logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala, modem/fax problem, tel dyrektorski 2 / 4 przewody

lukzak2298 19 Lut 2007 09:58 2814 20
  • #1 3589577
    lukzak2298
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Sytuacja wygląda tak:

Instytucja państwowa, mają jakąś centralę (nie wiem jaką, ale zakładam że podłej jakości, jednak to założenie może być błędne), centrala dostała piorunem, ale już wszystko ok (jednak nikt nie wie czy była wymieniana czy naprawiana).

Ja jestem z firmy 3-ciej która instaluje aplikacje wykorzystującą modem (do łączenia się urządzeniami xxx rozsianymi po PL w celu zbierania danych).

Mają tam telefony dyrektorskie, do których podpięte są 4 przewody. Jeżeli podmieni się kabel RJ11 na taki z 2ma przewodami telefon przestaje działać (LCD nic nie pokazuje a w słuchawce niema sygnału).

PYTANIE 1: gdzie mogę znaleźć jakiekolwiek info co takimi liniami jest/może być przesyłane (tymi 2-ma których normalnie się nie podpina). Zakładam że pewnie jakieś napięcie...

PYTANIE 2: czy taki telefon dyrektorski chodziłby na zwykłej tepsowej 2kablowej linii?

Równolegle do telefonów podpięliśmy modemy (w 2 pokojach, na 2 różnych numerach wewnętrznych - ten sam problem). Sytuacja wygląda tak: jak podpięty jest telefon i modem do jednej linii wewnętrznej jednocześnie równolegle to modem tak jakby nie umiał wykęcić numeru (słychać sygnał ciągły w głośniczku modemu (jeden z tych modemów to jakiś soft modem a 2-gi to już poważny zewnętrzny na comie - sytuacja podobna na obu, zresztą również te telefony dyrektorskie są 2 inne modele - oba panasonica) i jak modem zacznie wybierać numer to tak jakby nie wyłączał się ten sygnał ciągły i modem zgłasza (np. w terminalu błąd, przepraszam ale nie pamiętam już dokładnie jaki, chyba zajętość linii).

PYTANIE 3: czy urządzenia podpięte do centrali 4 kablowej mogą wykorzystywać 2 kable tylko?

PYTANIE 4: czy urządzenia 2 i 4 kablowe mogą być podpięte równolegle do tej 4 kablowej centralki?

Prawdopodobnie instytucja ta ma podpiętą neostradę jeszcze i prawdopodobnie do tej swojej jednej zewnętrznej linii.

PYTANIE 5: Czy jeżeli modemy wynegocjują już jakieś tam połączenie to czy rzeczywiście linia pozwala na transmisję przy takim połączeniu?

PYTANIE 6: Czy jezeli ogranicz się (używając łączności terminalowej) prędkość portu com np do 9600 to modem połączy się przy tej prędkości czy połączy się przy max możliwej a będzie wymieniać (ze względu na ograniczenia portu) dane z 9600?

PYTANIE 7: Czemu po uzyskaniu połączenia (komunikat w terminalu chyba CONNECTED xxx, gdzie xxx to prędkość) połączenie jest jakby nie aktywne, nic nie da się zrobić (wpisywane komendy się nie wyświetlają), stan ten trwa przez kilkanaście sekund do minuty, czy może temu być winna jakosć połączenia modemów? A może centrala? Czy modem po uzyskaniu połączenia (zaraz po) może jeszcze kontynuować negocjowanie? Dodam że chwile później z innej linii (z naszej firmy) jeden z pracowników łączył się z tym samym urządzeniem i odpowiadało zaraz po uzyskaniu połączenia!!! A później znowu to samo kiedy próbowałem się połączyć poprzez w/w centralkę i modemy.

PYTANIE 8: Czy na 2 żyłach tpsa może doprowadzić więcej niż jeden numer telefony (linię)?

PYTANIE 9: jaki ma wpływ splitter/filtr dołączony do neostrady na działanie modemów i faxów podłączonych za nim?

PYTANIE 10: czy można podączyć więcej niż 1 zwykły telefon za takim filtrem?

PYTANIE 11: czy telefony dyrektorskie mogą mieć funkcje antypodsłuchowe (tzn jeżeli taki telefon jest podpięty na linii to nie pozwala się wpiąć w tą linię w celu podsłuchania rozmowy)?

PYTANIE 12: czy możliwe jest połączenie modemowe przez VOIP (np. ktoś ma w firmie bramę VOIP a chce się połączyć przez modem z urządzeniem które ma modem)?

Mam nadzieję że nie powtarzam tematu, szukałem dużo, ale czas nagli i dlatego postanowiłem założyć temat. Na codzień bywam w dziale "programowanie ogólne" albo w "mikrokontrolerach"

Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi/odpowiedzi.
  • #2 3589875
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Chłopie, 100 pytań, a żadnych danych.
    Jaka centrala, a jakie telefony??
    Moze to są aparaty cyfrowe i sygnał jest na skrajnych żyłach, oczywiscie cyfrowy zrozumiały tylko przez konkretny model aparatów?
    Spisz chociaż model telefonów, a już czegoś się dowiesz.
  • #4 3589994
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Moze na aparacie jest cos napisane ????
    Podłaczasz sie pod telefon systemowy.
    Do podłaczenia modemu potrzebny jest wewnętrzny ANALOGOWY
    wtedy Ci zadziała
    Inaczej nie !!!
    Jezeli klient ma telefon bezposredni TPSA (PTSN)
    to każ mu go przerobic na ISDN
    i wtedy bedziesz miał oddzielną linie i numer do modemu,
    pod warunkiem ze nie ma na tym numerze Nerwostrady ;)
  • #5 3590008
    lukzak2298
    Poziom 18  
    może się źle wyraziłem, jak się odłączy ten telefon to modem działa, tylko że po połączeniu (wysłaniu przez modem prędkości przy jakiej się połączył) jeszcze przez jakiś czas (dłuższy lub krótszy) nie da się nic zrobić (wysłać/odebrać czegokolwiek) - jakby taki zwis, potem jak już przejdzie ten zwis to wszystko działa jak należy

Czy istnieje takie coś jak zwrotnica telefoniczna żeby np odłączał się automatycznie od linii telefon po podniesieniu przez modem słuchawki?
  • #6 3590024
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Centrala to prawdopodobnie Panasonic z potami uniwersalnymi.
    Porozum sie z konserwatorem w celu skonfigurowania portu pod modem
  • #7 3590046
    lukzak2298
    Poziom 18  
    zapomniałem dodać że opisywana sytuacja jest u klienta (którego niema, powienien wrócić w tygodniu) i wtedy chce sfinalizować sprawe.

Ja się zastanawiam jaka jest przyczyna tego stanu. I czy możliwe żeby przez to modem miał jakieś problemy z komunikacją tuz po wynegocjowaniu parametrów połączenia ;(
  • Pomocny post
    #8 3590533
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Mają tam telefony dyrektorskie, do których podpięte są 4 przewody. Jeżeli podmieni się kabel RJ11 na taki z 2ma przewodami telefon przestaje działać (LCD nic nie pokazuje a w słuchawce niema sygnału).

Takie podłaczenie sugeruje centrale PANASONIC z systemowymi aparatami analogowymi gdzie pary wewnętrzene są stosowane do korespondencji (ok 25 V napiecia liniowego), pary zewnatrzne do sygnalizacji i zasilania układu aparatu telefonicznego (napięcie około 15V).

PYTANIE 1: gdzie mogę znaleźć jakiekolwiek info co takimi liniami jest/może być przesyłane (tymi 2-ma których normalnie się nie podpina). Zakładam że pewnie jakieś napięcie...

Jeżlei wyjmiesz aparat systemowy i podłączysz słuchawke monterską analogowa to powinna byc mozliwośc wybierania nuemrów i pełna komunikacja telefoniczna. Równoległe podłączenie aparatu analogowego z systemowym aparatem panasłoika jest molziwe pod warunkiem ze nie jest to zakazane w centrali.

PYTANIE 2: czy taki telefon dyrektorski chodziłby na zwykłej tepsowej 2kablowej linii?

Jeżlei jest to jakikolwiek aparat PANSONIC z serii KX-T7xxx to nie...

Równolegle do telefonów podpięliśmy modemy (w 2 pokojach, na 2 różnych numerach wewnętrznych - ten sam problem). Sytuacja wygląda tak: jak podpięty jest telefon i modem do jednej linii wewnętrznej jednocześnie równolegle to modem tak jakby nie umiał wykęcić numeru (słychać sygnał ciągły w głośniczku modemu (jeden z tych modemów to jakiś soft modem a 2-gi to już poważny zewnętrzny na comie - sytuacja podobna na obu, zresztą również te telefony dyrektorskie są 2 inne modele - oba panasonica) i jak modem zacznie wybierać numer to tak jakby nie wyłączał się ten sygnał ciągły i modem zgłasza (np. w terminalu błąd, przepraszam ale nie pamiętam już dokładnie jaki, chyba zajętość linii).

To może byc spowodowane zdisablowaniem równoległego podłączenia aparatów syatemowego i analogowego (2 wire standard). Wylącz aparat systemowy. Wskazane jest jednak pominięcie centrali do pracy z modemami.

PYTANIE 3: czy urządzenia podpięte do centrali 4 kablowej mogą wykorzystywać 2 kable tylko?

Jeżlei jest to aparat typu KX-T7030, KXT7055 i inne nowsze modele tego samego typo to wszystkie wymagają 4ro przewodowego połaczenia. Jeżeli podłączysz standardowy telefon lub fax na oddzielnej linii to powinny pracowac normalnie.

PYTANIE 4: czy urządzenia 2 i 4 kablowe mogą być podpięte równolegle do tej 4 kablowej centralki?

Dwuprzewodowe standardowe tak, czteroprzewodowe i dwuprzewodowe cyfrowe nie.

Prawdopodobnie instytucja ta ma podpiętą neostradę jeszcze i prawdopodobnie do tej swojej jednej zewnętrznej linii.

PYTANIE 5: Czy jeżeli modemy wynegocjują już jakieś tam połączenie to czy rzeczywiście linia pozwala na transmisję przy takim połączeniu?

To zalezy. Pamietac trzeba że centrala PANASONIC ma pole komutacyjne typu PAM a nie PCM, wobec czego tak naprawde mozna uzyskac na modemach przepuszczanych przez centralę max 32 kbs. Dlatego lepiej jest nie stosowac do takich połączeń linii wewnętrznych.

PYTANIE 6: Czy jezeli ogranicz się (używając łączności terminalowej) prędkość portu com np do 9600 to modem połączy się przy tej prędkości czy połączy się przy max możliwej a będzie wymieniać (ze względu na ograniczenia portu) dane z 9600?

To zalezy od procesora w modemie. W nowych modelach może to byc utrudnione, szczególnie dołaczone do kompa pod W2K lub (nie daj Boże) XP. O VIST-cie zapomnij.

PYTANIE 7: Czemu po uzyskaniu połączenia (komunikat w terminalu chyba CONNECTED xxx, gdzie xxx to prędkość) połączenie jest jakby nie aktywne, nic nie da się zrobić (wpisywane komendy się nie wyświetlają), stan ten trwa przez kilkanaście sekund do minuty, czy może temu być winna jakosć połączenia modemów? A może centrala? Czy modem po uzyskaniu połączenia (zaraz po) może jeszcze kontynuować negocjowanie? Dodam że chwile później z innej linii (z naszej firmy) jeden z pracowników łączył się z tym samym urządzeniem i odpowiadało zaraz po uzyskaniu połączenia!!! A później znowu to samo kiedy próbowałem się połączyć poprzez w/w centralkę i modemy.

Niezbadane są ściezki zycia..... Na początek proponuje podłączyc modem z pominieciem centrali.PYTANIE 8: Czy na 2 żyłach tpsa może doprowadzić więcej niż jeden numer telefony (linię)?

Może, nawet kilkanaście. Tylko po co...?
    Jeżeli na tej linii istnieje NEO to nie....

PYTANIE 9: jaki ma wpływ splitter/filtr dołączony do neostrady na działanie modemów i faxów podłączonych za nim?

Jeżlei jest sprawny to nie pownien miec żadnego, Przenosi pasmo do około 22 kHz, przenosi nawet sygnał zaliczania 16/19 kHz

PYTANIE 10: czy można podączyć więcej niż 1 zwykły telefon za takim filtrem?

Nie ma ograniczeń.

PYTANIE 11: czy telefony dyrektorskie mogą mieć funkcje antypodsłuchowe (tzn jeżeli taki telefon jest podpięty na linii to nie pozwala się wpiąć w tą linię w celu podsłuchania rozmowy)?

Przy odpowiedniej konfiguracji można tak zrobić, najlepiej jak korzysta sie nie z centrali analogowej hybrydowej a z pełni cyfrowej - np KX-TD337, 500, 100 i 200 z kartami cyfrowymi i aparatami cyfrowymi. komunikacj aodbywa się pełna cyfra tylko po dwóch przewodach.

PYTANIE 12: czy możliwe jest połączenie modemowe przez VOIP (np. ktoś ma w firmie bramę VOIP a chce się połączyć przez modem z urządzeniem które ma modem)?

Tak, pod warunkiem odpowiedniej przepustowości łacza i dobraniu odpowiedniego protkołu. Generalnie komunikacja musi byc bezzanikowa, jakakolwiek przerwa czy brak kawałka ramki sygnału modemu może sie skonczyc komunikatem ERROR.
  • #9 3590573
    lukzak2298
    Poziom 18  
    do irekr:
    zauważyłem właśnie że łącząc sie za pomocą teminala uzyskałem max 32kbps, troche mnie to zdziwiło, no ale... to by potwierdzało Teorię...
    Tylko że jak wróciłem do firmy to uzyskałem jeszcze mniej więc tą infomację olałem. Tylko że urzadzenie z którym się łączyłem jest oddalone od klienta jakieś kilkanaście km a odemnie kilkadziesiąt.

Dzięki za pomoc. Naprawdę dużo mi te infomacje dają, mam teraz materiał do myślenia...

A i jeszcze jedno.
    U mnie w firmie szef ma tak samo wyglądający "telefon dyrektorski", i tak samo mamy centralkę panasonica, tak samo telefon działa tylko na 4 kablach a modem jest podłączony równolegle i wszystko ładnie pięknie działa!
  • #10 3590647
    irekr
    Jakbys podał dokładnie typ aparatu, najlepiej z numerem serii (troche się miedzy soba róznią) to byłoby o czym rozmawiac. ta aparaty pozrornie wygladaja wszystkie podobnie a czasami "trochę" robi dużą róznicę....

A tak na marginesie: mam certyfikat PANASONIC POLSKA
  • #12 3590886
    irekr
    Czyli centrala analogowa....KX-T308PD albo TA albocoś wiekszego, 616, 1232...
    Jak się w centrali ustawi ze mozna jednoczesnie podłączać aparat systemowy i analogowy to mozna wszystko łączyć.
    Jeżeli podlączy sie do hybrydowej linii aparat analogowy, bentrala ma tan paramtr ustawiony na ENABLE to podczas rozmowy z aparu analogowego na wyswietlaczu KX-T7030X przy odłozonej słuchawce na wyswietlaczu tego aparatu powinna pojawic sie literka A (w wiekszości przypadków).
    Stare, proste i tanie...
  • #13 3591166
    lukzak2298
    Poziom 18  
    czy reasumując: jeżeli modem z telefonem 4 przewodowym panasonic na jednej linii nie umie wykręcić numeru to też zwykły analogowy aparat też nie powinien tego umieć zrobić czy tak?

Czy jest jakaś różnica czy to będzie wybieranie tonowe czy pulsowe?

Zakładając że jest to jedna z prostszych central (budynek nie jest duży i dość zapyziały nie chce wymieniać nazw, ale jest to w Częstochowie i jest to instytucja państwowa, zresztą wszystko tam mają takie zapyziałe)

Domyślam sie że to nie musi być centrala panasonica?

Jak sprawdzić (nie widząc) czy to jest panasonic? Jest to możliwe? (np poprzez jakiś magiczny kod)?

W jaki sposób konfiguruje się takie centrale?

Co to za parametr ma być ustawiony na ENABLE ma jakąś nazwę?

Domyślam się że jeżeli to jest stara centrala to pewnie się ją konfiguruje przez RS-a?

Rozumiem że aparat systemowy - ta nazwa ma coś wspólnego z tym że część transmisji jest cyfrowa? Czy się mylę?

Hybrydowa linia tzn częśćiowo analogowa częściowo cyfrowa czy bardziej że można podłączyć 4 i 2 przewodowy aparat?

Dzięki za odpowiedzi
  • Pomocny post
    #14 3592249
    irekr
    1. Tak, ale lepiej to sprawdzic i nie podlaczac równolegle cyfry i analoga.
    2. Generalnie nalezy unkikac wybierania dekadowego ale powinna centrala to przenieśc bezbolsnie.
    3.To jest najprawdopodobniej centrala Panasonica. jeżlei sa stosowane aparaty hybrydowe lub superhybrydowe to one nie beda współpracowąły z inna centrala.
    4. Jeżlei jest to stara centrala analogowa to w niej nie mozna edytować planu numeracyjnego, wtedy wyjści na miasto jest przez 9, numeracja jest od 11 do 18 (dla KX-T308) 11 do 26 to KXT616 (mozna indywidualnie osiagac linie miejskie prefiksami od 81 do 86, jezeli numeracja jest trzycyfrowa w zakresie od 100 do 199 to najprawdopodobniej jest to stara KXT1232, w nowszyszych nawet analogowych można w znacznym stopniu zmieniac, w cyfrowych niemal całkowicie, od jedno do pieciocyfrowej.
    5. Konfiguracja jest rózna, od konfiguracji aparatem systemowym z wyswietlaczem do komputera. Lista komend jest dostepna na elektrodzie.
    6. Nie pamietam numeru komendy, jest ona różna w róznych centralach, opiosy zawieraja programowanie.
    7. Aparat systemowy to ogólne określenie, natomiast w centralach analogowych komunikacja sie odbywa tylko na torach analogowych. W cyfrowych np 337, 500 100 i 200 a także w cyfrowych portach KX-TD1232 i KX-TD816 komunikacja i korespondencja odbywa sie cyfrowo na pojedyńczej parze. W zalezności od typu centrala może miec porty uniwersalne, tylko hybrydowe lub tylko analogoiwe a także ISDN (zlącze S0). Aparat systemowy to taki który może wykonywac operacje systemowe na centrali, np zajęcie jednej linii przyciskiem, wybranie jednego numeru, inne funkcje zdefiniowane.
    8.Linia hybrydowa to taka o mieszanym układzie. Można podlączyć aparat systemowy anlogowy ale w niektórych cntralach można podlączyc nawet dwa niezależne aparaty o dwóch niezależnych numerach, jeden cyfrowy, jeden analogowy (funkcja XDP)
  • #16 3599035
    irekr
    Jeżlei w centrali nie jest dopuszzczona praca równoległa to nie ma szans by to działało niezależniew sposób prawidłowy. A nie ma tam jakiegos faxu...? Z linią faksową byłony łatwiej... Nie ma faksów systemowych do Panasonica...
  • #18 3599162
    irekr
    Wątpię by się dało bez ingerencji w centralę. Sprawdź czy działa modem z odłączonym aparatem, wtedy bedziesz wiedział...
  • #19 3599171
    lukzak2298
    Poziom 18  
    a za pomocą aparatu systemowego?

reasumując: jest możliwe zrobienie żeby na jednej linii działał aparat systemowy (obsługując wszystkie bajery jakie teraz obsługuje = nie wiem co taki aparat systemowy może) i jednoczesnie na tej samej linii modem czy tak?
  • #20 3599245
    irekr
    Tak jak pisałem: jeżlei jest to centrala hybrydowa analogowa to trzeba taka funkcję dopuścic na centrali. Jeżlei jest to centrala cyfrowa to po wymianie na aparat z serii KX+T72xx lub nowszych można wykorzystac port analogowy do modemu. Ale i tak to wymaga ingerencji w centrale by poustawiac dostepy, katefgorie i inne...
  • #21 3599253
    lukzak2298
    Poziom 18  
    ale ja zakładam że nie mieszam się w sprawy centrali klienta tym bardziej że szef nie za bardzo chce to robić... Ja bym się pobawił, ale skoro nie mam pozwolenia. Zresztą to przecież nie moja działka...

Dodano po 2 [minuty]:

Cytat:
    Czyli centrala analogowa...KX-T308PD albo TA albocoś wiekszego, 616, 1232...
    Jak się w centrali ustawi ze mozna jednoczesnie podłączać aparat systemowy i analogowy to mozna wszystko łączyć.
    Jeżeli podlączy sie do hybrydowej linii aparat analogowy, bentrala ma tan paramtr ustawiony na ENABLE to podczas rozmowy z aparu analogowego na wyswietlaczu KX-T7030X przy odłozonej słuchawce na wyswietlaczu tego aparatu powinna pojawic sie literka A (w wiekszości przypadków).
    Stare, proste i tanie...

A jeżeli centrala ma opisywany parametr ustawiony na DISABLE to w tedy rozumiem jest taki efekt jaki jest w moim przypadku?

A więc tak....
    Po pierwsze - administrator zmienił opisywany parametr (teraz już działa modem i telefon systemowy na jednym kablu)
    Po drugie - dodaliśmy prefix do wszystkich połączeń modemowych, który to prefix wyłącza urządzenie nazywane przez adminisratora "dialerem netii" = połączenia odbywa się teraz przez TPSA. To właśnie to urządzenie bruździło modemowi i wprowadzało dziwności na łączu. Domyślam się że to jest jakieś urządzenie transmitujące sygnał cyfrowo od centrali abonenta do centrali operatora.

wszystko działa już...

Podsumowanie tematu

✨ W instytucji państwowej występuje problem z działaniem telefonów dyrektorskich podłączonych do centrali telefonicznej, prawdopodobnie Panasonic, gdzie telefony systemowe korzystają z 4 przewodów, a próba podmiany kabla RJ11 na 2-przewodowy powoduje brak sygnału i wyświetlacza. Linie te wykorzystują napięcia około 25 V do komunikacji i około 15 V do zasilania aparatów systemowych. Modemy podłączone równolegle do tych linii mają problemy z komunikacją, zwłaszcza tuż po nawiązaniu połączenia, co może wynikać z konfiguracji centrali i braku dopuszczenia pracy równoległej analogowego modemu i telefonu systemowego na tej samej linii. Telefony systemowe Panasonic (np. KX-T7030x) wymagają linii hybrydowej, gdzie centrala musi mieć włączoną funkcję umożliwiającą jednoczesne podłączenie aparatu systemowego i analogowego (parametr ENABLE). Konfiguracja centrali odbywa się zwykle przez port RS lub za pomocą aparatu systemowego, a brak odpowiedniej konfiguracji powoduje problemy z działaniem modemu i telefonu na jednej linii. W przypadku tej instalacji administrator zmienił ustawienia centrali, co umożliwiło poprawne działanie modemu i telefonu na jednym kablu. Dodatkowo zastosowano prefix wyłączający urządzenie "dialer netii", które zakłócało połączenia modemowe, kierując je bezpośrednio przez TPSA. Wskazuje to na konieczność odpowiedniej konfiguracji centrali Panasonic, aby umożliwić współpracę urządzeń analogowych i systemowych na jednej linii telefonicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA