logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nawinąć trafo na rdzeń ferrytowy do generatora 3kV 66.6kHz?

..::Abli::.. 20 Lut 2007 16:22 2240 10
REKLAMA
  • #1 3595398
    ..::Abli::..
    Poziom 11  
    Witam, nowy jestem:D

E... szukałem coś na ten temat, nic nie znalazłem...

Ale do rzeczy: mam taka opcje na zwielokrotnienie napięcia:

Na rdzeń ferrytowy nawinąc własnoręcznie trafo np. o przekładni x2. Następnie podłączyc owo trałko do wyjście generatora wysokiego napięcia( u mnie wychodzi tam 3kV, 66.6kHz, i grobowe natężenie :wink: )

I teraz się zastanawiam czy tym sposobem zwielokrotnie napięcie? I jakim by to drutem nawijać/ile zwojów, żeby działało optymalnie?

Wie ktoś coś? Kombinował może ktoś z czymś takim? Ciekawe czy zadziała... Wezme sie dziś za to.

Pozdro_
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3595479
    Poziom 11  
    Wiem kurcze, ale ja się zastanawiam nad wykorzystaniem trafa... Przy takich częstotliwościach powinno działać

spoko zdjęcia Marx'a na tamtym linku...
  • #5 3595545
    Poziom 11  
    Tylko, że ja chce to mieć na ferrycie i zrobić na szybko...
  • #6 3596376
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    zbuduj lampe plazmowa i bedziesz mial sobie te 10-15kV
  • REKLAMA
  • #7 3596796
    kozikowski11
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Apropo generatora Marxa, wtedy bedziesz mial impulsy, nie bedziesz mial ciaglego takiego luku, o wiele lepiej mini cewke tesli, jest prosta w budowie.
  • REKLAMA
  • #8 3597244
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    generator lampy wg mnie jest prostszy bo przeciez nie musimy nawijac duzej cewki
  • #9 3599083
    Poziom 11  
    e... a jakaś stronka ze schematem lampy??

A tak wogle to i tak musze sprawdzić "projekt" tego trafa, bo jestem ciekaw co wyjdzie z tego...
  • #11 4335991
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    Napsiz z czego masz te 3kV i do czego chcesz użyć podwyższone napięcie. Co do "lampy" czyli generatora wys. nap. z trafa od telewizora to tutaj masz dwie wersje (a nawet trzy):
    :arrow:Przetwornica ZVS - daje stosunkowo wysokie napięcie i spory prąd sinusoidalny, wymaga zasilania dużym prądem i jest bardziej niebezpieczne i droższe.
    :arrow:Przetworncia samowzbudna - na dwóch lub na jednym tranzystorze. Daje mniejszy, niekształtny prąd i nieco mniejsze napięcie, prostsza i tańsza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zwielokrotnienia napięcia 3kV przy częstotliwości 66,6 kHz za pomocą własnoręcznie nawiniętego transformatora na rdzeniu ferrytowym o przekładni około 2:1. Poruszono tematykę doboru drutu i liczby zwojów dla optymalnej pracy transformatora przy wysokiej częstotliwości. Wskazano alternatywne rozwiązania podwyższania napięcia, takie jak generator Marxa, transformator Tesli oraz generator lampy plazmowej, które mogą generować wyższe napięcia impulsowe lub ciągłe. Omówiono także różne typy przetwornic wysokiego napięcia, w tym przetwornicę ZVS oraz samowzbudną, z uwzględnieniem ich charakterystyki prądowo-napięciowej i stopnia skomplikowania. Podkreślono, że transformator na rdzeniu ferrytowym przy tak wysokiej częstotliwości może działać, ale wymaga odpowiedniego projektu i doboru parametrów. Udostępniono linki do schematów i przykładów konstrukcji generatorów wysokiego napięcia oraz lamp plazmowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA