logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować ATmega8535 po błędnym ustawieniu fusebitów?

ivoneck 17 Kwi 2006 11:30 1214 3
REKLAMA
  • #1 2536442
    ivoneck
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem taki jak w tytule.
    W skrócie:
    uController - ATmega8535
    Software - BASCOM AVR 1.11.8.1
    Promator ISP STK200/300

uC ma być taktowany kwarcem 8MHz, a ja wybrałem to co jest zaznaczone na rysunku (czyli poz. 0000)

Jak odblokować ATmega8535 po błędnym ustawieniu fusebitów?

Pytanie 1: Jak mogę teraz odblokować uC z waszą pomocą??
    PS. Zablokowałem w ten sposób 2 mikrokontrolery :cry: (jak by jednego było mi mało)

Pytanie 2: Co powinienem wybrać z listy która jest przedstawiona na obrazku, aby nie mieć ponownie takich problemów?

PS2: Zależy mi bardzo na czasie, a wiem że najszybciej pomoc uzyskam na tym forum.
  • REKLAMA
  • #2 2536525
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Moim zdaniem podłaczyć zewnętrzny generator zegarowy (tak jak ustawiłeś). Pozatym to już było kilka razy o na forum.
    Co do pytania drugiego, to projektant wybiera opcje w zależności od tego co chce osiągnąć i dopóki rozumie czemu to służy to nie ma problemów.
  • REKLAMA
  • #3 2536530
    ivoneck
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzięki za odpowiedź, czy chodzi ci o taki układ?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic327004.html
    Nie ma innej możliwości? Chodzi mi o sposób bez budowania (i oczywiście kupowania drugich kości)?

NIe można wziąć sygnału o odp. czestotliwości z np. jakiegos portu w kompie?
  • #4 2537286
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    ivoneck napisał:
    Nie ma innej możliwości? Chodzi mi o sposób bez budowania (i oczywiście kupowania drugich kości)?

Zbuduj sobie jednak taki generator, bo może kiedyś znów zablokujesz procka, i będzie jak znalazł. Możesz też poszukać gotowego generatorka w postaci puszki z 4 wyprowadzeniami, choć nie jestem pewien czy są takie z częstotliwościami nie przekraczającymi 8MHz.

ivoneck napisał:
    NIe można wziąć sygnału o odp. czestotliwości z np. jakiegos portu w kompie?

Jakoś takiej możliwości nie widzę. Chyba, że napiszesz sobie krótki program któryby zmieniał cyklicznie stan jednej z końcówek portu COM i działał w tle. Uwaga tylko na poziomy napięć!
REKLAMA