car300 ktory ma sygnalySCL SDA MRQ obsluguje wyswietlacz vectry B. Teraz mam blaupunkt rcm85 ktory ma SDA SCL brakuje MQR. jak podlaczyc ten wyswietlacz pod rcm85?
Tłumaczę, to radio nie będzie wyświetlać w Oplu. Na górnym złączu są sygnały sterowania zmieniarką i wyjścia na wzmacniacz i nijak się to nie ma do wyświetlacza w Oplu.
Niestety nie a szkoda że nie masz kompletu bo ten model to tylko sterownia i zwykłe radio z tunerem DAB w bagażniku.
Tylko fabryczne radia Opla (nie wszystkie), niektóre Grundigi z serii SCD, niektóre Kenwoody ze specjalnym złączem , niektóre modele VDO ale tylko obsługa wyświetlacza i nowsze Blaupunkty ze specjalnym interfacem a właściwie dwoma interface'ami do wyświetlacza i do joysticka. A to że kostka w różnych radiach wygląda tak samo to nie znaczy że ma tak samo obsadzone sygnały!
Pytanie do SławeK:
Może się orientujesz, czy komunikacja między radiem a wyświetlaczem to I2C? Kiedyś mnie to nie interesowało, bo miałem taki wyświetlacz, teraz czasami by się przydał i napisałbym sobie taki emulatorek na PC. A linia MRQ - czy to jest jakiś resecik przed nową paczką danych?
To mutacja I2C a pytanie bardziej do Leszka, on tworzył coś co wyświetlało na tym wyświetlaczu z procesorka Atmela. Jak poszukasz dobrze po necie to znajdziesz kilka stron z projektami i trochę opisów a mnie mniej to interesuje gdyż jeżdżę marką która tego nie używa.
Dzięki, poszukam, wolał bym nieco info i własny patent, nie ma wtedy dylematów, dlaczego nie chodzi, a i wszelkie zmiany softwarowe, ulepszenia, uaktualnienia względem następnych urządzeń śą w zasięgu własnej ręki.
✨ Podłączenie wyświetlacza z Opla Vectra B do radia Blaupunkt RCM85 jest problematyczne ze względu na brak sygnału MRQ w radiu Blaupunkt, które posiada jedynie linie SDA i SCL przeznaczone do sterowania zmieniarką, a nie wyświetlaczem. Starsze modele Blaupunkt, takie jak RCM85 z 10-pinowym gniazdem C-10, nie obsługują wyświetlacza Opla, gdyż sygnały sterujące są inaczej przypisane i nie zawierają wymaganego MRQ. Fabryczne radia Opla, niektóre modele Grundig SCD, Kenwood z odpowiednim złączem oraz nowsze Blaupunkty z dedykowanymi interfejsami mogą współpracować z wyświetlaczem Vectry B. Komunikacja między radiem a wyświetlaczem opiera się na protokole będącym mutacją I2C, gdzie linia MRQ pełni funkcję resetu przed przesłaniem nowej paczki danych. Radio Blaupunkt DAB 106 również nie jest kompatybilne z wyświetlaczem Opla, gdyż jest to standardowe radio z tunerem DAB bez obsługi wyświetlacza. DAB (Digital Audio Broadcasting) to cyfrowe radio naziemne, które w Polsce jest jeszcze w fazie rozwoju. Wygenerowane przez model językowy.