logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć komputer do starego TV Sony bez SCART, używając kabla s-video?

mazik50 21 Lut 2007 14:44 16302 13
REKLAMA
  • #1 3599401
    mazik50
    Poziom 2  
    Witam jestem laikiem w tych sprawach wiec z gory prosze o wyrozumialosc.
    A mianowicie problem polega na tym iz mam kabel s-video => scart na nowszym telewizorze obraz z komputera wyswietlal sie dobrze jednak problem przyszedl gdy chcialem polaczyc komputer ze starym telewizorem Sony, ktory nie ma zlacza scart. Jak przerobic tenze kabel tak abym mogl podlaczyc starego sony. Wyjscie s-video ma 4 piny. Prosze o odpowiedz.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3599463
    tommi270
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    bez problemu mozna dostac przejsciowke s-video - chinch np. w MM
  • #3 3599636
    mazik50
    Poziom 2  
    No tak ale ja juz mam przejscowka na scart. wiec po co mam kupywac nowy kabelek caly chodzi mi o to czy daloby sie ten muj kabelek przerobic na czincze?
  • Pomocny post
    #4 3599687
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    dalo by się ale po co sięmęczyć jak za 3-5 zł masz gotową przejściówkę?
  • REKLAMA
  • #5 4531854
    vip87
    Poziom 11  
    Witam

Pozwole sobie odświeżyć temat ...
    Mam karte GF FX 5900 i jest w niej wyjscie s-video 4 pinowe, oczywiscie mam kabelek z taka wtyczka, musiałem tylko dokupic przejsciówke z s-video na chinch (w telewizorze mam tylko wejscie na chinche) no i podpiołem i co najwazniejsze wszystko działa, jest obraz ale czarno-biały :(
    Co trzeba zrobic zeby było kolorowo ??
    Z góry dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam ... vip87
  • #6 4531981
    pudryssek
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Sprawdź ustawienia karty graficznej. Ewentualnie wstaw kondensatorek pomiędzy pin 1 i 2 (kon. 470pF - ceramiczny). Spróbuj na innej przejściówce, przy takim połączeniu chyba nie były potrzebne kondensatory.
  • #7 4532595
    lega-m
    Poziom 15  
    W ustawieniach wyjścia telewizyjnego musisz wybrać odpowiedni system koloru, o ile się nie mylę będzie to PAL-B. Jeżeli masz sterowniki od NVidii to wystarczy wybrać kraj, Polska również znajduje się na liście.
  • #8 4532917
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4890
    A tak na marginesie - kabel S-Video potrzebuje raptem tylko 3 kabelki - masa , sygnał video i chrominance, aby się podłączyć do Chinch wystarczy masa i video .
  • #9 4533628
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    powody mogą być conajwyżej 3:
    1. coś z przejściówką - odpada ponieważ obraz jest na telewizorze
    2. błąd w ustawieniach karty graficznej - obstawiam że to raczej nie jest przyczyna skoro na innym TV działało bez problemu
    3. stary TV :) najczęstrza przyczyna tego typu problemów, TV po prostu nie obsługuje sygnały SVHS, masz wejście na RCA (cinch), ale Ty po wykorzystaniu tej przejściówki podajesz na cinch sygnał SVHS...

rozwiązaniem problemu może być właśnie w.w. kondensatorek, lub po prostu poszukaj kabelka który będzie "z konwerterem" i taki kabelek napewno rozwiąrze sprawę

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 4534073
    vip87
    Poziom 11  
    Witam

dziekuje jeszcze raz wszystkim za odpowiedzi ... bede probował ...mysle ze wyjdzie cos z tego :)

ale te ustawienia karty graficznej to niby gdzie takie cos jest... (sorki za idiotyczne pytanie) oczywiscie sam zaczynam szukac

Pozdrawiam ... vip87
  • #11 4534298
    dareek1000
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    właśnie walczyłem z w/w tematem.jeżeli kupisz kabel bez tzw konwertera,a twój tv nie ma wejście s video to..obraz będzie czarno biały.dlatego najlepiej jest kupić kabel z konwerterem(na allegro ok 20 zł),który będzie unwersalnym rozwiązaniem.pozdrawiam
  • #12 4534330
    vip87
    Poziom 11  
    a mozna kupic sam konwerter??

Pozdrawiam ... vip87
  • REKLAMA
  • #13 4534726
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    raczej nie (chociaż na allegro można kupić naprawdę bardzo dziwne rzeczy :P) ponieważ o ile mi wiadomo to takiego urządzenia jak konwerter SVHS-COMPOSITE nie ma, osobiście nie wnikałem w szczegóły techniczne jeśli chodzi o budowę tych kabelków "z konwerterem" ale podejrzewam że ten "konwerter" to jest po prostu właśnie ten kondensatorek wlutowany w odpowiednim miejscu :)

co do ustawień w karcie graficznej to ja chyba dałbym sobie z tym spokój, jeśli na innym TV działa bez problemu to nie jest to wina ustawień... (a jeśli chcesz jednak sprawdzić, to szukaj w: właściwości ekranu > ustawienia > zaawansowane, i tam na zakładce od Twojej karty graficznej musisz poszukać, gdzie dokładnie tego nie jestem w stanie w tej chwili określić, bo nvidia coś namieszała ostatnio z panelem w sterownikach, a w ati z kolei się nie orientuje; ale ogólnie będzie w pobliżu konfiguracji wyświetlania na wielu ekranach)

więc wydaje mi sie że tak jak już wcześniej napisałem najprostszym i najłatwiejszym rozwiązaniem będzie kupienie takiego kabelka i zapomnienie o sprawie (w 99% przypadków właśnie takie rozwiązanie rozwiązuje problem)

pozdrawiam
    Tomasz
  • #14 4535123
    vip87
    Poziom 11  
    thrower napisał:
    (chociaż na allegro można kupić naprawdę bardzo dziwne rzeczy :P)

no z tym to sie zgodze ... mozna tam takie "cuda" kupic ze naprawde smiech
    pewnie kupie kabalek taki z konwerterem i bede próbował a telewizor mam SONY (nie az taki stary)

Pozdrawiam ... vip87

Dodano po 33 [minuty]:

DriverMSG napisał:
    A tak na marginesie - kabel S-Video potrzebuje raptem tylko 3 kabelki - masa , sygnał video i chrominance, aby się podłączyć do Chinch wystarczy masa i video .

ten schemat co podałes to jesli zostanie w tym miejscu wstawiony kondensator ceramiczny to uzyskamy kolor ....

Pozdrawiam ... vip87

Witam po raz kolejny ... cos czuje ze bedzie cos z tego wszystkiego ze bedzie obraz kolorowy tylko mam mały problem ... pewnie smieszny no ale jest ... nie moge dostac sie do wolnego telewizora pomimo tego ze mam w domu 3 szt .... hehe ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy podłączenia komputera do starego telewizora Sony, który nie posiada złącza SCART, za pomocą kabla S-Video 4-pinowego. Użytkownik posiada kabel S-Video do SCART, który działa na nowszym telewizorze, ale nie na starym Sony bez SCART. W dyskusji zasugerowano zakup przejściówki S-Video na cinch (RCA), dostępnej w sklepach, co jest prostszym rozwiązaniem niż przerabianie kabla. W przypadku podłączenia S-Video do wejścia cinch na telewizorze obraz może być czarno-biały, co wynika z różnicy sygnałów (S-Video vs. composite). Rozwiązaniem jest zastosowanie konwertera sygnału lub wlutowanie kondensatora ceramicznego (np. 470pF) między odpowiednie piny kabla, co poprawia wyświetlanie koloru. Dodatkowo wskazano na konieczność ustawienia odpowiedniego systemu kolorów (np. PAL-B) w sterownikach karty graficznej, szczególnie przy kartach Nvidia. Podsumowując, najprostsze i najskuteczniejsze jest użycie kabla z wbudowanym konwerterem S-Video na composite (cinch) lub zakup gotowej przejściówki, co eliminuje problemy z kompatybilnością sygnałów i zapewnia poprawny, kolorowy obraz na starym telewizorze Sony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA