logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy komputer z Pentium 4 i Radeon X550 - samoczynne restarty po uruchomieniu

kloskubus 21 Lut 2007 22:29 2428 13
REKLAMA
  • #1 3601574
    kloskubus
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam taki problem, 3 dni temu kupiłem nowy komputer. Zainstalowałem wszystkie sterowniki. Ale komputer zaczął się sam resetować. Włącza się komputer, chwilę chodzi i włącza na nowo.
    Czy móglby mi ktos pomódz ??

Moja konfiguracja

Intel Pentium 4 3.0GHz
    Radeon X550 256
    512 DDR

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3601610
    fred117
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam...
    Sprawdz jaka masz temperature procka i na jaki masz ustawiony limit temperatury CPU w BIOSie...

Pozdrawaim...
  • #3 3601618
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Dokładnie sprawdź temperatury. Podaj dokładną konfigurację komputera łącznie z zasilaczem.
  • REKLAMA
  • #4 3601625
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 857
    Podaj dokładny model zasilacza.
    Przyczyną restartowania komputera może być słaby zasilacz, ponieważ twój sprzęt trochę prądu 'je'.
  • #5 3601672
    JONATAN
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Jeżeli posiadasz win XP lub 2000 to wyłącz opcje automatycznego ponownego uruchamiania po awari systemu i odczytaj błąd z ekranu śmierci! Potem tu już google i wszystko wiadomo (albo napisz co ci sie wyświetliło)!!! Ja daję 90 % że to pamięci RAM!!
  • #6 3601690
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 857
    A ja daje 90% na zasilacz. Kolega dopiero co kupił komputer i pewnie zasilacz z obudowy.
  • REKLAMA
  • #7 3601742
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Wy się nie bawcie we wróżki tylko poczekajcie na odpowiedź kolegi. :D:D:D Nie wyświetla żadnych błędów??
  • #8 3602394
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 3602418
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    1.Ustaw "default" w BIOSie.
    2.Sprawdź czy wentylator dobrze założony , pastę oczywiście chyba dałeś na procka ?
    3.Ile wynosi ta chwila ?
  • #10 3603731
    kloskubus
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    po jakimś czasie komputer się zresetował i pokazał się niebieski ekran. Było coś napisane że wystąpił poważny problem i należy zamknąć komputer. Aby sprawdzić czy sprząet jest poprawnie zainstalowany
  • #11 3603757
    jomek78
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    A sprawdzałeś ustawienia w BIOS-ie? Wyłącz powery i smarta.pozdrawiam.jomek
  • #12 3604059
    Gilbert16
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Zobacz wentylatory czy dobrze działają i zrób to co pisali na górze, jeżeli to nie zadziała wyczyść cały komputer z kurzu.
  • #13 3605176
    JONATAN
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    kloskubus napisał:
    po jakimś czasie komputer się zresetował i pokazał się niebieski ekran. Było coś napisane że wystąpił poważny problem i należy zamknąć komputer. Aby sprawdzić czy sprząet jest poprawnie zainstalowany

Istotne informacje znajdują sie w szyku liczbowo - cyfrowym czyli kody błedów. to jest naważniejsze bo sam opis to nic nie mówi!! Przeważnie jest ta informacja własnie pod tym tekstem odnośnie źle zainstalowanego sprzętu lub błędnych sterowników. Spróbuj spisać dokładnie co tam pisze!!
  • #14 3605423
    misiek431
    Poziom 12  
    witam

sebasebaseba napisał:
    A ja daje 90% na zasilacz. Kolega dopiero co kupił komputer i pewnie zasilacz z obudowy.

w 100% popieram przedmówce, że to zasilacz jest za słaby to samo miałem kilka tygodni temu "fachowcy" którzy mi montowali sprzet też sprawdzali wszytsko oprócz właśnie zasilacza.

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Nowy komputer z procesorem Intel Pentium 4 3.0 GHz, kartą graficzną Radeon X550 256 MB oraz 512 MB pamięci DDR doświadcza samoczynnych restartów po uruchomieniu. Problemy mogą wynikać z przegrzewania się CPU lub karty graficznej, niewłaściwych ustawień BIOS (np. limit temperatury, wyłączone funkcje Power i SMART), słabego lub wadliwego zasilacza, luźnych złączy, uszkodzonych kondensatorów lub błędów pamięci RAM. Zalecane jest sprawdzenie temperatur podzespołów, test pamięci RAM (np. Memtest), weryfikacja modelu i jakości zasilacza, a także obserwacja kodów błędów na niebieskim ekranie (BSOD) po awarii systemu. Konieczne jest wyłączenie automatycznego restartu systemu w Windows XP/2000, aby odczytać szczegółowe komunikaty błędów. Dodatkowo wskazane jest ustawienie BIOS na domyślne wartości, poprawne zamontowanie wentylatorów i zastosowanie pasty termoprzewodzącej na procesorze. Czyszczenie komputera z kurzu również może pomóc w stabilizacji pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA