logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć przester w zbudowanym Super Lead 59?

Hadziaj22 28 Mar 2007 09:30 1626 9
REKLAMA
  • #1 3726516
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam ponownie.
    Zbudowałem w koncu super leada 59 tylko mam mały problem jesli chodzi o przester, jest za duży mimo przełaczania wtyczki z gitary na low.
    Własciwie nie ma żadnej różnicy między low i high. Wszystko sprawdziłem i jest wykonane poprawnie stąd moje pytanie, chciałbym uzyskać mniejszy przester i jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 3726682
    jethrotull
    Specjalista - konstrukcje gitarowe
    Ocena: 20
    Pokaż schemat.
    Generalnie może pomóc
    - zwiększanie rezystorów katodowych,
    - zmniejszanie anodowych,
    - usuwanie pojemności blokujących rezystory katodowe,
    - wprowadzenie większych dzielników między stopniami,
    - pomijanie niektórych stopni,
    a także np skręcenie volume w gitarze i szereg innych sposobów bardziej związanych z instrumentem i techniką gry niż z samym wzmacniaczem.

A jaka jest pozycja potencjometru gain? Jeśli nie jest rozkręcony na tzw. "pałę" (charakterystyczne dla młodych gitarzystów) a mimo to przester jest zbyt wielki jak na graną przez Ciebie muzykę, to może wybrałeś złą konstrukcję?
  • #3 3729434
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    Oto schemat, poptencjometr "gain" jest odkrecony na 1/10 wiec powinno byc czysto przynajmniej na wejsciu low, a jednak jest tzw "maras":)
    Załączniki:
    • 1959SLP preamp.zip (68.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1959SLP power & psu.zip (81.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3730178
    jethrotull
    Jeśli w tym wzmacniaczu masz na wejściu low kaszanę przy pot. volume na 1 to raczej coś pokaszaniłeś, np wzmacniacz się wzbudza na ponadakustycznej częstotliwości i przesuwa sie punkt pracy albo coś takiego. Może nagrasz próbki?
  • #5 3753668
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    Zdecydowałem sie na preamp typu master volume, bo jednak nikt nie umie grać hendrixa tak jak Hendrix :), bo to własnie o jego model marshala oparłem swój. Teraz mam dużo mniejsze "buczenie" co dla Wielkiego JIMMIEGO było znakiem rozpoznawczym.
    Dzieki wszystkim
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3758288
    jethrotull
    Ten preamp co pokazałes to jest raczej non-master? Hendrix z tego co wiem na początku kariery grał na JCM800, ale potem przerzucił się na JTM45, który jest non master. To piękne, organiczne brzmienie znane z płyty "the band of gypsys" to jest właśnie okrągły środeczek powstały z przesterowania końcówki mocy.
    Pozdrawiam.
  • #8 3778648
    mroovka
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Tak dla formalności: czy gniazda są typu switching (z 4 stykami), tzn. czy gniazdo bez włożonej wtyczki ma zwarte, to co ma być zwarte, a z włożoną rozwarte?
    Pytam ze względu na to, że piszesz o braku różnicy między low i high.
  • #9 3780242
    Hadziaj22
    Poziom 13  
    gniazdka mają 4 "bolce" ze switchami wiec musi miec zwarte wtedy kiedy jacka nie ma w srodku:)
  • #10 3962232
    Ostry23
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    mała poprawka - Jimi nie bardzo mógł grać na JCM800, bo mu się zmarło w 1970, a pierwsze JCM800 to początek lat '80 ;)
    Jethrotull, Tobie chodzi chyba o JMP 1959 SLP, nie mylę się? To prawie to samo co JCM800, ale bez master volume, bo pierwsze wzmacniacze z m.v. to 1975 rok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu nadmiernego przesteru w zbudowanym wzmacniaczu typu Super Lead 59, gdzie przełączanie między wejściami low i high nie wpływa na poziom przesteru mimo prawidłowego wykonania układu i niskiego ustawienia potencjometru gain. Proponowane rozwiązania obejmują modyfikacje elementów wzmacniacza, takie jak zwiększenie rezystorów katodowych, zmniejszenie anodowych, usunięcie pojemności blokujących rezystory katodowe, zastosowanie większych dzielników między stopniami oraz pomijanie niektórych stopni w układzie. Zwrócono uwagę na możliwe problemy z wzbudzaniem się wzmacniacza na częstotliwościach ponadakustycznych, co może przesuwać punkt pracy. Wskazano również na znaczenie typu gniazd jack (switching) w kontekście różnicy między wejściami low i high. Autor zdecydował się na zastosowanie preampu typu master volume, co zmniejszyło niepożądane buczenie i przester, nawiązując do brzmienia wzmacniaczy używanych przez Jimi Hendrixa. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące historycznych modeli wzmacniaczy Marshall, takich jak JCM800, JTM45 oraz JMP 1959 SLP, z podkreśleniem różnic w konstrukcji i obecności potencjometru master volume. Zaproponowano także linki do projektów preampów inspirowanych brzmieniem Hendrixa oraz sugestię użycia efektu "kaczka" (wah-wah) dla uzyskania charakterystycznego brzmienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA