logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dwóch kamer przemy. - jak najmniej kabli - jak?

cinkowskiw 13 Sie 2006 13:10 5053 11
  • #1 2911227
    cinkowskiw
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, przepraszam za bardzo lamerskie pytanie. Chce podłączyć dwie kamery [wiszące koło siebie] do punktu monitoringu. I mam pytanie ile kabli mam pociągnąć.
    A) 2 antenowe + zasilanie 12V
    B) antenowy + zasilanie 12V
    C) 2 antenowe + 2 zasilania 12 V
  • #2 2911330
    rgb
    Poziom 28  
    Ocena: 110
    Ponieważ kamery znajdują się obok siebie proponuje wykonać instalacje skrętką UTP i zastosować transformatory video -link http://www.dipol.com.pl/sklep/m1666.php?sid=b4b59c2510c883e
    w ten sposób instalacje wykonasz jednym przewodem ,co przy dużej odległości zaoszczędzi Ci sporo pracy i zmiejszy koszty montażu
  • #3 2911400
    cinkowskiw
    Poziom 11  
    Dodam jeszcze że pociągłem już przewód CCTV (koncentryczny + zasilanie 12V), ponieważ początkowo miała być tylko 1 kamera.
  • Pomocny post
    #4 2911594
    rgb
    Poziom 28  
    W takiej sutuacji musisz niestety pociągnąć jeszcze jeden przewód koncetryczny do drugiej kamery, zasilanie może być wspólne jeśli tylko przekrój przewodu pozwala na obciążenie prądem dwóch kamer.
    Dodam jeszcze ,że przemyślał bym doprowadzenie skrętki !!!
    może okazać się potrzeba zainstalowania jeszcze dodatkowych kamer.
  • #5 2911711
    cinkowskiw
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jedno pytanie: Czy można tą skrętke pociągnąć na odległość 120m?
  • #6 2913574
    rgb
    Poziom 28  
    jesli tylko zasilający kabel niezeleżnie od skretki CI na to pozwala możesz nawet pociągnąć 400m
  • #7 3564736
    cinkowskiw
    Poziom 11  
    Problem rozwiązałem poprzez doprowadzenie nowego kabla antenowego i pobraniu zasilania do dwóch kamer z jednego kabla.
  • #8 7066041
    tomalo41
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Podbije temat, bo mam podobne pytanie.
    Mam trzy punkty w których zamontowalem po dwie kamery (wszystko ok 100 m od rejestratora) i czy nie bedzie problemu jesli pociagne do tych punktów po jednej skretce? I dam zasilanie razem z wizją w jednym przewodzie? Czy lepiej oddzielnie dac zasilanie.
    Nigdy nie robilem na skretce, ale jest to rozbudowa instalacji, ktora juz dziala na skretce, wiec nie chce robic smietnika, ze czesc bedzie na koncentryku.
    No i jesli juz puszczac skretke to czy takie rozwiazanie bedzie ok:
    - pierwasza para (w skretce) wizja z kamery 1,
    - druga para wizja z kamery 2,
    - trzecia para zasilanie kamery 1,
    - czwarta para zasilanie kamery 2.
    Zasilanie oczywiscie 12V (zasilacz obok rejestratora), wszystko bedzie szło w hali stalowej.
    Z góry dzieki za odpowiedź!
  • #9 7068329
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Jeżeli spadki napięć na tych odcinkach będą zawierały się w tolerancji kamery to powinno hulać. Zasilanie dla obydwu kamer może być z jednego źródła wtedy wykorzystujemy podwójne pary. Ostatecznie również można kamery zasilić lokalnie ...
  • #10 7069017
    tomalo41
    Poziom 10  
    Ok, dzieki wielkie! I jeszcze dwa pytania:
    1. jeśli puszczę zasilanie taką podwójną parą, to czy dam radę z tego zasilić trzy kamery?
    2. czy skrętkę można łączyć (sztukować) - wiem, ze nie powinno się ale czy tymczasowo mozna tak zrobić?
    To moze takie rzeźbienie wychodzi z tych moich pytan, ale mam juz puszczone przewody i chciałbym wykożystac to co jest. Za jakis czas bede je i tak wymienial, ale chcialbym zeby przez kilka miesiecy na nich pochodzilo.
  • #11 7069531
    Krzysiek_Gd
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    1- tak jak pisałem zależy od poboru prądu kamer i spadku napięcia na długim odcinku kabla.( trochę teorii: http://www.technokabel.com.pl/informatortechniczny.php?op=sk&pid=278 ). 2 - jeżeli wykonasz pewne połączenie (np łączniki żelowane lub krony) nic nie powinno się z tym wydarzyć. Można również lutować tylko należy dobrze izolacje zabezpieczyć.
  • #12 7073312
    tomalo41
    Poziom 10  
    Policzyłem sobie ile prądu ciągną kamerki i wychodzi na to, ze wszystko powinno działać. Jak będzie w praktyce, to zobaczymy :)
    Jeszcze raz dzięki za odpowiedź!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat podłączenia dwóch kamer przemysłowych umieszczonych obok siebie z minimalną ilością kabli. Zalecane jest zastosowanie skrętki UTP wraz z transformatorami video, co pozwala przesłać sygnał wideo jednym przewodem i zmniejszyć koszty instalacji, zwłaszcza na dużych odległościach. W przypadku użycia tradycyjnego kabla CCTV (koncentryczny + zasilanie 12V) konieczne jest poprowadzenie osobnego przewodu koncentrycznego dla każdej kamery, natomiast zasilanie 12V może być wspólne, pod warunkiem odpowiedniego przekroju przewodu i uwzględnienia spadków napięcia. Skrętka może być stosowana na odległościach do 120 m, a nawet do 400 m, jeśli zasilanie na to pozwala. W rozbudowanych instalacjach można wykorzystać wszystkie pary skrętki do przesyłu sygnału i zasilania dla wielu kamer, np. jedna para na wizję kamery 1, druga na wizję kamery 2, a pozostałe na zasilanie. Łączenie (sztukowanie) skrętki jest możliwe tymczasowo, jeśli połączenia są wykonane solidnie (np. łączniki żelowane, lutowanie z izolacją). Ostateczne rozwiązanie zależy od poboru prądu kamer i dopuszczalnych spadków napięcia na kablach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA