litery!!!!!!!!!!!!!, masz zacięty caps lock?
  • #6 332980
    ziutek2002
    Poziom 20  
    Ok spróbuje(tylko najpierw muszę go kupić). Orazultatach poinformuję.
    POZDRAWIAM
  • #7 333808
    pawcio
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    Umyj płyte-wylany kwas z elki może być przyczyną całego zamieszania
  • REKLAMA
  • #8 339014
    ziutek2002
    Poziom 20  
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi (naprawę zacząłem od wyczyszczenia płyty) . Wymiana TDA4605-2 nie pomogła. Zacząłem po kolei wyciągać wtyczki po str. wtórnej(od odchylania, RGB, p.k. itd.). Po wylutowaniu przewodu zasilającego p.k. (200V), właściwie zasilającego układy RGB, wszystko zaczęło zachowywać się OK. Zdiagnozowałem uszkodzone dwa z trzech układów TDA6101Q. Po ich wymianie wszystko OK. i koniec naprawy TV.
    POZDRAWIAM
  • #9 339045
    witt69
    Poziom 23  
    Ocena: 92
    Ciekawe...a rezystor 10 ohm w zasilaniu TDA6101Q był cały...?,bo przeważnie ulega przepaleniu w przypadku uszkodzenia TDA...
  • #10 340332
    ziutek2002
    Poziom 20  
    Cały, cały. Natomiast przebita została jedna dioda na p.k Nr nie pamietam ale są tam tylko dwie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Model telewizora Elemis 5550TM został dostarczony w stanie nieuruchamiającym się, bez świecenia diody STB. Po wymianie głównego kondensatora filtrującego 150µF/350V oraz innych elektrolitów pojawiał się cykliczny pisk i miganie diody STB, co wskazywało na problem z zasilaczem impulsowym. Pomiar napięć na układzie TDA4605-2 oraz tranzystorze BUZ90 wykazał niestabilne i niskie wartości, a rezystor R409 miał zmienioną wartość (150 Ω zamiast 47 Ω). Po jego wymianie zasilacz nadal nie uruchamiał się poprawnie. Próba uruchomienia przetwornicy z żarówką 60W nie przyniosła efektu. Wymiana układu TDA4605-2, który steruje tranzystorem BUZ90, nie rozwiązała problemu. Po dokładnym czyszczeniu płyty i odłączeniu poszczególnych wtyczek po stronie wtórnej, zdiagnozowano uszkodzenie dwóch z trzech układów TDA6101Q odpowiedzialnych za sygnały RGB. Po wymianie tych układów telewizor zaczął działać prawidłowo. Dodatkowo stwierdzono uszkodzenie jednej diody na płytce odchylania (p.k.), natomiast rezystor 10 Ω w zasilaniu TDA6101Q pozostał nienaruszony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA