logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować małą grawerkę CNC z silników krokowych HP Deskjet 6xx?

mati10025 20 Lut 2007 09:41 1265 3
REKLAMA
  • #1 3593942
    mati10025
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.prosilbym o pomoc w budowie jakiegos urzadzenia w rodzaju frezarki CnC.posiadam 3 silniki krokowe z drukarek HP deskjet 6xx.mam 1 silnik najsilniejszy oraz 2 male z wydluzona osią i koncówką srubową (jak ktoś rozbierał taka drukarkle to wie) CZy da rade zbudowac z nich cos w radzaju frezarki ale nie takiej jak widzialem na elce bo po prostu te silniki sa nie identyczne ( trudnośc w wysterowaniu) i za slabe ale mała grawerke moze dałoby rade z tego zrobić?? czy posiada ktos jakies schematy sterowników (w miare tanich do zbudowania) i jakies pomysly na rozwiazanie ze strony samej budowy?? dodam ze wszystkie 3 silnki maja po 5 wyprowadzeń,(jeszcze dzis postaram sie dodac zdjecia tych silników.A moze ma ktos inny pomysł na zastosowanie tych silników?? czekam na jakies pomysły.
  • REKLAMA
  • #2 3594040
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    bez doswiadczenia bedzie ci ciezko, polecam forum www.cnc.info.pl - znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania i mozesz podpatrzec gotowe projekty
  • REKLAMA
  • #3 3594879
    mati10025
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    zdolności konstrukcyjne mam Chodzi mi tylko o elektronike do tych silników Jezeli nie jest jakas skomplikowana.widzialem rozne sterowniki ale nie wiem jaki zastosowac do tych silnikow
  • #4 3596974
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    kolega bugger polecił Ci stronę która jest kopalnią wiedzy w tym temacie wejdź sobie na forum w poszczególnych działach tematycznych znajdziesz wszystko , na temat silników krokowych masz przyklejony temat w którym praktycznie jest również wszystko o budowie i sterowaniu
    Cytat:
    dodam ze wszystkie 3 silnki maja po 5 wyprowadzeń

jak chcesz zbudować urządzenie nie wiedząc nawet ze masz silniki unipolarne to jak chcesz sobie poradzić z resztą elektroniki
    silniki z drukarek nie maja najlepszych parametrów i są dość słabe , jak już to nadają się do małego plotera , raczej powinny być jednakowe ale większość programów do CNC pozwala indywidualnie ustawić parametry dla poszczególnych silników
    prosty ploter masz tu http://www.plotpage.webpark.pl/
REKLAMA