logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy preheater za 375 zł ułatwia lutowanie bezołowiowych płyt PBFree?

KanekS 20 Lut 2007 23:08 18724 52
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy preheater jest potrzebny do bezpiecznego lutowania i wylutowywania bezołowiowych płyt PBFree oraz ile czasu trwa nagrzanie płyty do 200°C?

Tak — przy PBFree preheater bardzo ułatwia pracę, bo wstępnie podgrzewa płytę, dzięki czemu później punktowo grzejesz krócej hotem i zmniejszasz ryzyko uszkodzenia elementów. Przy pracy bez ołowiu na płytkach telefonów jest to szczególnie polecane, a jeden z użytkowników pisał wprost, że bez takiego podgrzewacza „nie ma możliwości” bezpiecznej pracy z bezołowiowymi układami [#3598018][#3598433] W praktyce plastikowe elementy przy nastawie około 200°C na preheaterze są „praktycznie zimne”, bo podgrzewacz ogrzewa głównie metal, a nie cały telefon [#3598636] Na konkretnej płycie 6020 bez ołowiu nagrzanie od 0 do 200°C trwało około 3 minut, a do 160°C około 2 minut [#3598636] Dodatkowo forumowicze podawali, że preheater świetnie sprawdza się np. przy ekranach i innych elementach, które trudno zdjąć samym hotem [#3882435][#4393200]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 3597637
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Witam! Nosze sie z zamiarem kupna PREHEATERA, cena jest dość wysoka jak na moja kieszeń, bo aż 375 zł.
    Prosze powiedzcie mi, czy rzeczywiscie to coś daje przy lutowaniu bezołowiowych płyt, bo zwykłym Hotem bardzo trudno jest o wylutowanie jakiegoś procka z płyty PBFree.
    Oraz ile trwa rozgrzanie takiej płyty do 200 stopni? :P

Pozdrawiam.

O to PREHEATER który mam zamiar kupić.

• #2 3597693
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Moim zdanie zbędny wydatek. Bardzo dobrze idzie lutowanie zwykłym hotem, z większa temperaturą i nadmuchem. Ja nie ma żadnego problemu z elementami na bezołowiu ;)
  • #3 3597704
    KanekS
    Poziom 29  
    Chodze po forach i widze ze uczucia mieszane co do Preheatera.
    Ale grzejac mocniej i z wiekszym nadmuchem nie uszkodze plytki?
  • #4 3597710
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    @KanekS, nie powinienieś. Grzałem K700 temp. 400st i nic mu nie było. A średnia temperatura do 380 st.
    W sumie nie używałem tego, ale wex pod uwagę plastiki, gniazda sim itp. Myślę, że po prostu będą sie topić bo będziesz nagrzewał płytę cała a hotem bezpieczniej. Jest jeszcze coś takiego jak kapton tape, ale droga inwestycja.
  • #6 3597750
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ustaw nadmuch 5-6 temperatura 370-380 stopni daj więcej topnika i grzej musi zjeść :P
  • #7 3597908
    KanekS
    Poziom 29  
    Nadmuch 5.5, temperatura 390 stopni, grzeje grzeje ale uklad ani drgnie!
    Topnik juz kilkakrotnie zdazy wyparowac musiałem dolewac w trakcie grzania i dalej nic!
    Co oni to na betonie kleja? Zart.
  • #8 3597922
    fokus73
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    KanekS napisał:
    Nadmuch 5.5, temperatura 390 stopni, grzeje grzeje ale uklad ani drgnie!
    Topnik juz kilkakrotnie zdazy wyparowac musiałem dolewac w trakcie grzania i dalej nic!
    Co oni to na betonie kleja? Zart.

Podejrzewam ze pokazuje Ci inna temperature nic faktycznie jest. Weź dla testów miernik z czujnikiem temperatury i sie przekonasz czy mam rację. Pozdro
  • #9 3597938
    KanekS
    Poziom 29  
    Nie nie nie, temperatura jest OK an 100%.
    Z innych fonow procki schodza bez problemu.

Ok dziekuje za sugestie, teraz prosze innych o podizelenie sie ze mna swoimi doswiadczeniami z Preheanterem i czy warto go kupowac. :)
  • Pomocny post
    #10 3598018
    Maciek279
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    witam
    Używam takiego podgrzewacza od kilku tygodni i powiem tak: "jeśli chcesz bezpiecznie robić płyty bez ołowiu to jest to nie możliwe bez czegoś takiego" oczywiście zaraz będą głosy że ktoś już robi od roku albo dłużej i nie uwalił nic ale to tylko kwestia czasu. ja po prosty nie chce ludziom odkupować nowych telefonów wiec zainwestowałem w taki sprzęt i spisuje sie na 6+ bez tego miałem problemy z flashami i innymi układami bez ołowiu których nie można za mocno grzać ale teraz telefony bez ołowiu do wymiany flasha to dla mnie przyjemność. joye z nowych se lutuje się świetnie. jeśli robisz tylko takie telefony jak 3310 to nie ma sensu ale jeśli chcesz coś zrobić bez ołowiu to jak najbardziej polecam. kupowałem u tego gościa co Ty znalazłeś i to jest super allegrowicz i nie zastanawiaj sie tylko bierz ten sprzęt. robię nie dużo telefonów bo nie mam żadnego punktu ale lubię mieć pewność przy robieniu telefonów że ich nie uwalę. no chyba że chcesz widzieć jak w oczach "puchną" Ci płyty to jak najbardziej stosuj temperaturę powyżej 400stopni a flashe będą wyglądały tak jak na płycie która trafiła do mnie http://www.bestgsm.pl/partacze23-Nokia+6020+i+prawdziwy+specjalista.html
  • #11 3598220
    KanekS
    Poziom 29  
    Cytat:
    kupowałem u tego gościa co Ty znalazłeś i to jest super allegrowicz i nie zastanawiaj sie tylko bierz ten sprzęt.

Wiem, kupowałem juz u niego Hota i pare innych pierdołek i takze polecam tego Allegrowicza. (komisjurajski). weeee xD

Cytat:
    flashe będą wyglądały tak jak na płycie która trafiła do mnie http://www.bestgsm.pl/partacze23-Nokia+6020+i+prawdziwy+specjalista.html

Ohoho ten "specjalista" wyraznie za bardzo podkrecił temperature. :o
    Pałka się przegła! :D

A powiedz mi jeszce mistrzu jaki masz model podgrzewacza?
    Taki jak na aukcji? 853A, czy inny?
    I ile trwa rozgrzanie plyty do np 180 - 200 stopni? I w ogóle do ilu trza rozgrzac taka plyte Lead-Free, aby nie stopić plastikowych elementów,a dobrze sie lutowało?

PS: Zuwazylem ze ta moja plyta od 3100 po grzaniu hotem w ogóle to szybko oddaje ciepło i stygnie - widac ze zastosowana nowa technologia PBFree, czyli bez PREHEATERA sie nie obejdzie, chyba zaczne składac kase... :D

Dodano po 15 [minuty]:

Aha i która wanna jest lepsza? :D

• #12 3598433
    techgsm
    Poziom 13  
    Dwa posty wyzej w koncu konkrety.

Niestety musicie zdac sobie sprawe ze tam gdzie nie ma juz olowiu potrzebna bedzie wyzsza temperatura.

Mowie tu o elementach precyzyjnych - czyli plytki telefonu itp.

Preheater sprawdza sie znakomicie we wstepnym podgrzaniu plyty, oczywiscie dodatkowo trzeba punktowo potraktowac wylutowywany element, jednak mozna to zrobic krocej i szybciej przez co uszkodzenie elementu jest mniej prawdopodobne.

Co do ceny, proponuje przeliczyc to sobie w ten sposob - zastanowcie sie ile moze kosztowac jeden uwalony telefon w porownaniu do zakupu preheatera :)
  • Pomocny post
    #13 3598636
    Maciek279
    Poziom 16  
    KanekS specjalnie dla Ciebie zrobiłem test. płyta 6020 bez ołowiowa od 0stopni do 200stopni nagrzewa sie w 3minuty a od 0 do 160stopni w 2minuty.
    akurat podgrzewacz kupiłem u innego allegrowicza (mercader) bo był tańszy. ale allegrowicz jest super zero problemów kontakt wyśmienity.
    podgrzewacz który używam jest identyczny jak na aukcji 853A srebrny.
    parę opisów jak lutować z podgrzewaczem masz na www.hotair.pl ale przy 200stopniach na podgrzewaczu plastiki sa praktycznie zimne bo podgrzewacz nagrzewa tylko metal a plastik nagrzewa sie tylko od metalu minimalnie
    co od wanny to używam tej pierwszej pt-9050 i tez jest dobra. ale nie powiem ta która kupiłem poszła na gwarancji i wymienił mi ja sprzedawca. ale uszkodziłem ja z mojej winy bo do środka dostał się cleanser. ale teraz mam taka sama i juz chyba 2 lata chodzi dobrze. o tej drugiej nic nie wiem poza tym że głośno chodzi.
    techgsm dobre porównanie. czasami telefon będzie 2X przewyższał cenę podgrzewacza i taki uwalić i już nie będzie tak ciekawie
  • #14 3598669
    KanekS
    Poziom 29  
    Maciek279, i właśnie takich ludzi jak ty cenię. :)
    Bardzo dziękuję za test. :)
    Chyba wezme tą pierwsza myjkę, bo ją chwalisz, chociaż ta druga się mi bardziej podoba z wygląda.
    Ale nie wszystko złoto co sie swieci. :D
  • #15 3598682
    techgsm
    Poziom 13  
    Co do wanienki - wszystko to jest to samo uwierz mi :)
    Wszystko Chiny tylko ma inne pudelka.

Przy wyborze mozesz sie pokierowac jedynie tym czy ma 2 predkosci czy jedna.

Pzdr
  • #16 3598692
    KanekS
    Poziom 29  
    To biorę ta ładniejsza, bo jest ładniejsza <lol> i ma zakres 35/60 W, a ta pierwsza ma 30/50 W. :)

Kto mi zasponsoruje podgrzewacz? :D
  • #17 3598700
    Maciek279
    Poziom 16  
    ta co ja mam ma dwa zakresy mocy 9050 30/50W ale ta druga ma C-400C 35W/60W wiec niby powinna być mocniejsza i lepiej powinna myć. ale znajomy mówił że jego bardzo głośno chodzi i sprzedawca powiedział że to normalne. teraz zastanawiam się czy nie kupić tej dużej wanny z grzałka 410A o mocy 100W używa ktoś tego?? jakie sa rezultaty mycia?? wiem że trochę nie na temat :D
  • #18 3599011
    domint
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Mam obydwie wanienki i używam raczej tej drugiej bo jest skuteczniejsza chociaż popękała sama od siebie obudowa (mam białą). Pierwsza (z wyswietlaczem (już padła mi raz elektronika) i jest mniej skuteczna. Prawdopodobnie są duże różnice między różnymi egzemplarzami tego samego typu bo produkcja - wiadomo.
  • #19 3601154
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 60
    chcecie porzadna wanne to kupcie u Jurajskiego ale 100W ktora podgrzewa plyn itp - tutaj naprawde widac efekty czyszczenia

P.S
    Co do preheaterow to najmniejsze uszkodzenie phoan to wlasnie preheaer + Irda, np. taki zestawik bardzo ladnie sie spisuje:

• #20 3601235
    KanekS
    Poziom 29  
    Ale jest bajonsko drogi... :|
  • #22 3871993
    Jacekgro
    Poziom 13  
    Ja widziałem filmik pokazowy na stronie sklepu internetowego hotair.pl.
    Z tego co zauważyłem to płytka nie miała przypalonych sąsiednich elementów,które mogły by ulec uszkodzeniu np.układy scalone lub inne elementy na które mogłaby zadziałać zwykła stacja hotair w której jest nadmuch powietrza.a w stacji na podczerwień jest małe prawdopodobieństwo
    uszkodzenia sąsiednich elementów.Stacja na podczerwień Aoyue 710 jest najlepszą stacją w tym przedziale cenowym.Jakbym miał kupić stację na podczerwień to na pewno kupiłbym wyżej wymienioną stację.

Pozdrawiam

Jacekgro
  • #23 3872382
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Jeżeli chodzi o prehater to np. biuletyn serwisowy nokii mówi że bez preheatera nie wolno nawet podchodzić do bezołowiówki.
  • #24 3873996
    KanekS
    Poziom 29  
    Ja "wyznaję" identyczną zasadę. ;)
  • #25 3874067
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    A ja pogrzewam kolbą najpierw cała płytę i potem punktowo robię z wyższą temp. I nie narzekam. Bezołowiówka nie jest taka straszna.
  • #26 3874075
    KanekS
    Poziom 29  
    Jak to kolbą całą płytę? O_O_O_O_O
    Lutownicą? Jak?
  • #27 3874126
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    no ustawiam na 350 i duży nadmuch i latam po całej płycie z minute. Potem się już tak nie wygina i łatwiej się wyllutowuje.
  • #28 3882435
    mikrocb
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Preheater jest niezastąpiony także przy zdejmowaniu ekranów w motkach A835/C975/E1000 itp POLECAM
  • #29 3883269
    Jacekgro
    Poziom 13  
    revolt napisał:
    no ustawiam na 350 i duży nadmuch i latam po całej płycie z minute. Potem się już tak nie wygina i łatwiej się wyllutowuje.

Witam kolego Revolt chciałbym zobaczyć zdjęcia płyty głównej,która naprawiałeś tym sposobem

Pozdrawiam
    Jacekgro
  • #30 3897836
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Jak to w końcu jest z tym preheaterem na podczerwień.
    Załozyłem płytkę, pod płytkę czujnik temperatury na termoparze i grzejemy 853A.

preheater --> czujnik temperatury
    ---------------------------------------
    200 st C --> 100 st C.
    260 st C --> 140 st C
    300 st C --> 170 st C
    312 st C --> 180 st C.
    Miernik pokazuje dobrze temperaturę ponieważ płytka sie nie rozlutowała.
    Ma ktoś może dalszą tabele zależności temperaturowych.
    Jeśli przy 220 st C topi się lutowie, to dać na preheaterze 360 st C.

:!:
    p.s. przy ustawieniu 380 st C ( max ) na płytce drukowanej osiaga maksymalnie około 210 - 220 st C, smd typu 1206 się odlutowuje, układy scalone DIL14 niestety nie.
    Pozostaje użycie dodatkowo hot Air-a.
    Podkreślić nalezy że układy z plastiku przeżyły te testy !!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy użyteczności preheatera za 375 zł przy lutowaniu bezołowiowych płytek PBFree, szczególnie w telefonach takich jak Nokia 3100. Użytkownicy wskazują, że preheater znacząco ułatwia bezpieczne podgrzewanie płyty do temperatur około 180-200°C, co jest trudne do osiągnięcia zwykłym hot airem bez ryzyka uszkodzenia elementów plastikowych i delikatnych układów. Preheater pozwala na wstępne, równomierne podgrzanie płyty, co skraca czas lutowania i zmniejsza ryzyko uszkodzeń. Temperatura ustawiana na preheaterze (np. model 853A) często różni się od rzeczywistej temperatury płyty, która jest niższa, co jest korzystne dla ochrony komponentów. Czas nagrzewania płyty do 200°C wynosi około 2-3 minut. Wskazano, że bez preheatera praca z bezołowiowymi płytami jest trudniejsza i bardziej ryzykowna, zwłaszcza przy wymianie precyzyjnych układów. W dyskusji pojawiły się także uwagi o potencjalnym ryzyku zdrowotnym związanym z promieniowaniem kwarcowym preheaterów, zalecane jest stosowanie okularów ochronnych. Dodatkowo omawiano wybór wanienek ultradźwiękowych do czyszczenia płytek, gdzie modele PT-9050 i C-400C były najczęściej polecane. Wspomniano także o stacjach na podczerwień, np. Aoyue 710, jako alternatywie do hot aira, z mniejszym ryzykiem uszkodzenia sąsiednich elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA