logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATMEGA 8515: Błąd -24 po wgraniu FUSE BITS, jak odblokować mikrokontroler?

canacasART 19 Lut 2007 20:07 1838 2
REKLAMA
  • #1 3591880
    canacasART
    Poziom 10  
    Witam
    Mam poważny problem ponieważ wyskakuje mi error -24 po wgraniu fusebits do atmega 8515 i nic juz nie mogę zrobić ani reset ani nic nie dziala.
    Gdy wgrywałem albo odczytywałem program wszystko ok natomiast po wgraniu podanych FUSEBITS wyskakuje error -24 i juz po porcku, nie reaguje na nic.
    Czy da radę go jakoś uratować. W czym jest problem czy mogę z jakiś zrezygnować by go nie zablokować i zeby działał. W ten sposób mam już 3 procki które nie działają ;[

Poniżej zdjęcia jak mają wyglądac fusebity.
    Załączniki:
    • ATMEGA 8515: Błąd -24 po wgraniu FUSE BITS, jak odblokować mikrokontroler? fuses.jpg (42.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3592115
    Fireman
    Poziom 13  
    Z tego co widzę naznaczyłeś wszystkie FUSE BITS : CLSEL 0..3. Oznacza to że ustawiłeś je w stan 0 i wybrałeś zewnętrzny sygnał zegarowy - patrz strona 35 dokumentacji:
    http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2512.pdf
    Teraz, by procesor działał musisz mu podać sygnał zegarowy na pin XTAL1 - patrz strona 40 dokumentacji.
    Pozdrawiam
  • #3 3592217
    canacasART
    Poziom 10  
    tyle ze to nie moj schemat jakmiałem to tylko wgrac i miało działac. Urządzenie to miało działać z usb...ale czy to jest poprawnie ustawione czy nie? Najlepiej wysłał bym całe urządzenie do kogoś kto by mogł to sprawdzić. Miało służyć do swiateł wyjście DMX. po włazeniu kości do całości nie wykrywa go przez USB napiecie na VCC jest ale nic sie nie dzieje.
REKLAMA