logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zestaw tiny2313. Zestaw do nauki programowania. Nie działa. Jak to uruchomić?

rydz 21 Lut 2007 19:54 1742 14
REKLAMA
  • #1 3600712
    rydz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    No normalnie wk***** sie sizie na te pie***** BTC.
    Kupiłem sobie ten zestaw do nauki programowania w BASCOM-ie i sie strasznie zawiodłem na tej firmie :cry:
    W książce "Mikrokontrolery dla początkujących" jest omawiany całkiem inny zestaw uruchomieniowy niż mi przysłali.
    Z początku myślałem , że zestaw uru. pomylili ale na tylniej okładce czasopisma "Elektroniki dla wszystkich" widnieje takie samo zdjęcie tego zestawu jakiego mi przysłali.
    Mało tego programy do programowania musiałem sciągać sam (w książce były podane jedynie nieistniejące linki)
    I jeszcze na dodatek tego gówna nie da sie programować ( bo wyskakuje jakieś tępe okno w programie BASCOM AVR - jak program ma sie zapisać w pamięci FLASH) tylko na pocieszenie pali sie dioda (potwierdzająca zasilanie) - zasilacz sam musiałem se zrobić.
    DZWONIŁEM DO NICH PARE RAZY TO NIE ODBIERALI.

...i tka bardzo mocno sie wkór**** i 280zł poszło sie jeb**

CO MAM ROBIĆ P O M Ó Ż C I E
  • REKLAMA
  • #2 3601267
    dmneuro
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Sprawdz czy masz bascoma dobrze skonfigurowanego, jesli programujesz przez LPT i ISP to programator ustaw na "sample electronics programer". Sprawdz też kable. Jeśli PCB jest zasilana i podlaczenie ISP porawne to bascom powinien widziec procka i powinien umiec go zaprogramowac

pzdr
  • #3 3601523
    rydz
    Poziom 11  
    wszystkie ustawienia są dobre ( robione z książki )

PCB też jest zasilane a programator jest na bank dobrze podłączony.
    Sprawdzanie kodu źródłowego i kompilowanie przebiega bez zarzutu jedynie kiedy chce załadować program do procka to wyskakuje jakieś okno i kiedy naciskam "ok" to bascom nic innego nie robi tylko powraca do kodu źródłowego.
    Jedyne moje podejżenia to niezgodność książki z zestawem uruchomieniowym
    - w książce jest opisywany inny schemat od przysłanego zestawu.
    I może program jest dobry tylko układ nie wykonuje poleceń bo....
    Ale zaś bascom by sie nie czepiał .
    Sam nie wiem.
    Co o tym sądzisz :?:
  • REKLAMA
  • #4 3601558
    dmneuro
    Poziom 21  
    Jaki to error sie pojawia ? Odpal sam programator z bascoma i daj identyfikacje chipu i sprawdz czy wykrywa, jak nie to:
    1. sprawdz czy procek dostaje 5V zasilania
    2. sprawdz kabel ISP czy jest poprawnie zmontowany
    3. Sprawdz jeszcze raz bascoma
  • #5 3602787
    rydz
    Poziom 11  
    no właśnie ten błąd to chyba z tą identyfikacją chipu ( coś po ang. wyskoczyło o podobnej treści)
    - sprawdze i zagadam

Dodano po 2 [minuty]:

a jak sie identyfikuje programator (mam bascoma w wersji ang. ale za to FREEWARE) - jakbyś maiał wersje pol. to zapodaj
  • #6 3603738
    dmneuro
    Poziom 21  
    Nie mam wer polskiech i chyba taka nie istnieje. Programatora sie nie identyfikuje. Procek jeśli ma zasilanie i piny miso, mosi, clk, reset oraz masa są odpowiednio doprowadzone do programatora ISP a programator jest sprawny to wszystko musi dzialac. Sprawdz to
  • REKLAMA
  • #7 3604106
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Sprawdź czy masz port LPT w biosie ustawiony na dwukierunkowy.
    Są płyty gdzie ten port domyślnie jest ustawiony jako wyjście.
    Pozdrawiam
  • #8 3604242
    rydz
    Poziom 11  
    Wszystko jest na bank dobre (fabrycznie robione ) więdz powinno wszystko łączyć.
    Kiedy chce załadować program do procka to wyskakuje okno z napisem
    "Could not identify chip with ID:FFFFFF"
    Wydaje mi sie ,że trzebabyło ustawić te jednokierunkowe wyjście tylko jak to zrobić :?:
  • #9 3604324
    dmneuro
    Poziom 21  
    Jakie jednokierunkowe wyjscie ? Sprawdz woltomierzem czy na wszystkie piny ISP jest podawane napięcie - taki komunikat oznacza, że ISP nie jest poprawnie podlaczony lub probek nie jest zasilany.
  • #10 3605812
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    Może należałony w BIOS-ie komputera zmienić w porcie równoległym SPP na EPP
  • #11 3606823
    rydz
    Poziom 11  
    a co dałaby taka zmiana w biosie :?:
  • #12 3607206
    karlos79
    Poziom 33  
    Witam
    No właśnie to, ze przełączysz port LPT w tryb dwukierunkowy :)
    Pozdrawiam
  • #13 3607390
    rydz
    Poziom 11  
    No może i tak. Ja na biosie czy tam dosie sie nie znam więdz kompa zaniose do sklepu komputerowego - tam gdzie go kupiłem i powiem co jest grane. Powinni zrobić za dyche :D
    Dzwoniłem do BTC (nareszcie odebrali) i powiedziałem o co chodzi.
    Koleś powiedział, że musiałby obadać zestaw i powiedział żebym mu go wysłał.
    Wyślw mu go i jak powie , że jest wporzo to z kompem.....
  • REKLAMA
  • #14 3607920
    karlos79
    Poziom 33  
    Witam
    Moim zdaniem to szkoda kasy i czasu na wysyłanie.
    Poproś kogoś kto zna się na biosie niech Ci przestawi ten port i sprawdź czy zadziała.
    Jeśli nie to dopiero wyślij do BTC ten zestaw.
    Pozdrawiam
  • #15 3608089
    rydz
    Poziom 11  
    masz racje zrobie tak :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił zestaw do nauki programowania mikrokontrolera ATtiny2313 w BASCOM-ie, jednak napotkał problemy z jego uruchomieniem. Zestaw różni się od opisanego w książce "Mikrokontrolery dla początkujących", a dołączone oprogramowanie trzeba było pobrać samodzielnie z nieaktualnych linków. Podczas próby zaprogramowania mikrokontrolera pojawia się błąd "Could not identify chip with ID: FFFFFF", co wskazuje na problem z komunikacją ISP. Zalecenia obejmują sprawdzenie poprawności konfiguracji BASCOM-a, zwłaszcza ustawienia programatora na "sample electronics programmer", weryfikację poprawności połączeń ISP, zasilania mikrokontrolera (5V) oraz ustawień portu LPT w BIOS-ie komputera, który powinien być ustawiony w tryb dwukierunkowy (np. EPP zamiast SPP). Użytkownik planuje zlecić zmianę ustawień portu LPT w serwisie komputerowym przed ewentualnym odesłaniem zestawu do producenta BTC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA