logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja zaworu jednokierunkowego EGR w Omega 2,5 TDS

telecast 20 Lut 2007 23:18 2523 2
REKLAMA
  • #1 3597681
    telecast
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Szukam lokalizacji zaworu jednokierunkowego sterującego EGRem. Mechanik zdemontował go twierdząc, że jest zbędny :) . W chwili obecnej z przewodu podciśnienia z pompy przewód podciśnienia idzie do elektrozaworu a stamtąd do EGRa. Nie wiem czy wspomniany zaworek zwrotny ma być za czy przed EGRem.
  • REKLAMA
  • #2 3602216
    gerg
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    witam
    hmm
    tak jak twierdzi twój mechanik nie wiem po co w układzie EGR zawór jednostronny?
    jeśli nawet to wpięty międzyEGR a zawór sterujący to spowoduje to to że albo egr wcale nie zadziała albo po zadziałaniu nigdy sie nie wyłączy.
    mógł by być między zaworem elektrycznym a pompą vaku- tylko po co
    moim zdaniem jest on tam nie potrzebny,poniekąd zgadzam sie z mechanikiem
  • #3 3604623
    telecast
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!

Milion razy patrzyłem pod maskę i w sumie się zgadzam! Problem w tym, że zawór tam zawsze był. I tu uwaga - autko płynniej przyspeszało. W zakresie obrotów od ok. 1000 do 4000 równiutko. Teraz można powiedzieć, że uwydatniła się "turbo dziura" i autko staruje płynnie aż do momentu kiedy zadziała turbinka, wtedy kop, ciśnie w fotrel i rakieta. Co mnie ciekawi - w elektrozaworze jest trzecie wyjście - upust. Zakładam, że jest ono potrzebne, aby podciśnienie mogło się wyrównać kiedy EGR zostanie już wyłączony - wtedy "wleci" tamtędy powietrze. Sądzę, że użycie zaworka zwrotnego ma upłynnić pracę EGR. W tej chwili jest wyłącznie zero-jedynkowa. A silnik raczej analogowy :). Wydaje mi się, że ten zaworek może mieć przepuszczalność pozwalającą EGRowi powoli wrócić do pozycji spoczynkowej.

Jeśli ktoś ma takie autko proszę zobaczyć jak tam jest to podłączone.
    Dzięki za zainteresowanie. Marcin
REKLAMA