logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sygnał video z kamery. Położenie kabli obok siebie?

skiba220v 20 Lut 2007 21:50 3176 6
  • #1 3597220
    skiba220v
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam!

Niedlugo bede kladl przewody elektryczne w rurkach PCV od mieszkania do garazu oddalonego o jakies 40-50m. Rurka ta bedzie szla po scianie bloku. W przyszlosci planuje zakupic kamere i zamontowac przy garazu tak zeby obraz widziec w mieszkaniu na tv dlatego tez podczas ukladania przewodów elektrycznych chcialbym polozyc od razu kabelek do tej kamerki i moje pytanie wyglada nastepujaco: warto te dwa kable klasc obok siebie? jaki kabel? moze to byc kamera z wyjsciem composite?
    prosze o proady i sugestie. z góry dzieki i pozdrawiam
  • #2 3597344
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 3597417
    skiba220v
    Poziom 15  
    z ta temp pracy to nie koniecznie bo bede ja zdejmowal na zime chyba, z reszta sam nie wiem nie mam opracowanego planu wiem tylko ze kamera bedzie chyba z wyjsciem composite [jak najtansza bo to wszystko w celach eksperymentalnych] wiec do takiej kamery tez ma byc taki sam kabel jak do takiej z wyjsciem BNC [nie wiem jak sie ten standard przesylu nazywa:(]???????
  • #4 3597474
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 3597486
    skiba220v
    Poziom 15  
    a maxymalna dlugosc kabelka to jaka? są jakies powazniejsze straty czy jednak odbiór jest mozliwy? Mozna ten sposób wykorzystac tez do laczenia komputera z Tv? mam na mysli TVout w kompie i Video In w telewozorze
  • #6 3597544
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3597561
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Nie za bardzo trafiłeś z tematem w to forum ale co tam. Jeśli chodzi o kamery to nie warto eksperymentować i dwa razy wydawać kasy, najpierw na eksperyment a potem na docelową instalację, lepiej od razu kupić co trzeba i po sprawie. Możesz kupić kamerę czarnobiałą z podczerwienią lub kolorową z podczerwienią. Jeśli myślisz o tym poważnie byle jakich kamer nie opłaca się stosować. Do tego karte DVR 50 klatek na cztery kamery dwie kamery będą na niej chodzić z po 25 klatek/s.

Podsumowanie tematu

✨ Planując instalację przewodów elektrycznych i sygnałowych do kamery monitoringu na odległość 40-50 m między mieszkaniem a garażem, zaleca się użycie kabla koncentrycznego 75 Ω (najlepiej typu satelitarnego) lub skrętki komputerowej do przesyłu sygnału video. Kamera z wyjściem composite może korzystać z tego samego kabla co kamery z wyjściem BNC, gdyż oba standardy wykorzystują kabel współosiowy 75 Ω. Maksymalna długość kabla zależy od jakości kamery i kabla; przy dobrej jakości sprzęcie 40 m nie powoduje znaczącej utraty sygnału, a w razie potrzeby można zastosować wzmacniacz sygnału. Zasilanie kamery można pobrać z obwodu garażu lub poprowadzić osobny przewód zasilający. Kamera powinna mieć niską temperaturę pracy lub być wyposażona w obudowę z termostatem i grzejnikiem, choć można ją też demontować na zimę. Połączenie komputera z telewizorem przez TV-out i Video In jest możliwe, jednak standardowo TV-out jest realizowany przez złącze S-VHS. Warto rozważyć zakup kamery z podczerwienią i rejestratora DVR, który umożliwia nagrywanie z kilku kamer jednocześnie, co jest bardziej profesjonalnym rozwiązaniem niż eksperymentowanie z tanim sprzętem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA