logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam problem z zasilaniem wzmacniacza z akumulatora.

dj_scubi 19 Lut 2007 17:42 1410 10
  • #1 3591218
    dj_scubi
    Poziom 11  
    Cześć! Mam problem poniewaz:
    Kiedy podłączam wzmacniacz(2x22w na TDA1554q) z mojego akumulatora(12v, 9aH) to kiedy puszczę na fulla wtedy strasznie pierdzi. Zrobiłem przenośną klumnę głośnikową i do tego mi jest potrzebny. Ale kiedy podłączam z zasilacza, albo z innego akku(np od wkretarki) to działa normalnie. Wcześniej działało dobrze. wszystko było git. Akumulator ładuje z UPS (APC CS500) :D
    Prosze pomozcie mi mam 14lat i niezbyt dobrze znam się na takich sprawach. Chociaż ogólnie na elektronice znam się calkiem calkiem.
  • #2 3591247
    zbyszek.camrogroup
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Sprawdź do ilu spada Ci napięcie na akumulatorze kiedy dajesz na Ful wzmacniacz?
  • #3 3591291
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Albo podłącz przy wzmacniaczu na zasilanie kondensator 40000uF/16V lub dwa mniejsze równolegle w ten sposób poprawiłem dzwięk we wzm. samochodowym 200W.Koszt ok 10zł.
    I nie potrzebowałem 1F za 150zł.
  • #4 3592560
    dj_scubi
    Poziom 11  
    Napięcie prawie mi nie spada, jedynie o 0,60v. Kondensatory raczej nie powinny pomóc bo na innym akumulatorze jest dobrze i gra głośniej.
  • #5 3593673
    zbyszek.camrogroup
    Poziom 17  
    Ocena: 27
    Jakim mierzyłeś miernikiem. Masz może miernik z pamięcią min/max. Bo zwykłym miernikiem ciężko zauważyć spadki które mogą wprowadzić wzmacniacz w przesterowanie. Chociaż żeby miernik był z bargrafem. Daj na wzmacniacz jak najwięcej basu. Z tego co piszesz wnioskuję że problem masz w tym akumulatorze, jeśli Ci pod innym chodzi OK i pod zasilaczem.
  • #6 3593995
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    a jakie jest napięcie zasilacza i tego aku od wkrętarki? może jednak nieco większe niż aku docelowego, a na full masz wzmocnienie które wymuszałoby na wyjściu napięcie, którego nie jest w stanie dostarczyć akumulator. policz napięcie wejściowe ( sygnał) x wzmocnienie ( z pętli SZ) i zobacz czy to co ci wyszło na końcu nie jest większe niż to co dostarczasz z aku ( oczywiście trzeba uwzględnić topologię końcówki w mostku). może się okazać, że układ jest OK, tylko dajesz mu za duży sygnał na wejściu przy napięciu z akumulatora.
  • #7 3595065
    dj_scubi
    Poziom 11  
    alnus napisał:
    a jakie jest napięcie zasilacza i tego aku od wkrętarki? może jednak nieco większe niż aku docelowego, a na full masz wzmocnienie które wymuszałoby na wyjściu napięcie, którego nie jest w stanie dostarczyć akumulator. może się okazać, że układ jest OK, tylko dajesz mu za duży sygnał na wejściu przy napięciu z akumulatora.

wzmacniacz jest napewno OK, napiecie na zasilaczu jest 12,8V, A na akumulatorze 10,4V wiec raczej i z tego powinno grac. Napięcie na wejściu nie powinno być za duze bo jak wcześniej pisałem, to wcześniej ładnie gral i to ponad 5,5godz. Po takim długim graniu napięcie na akumulatorze bylo jakieś 7,3V-7,7V.Gdzieś do soboty zrobie drógi taki wzmacniacz i zobacze jak będzie grał (wzmacniacz koledze:D). Kumpel mi powiedział, że mogłem przegrzac akumulator. Naładuje go dzisiaj i zobacze co będzie. Mógł się uszkodzic od mrozu???
    PS. Miernik mam zwykły cyfrowy taki za 15-20zł.
  • #8 3596813
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Jesli napiecie na aku. masz 10,4V to jest on juz rozladowany i nie powinno sie go dalej uzywac tylko naladowac bo w przeciwnym razie moze dojsc do jego uszkodzenia.

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiscie przyjmuje ze akumulator ktorego uzywasz ma napiecie 12V
  • #9 3599421
    dj_scubi
    Poziom 11  
    Akumulator na ktrym dziala poprawnie ma 10,4v i gra dobrze a te zły ma mniejsze napięcie bo jest joz rozładowany.
  • #10 3601644
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    podlacz sobie do akumulatora diode led przez rezystor 1kom i jak bedzie przygasac w rytm muzyki to masz slaby akumulator.
  • #11 3603492
    dj_scubi
    Poziom 11  
    Ni HuHu nie przygasa..

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilania wzmacniacza audio 2x22W opartego na układzie TDA1554q z akumulatora 12V 9Ah. Przy pełnej mocy z akumulatora pojawia się nieprzyjemne zniekształcenie dźwięku („pierdzi”), natomiast zasilanie z zasilacza lub innego akumulatora (np. z wkrętarki) działa poprawnie. Napięcie na akumulatorze podczas pracy spada o około 0,6V, jednak przy dłuższym użytkowaniu może spaść nawet do 7,3-7,7V, co wskazuje na jego rozładowanie i potencjalne uszkodzenie. Sugerowano pomiar napięcia z użyciem miernika z funkcją min/max lub bargrafem, aby wykryć chwilowe spadki napięcia mogące powodować przesterowanie wzmacniacza. Proponowano także zastosowanie kondensatorów elektrolitycznych (np. 40000µF/16V) równolegle do zasilania w celu poprawy stabilności napięcia i jakości dźwięku. Wskazano, że akumulator o napięciu 10,4V jest już rozładowany i wymaga naładowania, aby uniknąć uszkodzenia. Test z diodą LED i rezystorem 1kΩ miałby wykazać słabą kondycję akumulatora, jednak w tym przypadku dioda nie przygasała, co sugeruje inne przyczyny problemu. Możliwe, że akumulator uległ uszkodzeniu na skutek przegrzania lub działania niskich temperatur. Planowane jest wykonanie drugiego wzmacniacza do testów porównawczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA