logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD podłączone do telewizora Philips - brak obrazu, tylko dźwięk przez eurozłącze

marek metryca 21 Lut 2007 18:04 1354 5
REKLAMA
  • #1 3600180
    marek metryca
    Poziom 2  
    Witam,
    Mój problem odnosi się DVD, a mianowicie tego, że nie wyświetla obrazu, a jedynie dźwięk z filmu. Do tego telewizora(PHILIPS niestety nie znam modelu) podłączony jest DVD oraz VHS - oba poprzez eurozłącze. Przełączałęm DVD z 1 gniazda w TV do drugiego - efekt ten sam, a gdy zamieniałem kable od VHS i DVD(ten od VHS nie ma kilku ząbków, a raczej większości, lecz filmy z kaset są dobrze wyświetlane), znaczy kabel od VHS użyłem w DVD, a ten z DVD użyłem do VHS to ani obrazu, ani dźwięku z VHS, a DVD nawet nie odpalało filmu. Jak myślicie czego to może być przyczyną? Zły kabel?

Tak dla jasności nie jest to mój telewizor tylko szkolny i tam właśnie stoi. Jutro wezmę moje kable od konsoli i jeszcze popróbuje czy kabel nie jest zryty(chociaż był kupowany 2 tyg. temu i działał)

Moderowany przez Jaś Kula:

Przeczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php zwłaszcza punkt 11. Temat warunkowo pozostawiam.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3600678
    sq9edz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Prawdopodobnie nie przechodzi sygnał VIDEO. Być może masz nieodpowiedni kabel (to że na eurozłącze, to jeszcze nie wszystko - bo są różne), bądź wina leży w gnieździe telewizora (bardzo często są obluzowane luty na połaczeniu eurozłącza z płytką drukowaną). Ponieważ z magnetowidem nie ma problemu, to raczej telewizor jest OK. Najlepiej sprawdź, na które wejście podawany jest sygnał wizyjny z magnetowidu, a następnie podaj w to miejsce sygnał wizyjny z DVD, np. o ddzielnym kablem. Nie zapomnij o połączeniu mas TV i DVD. Powinien pojawić się obraz. Dalej to już tylko rozbiórka kabla i przelutowanie połączeń.
  • REKLAMA
  • #3 3600873
    marek metryca
    Poziom 2  
    Cytat:
    Być może masz nieodpowiedni kabel (to że na eurozłącze, to jeszcze nie wszystko - bo są różne)

To to raczej nie, bo kabel jest nawet podpisany na złączu jako DVD :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3601999
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    a cokolwiek widać na obrazie jak podłączone jest dvd czy też nie ma nic czarny ekran czasami może być włączony w dvd tryb którego tv nie obsługuje np. sygnał RGB trzeba wtedy dvd podłączyć do innego tv i zmienić na taki jaki obsługuje tv
  • REKLAMA
  • #5 3604255
    marek metryca
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany, a mianowicie podpiąłem kabel, który z jednej strony ma eurozłącze a z drugiej cztery kable: video in, video out, audio in, audio out. Gdy podłączyłem go do DVD i do TV obraz był, dźwięk też. Moim zdaniem po prostu gniazdo w DVD - eurozłącze siadło i dlatego nie łapało, a na moich kabelkach od PC działa.
  • #6 3604337
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Nie koniecznie gniazdo chociaż to możliwe że są zimne luty. Sprawdż na innym kablu scart (euro). Jak będzie to samo to rozkręć odtwarzacz i popraw luty na gnieżdzie-powinni pomóc
REKLAMA