logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Marshall JCM800 - jak uzyskać mocniejszy przester bez drugiego kanału?

heniek19 18 Lut 2007 23:54 3171 7
REKLAMA
  • #1 3589057
    heniek19
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich forumowiczów
    Zbudowałem wzmacniacz marshall jcm800 i chciałbym uzyskać bardziej przesterowany dzwięk niż obecnie. Chciałbym się dowiedzieć czy da się coś zrobić bez dodawania drugiego kanału?
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Marshall JCM800 - jak uzyskać mocniejszy przester bez drugiego kanału? Image142.gif (23.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3589633
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    zmień 100k w anodzie pierwszego stopnia na 220k, zmniejsz 10k w katodzie drugiego stopnia do powiedzmy 2k2, wywal 470k i 470p spomiędzy pierwszego a drugiego stopnia.
  • REKLAMA
  • #3 3590100
    heniek19
    Poziom 10  
    Czyli tak to powinno wyglądać po zmianach?
    Załączniki:
    • Marshall JCM800 - jak uzyskać mocniejszy przester bez drugiego kanału? jcm800.gif (23.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 3590120
    jethrotull
    Tak. Właśnie uzyskałeś coś w rodzaju soldano atomic :)
  • REKLAMA
  • #5 3590433
    heniek19
    Poziom 10  
    Spróbuje tak zrobić tylko mam jeszcze pytanie. Dzwięk przesterowany będzie gdy podłącze gitare do wyjścia o większej czułości a gdy podłącze do tego o mniejszej to będzie crunch? Czy da się coś zrobić żeby można było przełączać się się z czystego na przester bez dodawania drugiego kanału?
  • REKLAMA
  • #6 3590447
    jethrotull
    Możesz dodać układ eliminujący drugi lub trzeci stopień z toru sygnałowego, możesz również zrobić przełączanie wartości rezystora katodowego z powiedzmy 22k na 2k2, możesz dać załączane głębokie sprzężenie zwrotne (globalną pętlę).
    Możesz dać zamiast dolnego rezystora 470k pomiędzy drugim a trzecim stopniem potencjometr, skręcenie go skutecznie wyczyści dźwięk.
    Możliwości jak widac jest wiele.
    Osobiście nie lubię takich kombinacji i preferuję zmianę głębokości przesteru za pomocą potencjometru volume w gitarze :)
  • #7 3603181
    REDRUM26
    Poziom 11  
    możesz spróbować jeszcze zblokować rezystory katodowe drugiego i trzeciego stopnia kondami z przedziału 470n-1u - to z pewnością zwiększy wzmocnienie.
  • #8 3888424
    dzidenss
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Ja rowniez mam preamp ktory spelnia moje wymagania co do glebokosci przesteru..Ale po jakims czasie stwierdzilem..ze potrzeba tez czystego brzmienia...I co polecacie?..jakies zmiany w zbudowanym juz ukladzie..np zmiane wlasnie jakiegos rezystora katodowego na wiekszy-nie wiem czy to doraznie zmieni brzmienie....chodzi tez o latwosc wykonania footswitcha...Bo z czego wiem gdybym chcial miec dwa preampy to zbudowanie przelacznika miedzy nimi..wymagalo by jakis przekaznikow...bo chyba ..puszczac sygnal z wzmacniacza do footswitcha i spowrotem do wzmaka...zebralo by podrodze duzo zaklocen..prosze o opinie..i jakies wskazowki.. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • schemat1.gif (23.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modyfikacji wzmacniacza Marshall JCM800 w celu uzyskania mocniejszego przesteru bez dodawania drugiego kanału. Proponowane zmiany obejmują modyfikację wartości rezystorów w stopniach wstępnych, np. zwiększenie rezystora anodowego pierwszego stopnia z 100k do 220k, zmniejszenie rezystora katodowego drugiego stopnia do około 2,2k oraz usunięcie elementów 470k i 470p pomiędzy pierwszym a drugim stopniem. Takie zmiany mają na celu zwiększenie wzmocnienia i uzyskanie brzmienia podobnego do Soldano Atomic. Dodatkowo sugerowano możliwość przełączania wartości rezystorów katodowych (np. z 22k na 2,2k) lub eliminację wybranych stopni w torze sygnałowym, a także zastosowanie potencjometru zamiast rezystora 470k między drugim a trzecim stopniem w celu regulacji czystości dźwięku. Inne propozycje to zablokowanie rezystorów katodowych kondensatorami o pojemności 470nF–1µF dla zwiększenia wzmocnienia. W dyskusji poruszono również temat łatwości wykonania footswitcha do przełączania między brzmieniem czystym a przesterowanym, wskazując na konieczność stosowania przekaźników, aby uniknąć zakłóceń sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA