logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste restarty nowego komputera z Celeron D355J i Gigabyte 8i945PL-G

maly187 04 Cze 2006 21:50 1614 15
REKLAMA
  • #1 2698077
    maly187
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    a więc konfiguracja na dobry poczatek :

procesor celeron D355J 3,33Ghz 64 bit
    płyta gigabyte 8i945pl-g dual ddr 2
    ram 512 mb ddr2
    obudowa z zasilaczem tracer 400w
    dysk wd 160gb 7200 sata II 8mb cache
    grafika 128 mb radeon x550 128 bit pci-e
    klawiatura i mysz radiuwka

sprzeet ma zaledwie kilka dni jest nowy i już są problemy natomiast
    sam sie restatruje niezależnie ile się na nim pracuje czasami nawet po 2 min sie zrestartuje jak system wejdzie a czasami nawet w ogóle nie wchodzi czasami jak się zrestartuje to zanim wejdzie ekran biosu to jeszce sie z 5 razy restartuje . raz tylko zrestartowały sie ustawienia biosu
    przy instalacji systemu tez był problem bo tez sie restartował
    system to win xp prof z sp1 i sp2
    myslałem ze to pamięć i wymieniłem ją na inną lecz problem wystepuję nadal
    prosiłbym o jaki program link nazwe gdzie moge spr temp. na płycie
    podałem tez ze sprzet ma radiowa klawiature i mysz bo słyszałem od serwisanta ze to tez ma na to wpływ wiec jutro będe podłączał normalne kablowe mysz i klaw.
    ale też chciałbym was się poradzic może cos wymyślicie
    co do sterów to sa wgrane takie jakie były załaczone od producenta sprzętu
  • REKLAMA
  • #2 2698184
    FTOMEK
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Jeżeli korzystasz z karty sieciowej to sprawdź czy masz uziemienie w gniazdku (230V).
  • REKLAMA
  • #3 2698194
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Temperatury możesz odczytać za pomocą np. programu Everest. Znajdziesz bez trudu w Google.
    Zmierz miernikiem napięcia podawane przez zasilacz pod obciążeniem (najprawdopodobniej to jego wina).
    Przetestuj pamięć programem Memtest.
  • REKLAMA
  • #4 2698204
    marcinus128
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    temperature w biosie sprawdzisz,
    zobacz czy nie masz przetaktowanego (czyli zegar nie jest za bardzo podkrecony)
    i zdejmij obudowe... tzn. czasami sie przegrzewa cos... i wtedy wiecej wentylatorow sie montuje,
    no chyba ze kupiles komputer w calosci nowy i "fachowcy" odpowiednio go przygotowali
  • #5 2698255
    Figi
    Poziom 37  
    marcinus128 napisał:
    temperature w biosie sprawdzisz[...]
    Najlepiej zaraz po uruchomieniu komputera?
    marcinus128 napisał:
    [...]zdejmij obudowe... tzn. czasami sie przegrzewa cos... i wtedy wiecej wentylatorow sie montuje[...]
    W prawidłowo skompletowanym zestawie nie ma prawa się nic przegrzewać, a zdjęcie obudowy z reguły zakłóca jedynie obieg powietrza w środku.
  • REKLAMA
  • #6 2698424
    marcinus128
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Cytat:
    Najlepiej zaraz po uruchomieniu komputera?

w ktorej linijce to napisalem ?
    to chyba oczywiste ze po zwisie komputera

[quote] W prawidłowo skompletowanym zestawie nie ma prawa się nic przegrzewać, a zdjęcie obudowy z reguły zakłóca jedynie obieg powietrza w środku.[ /quote]
    dlatego napisalem :
    Cytat:
    ...no chyba ze kupiles komputer w calosci nowy i "fachowcy" odpowiednio go przygotowali

jako aluzje

pozdrawiam
  • #7 2698476
    Figi
    Poziom 37  
    marcinus128 napisał:
    w ktorej linijce to napisalem ? [...]
    No właśnie nie napisałeś, przez informacja staje się nieprecyzyjna i później autor tematu poda nam piękne temperatury zaraz po uruchomieniu komputera. Tylko po co nam one?
    marcinus128 napisał:
    [...]i zdejmij obudowe... tzn. czasami sie przegrzewa cos... i wtedy wiecej wentylatorow sie montuje, no chyba ze kupiles komputer w calosci nowy i "fachowcy" odpowiednio go przygotowali[...]
    Aluzję do "fachowców" nie trudno zauważyć, natomiast ze zdania wynika, że jeśli "fachowcy" go nie montowali, to coś się przegrzewa.
    Sądzę, że gdybyś zaczynał zdania z wielkiej litery i oddzielał myśli kropkami, nie byłoby problemów z ich interpretacją.
  • #8 2698486
    maly187
    Poziom 14  
    ok sprawdze napiecia na pinach jest jakas tolerancja w których ma się napiecie mieścic ?? komputer sam składałem a otwarta obudowa pogarsza sytuałacje chyba chipset sie przegrzewa :/// jest wentylator systemowy ale chyba nie wystarcza albo walnieta jest płyta :///

Dodano po 3 [minuty]:

jest coś jeszce co może miec wpływ na takie zjawisko ?? prucz pamięci zasilacza może jakies ustawienia w biosie ??
  • #9 2698501
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    maly187 napisał:
    jest jakas tolerancja w których ma się napiecie mieścic ??

5% w obydwie strony.
  • #10 2698566
    Figi
    Poziom 37  
    Ustawień w BIOS-ie mogących odpowiadać za taki stan rzeczy jest wiele. Przede wszystkim, jeżeli BIOS kolegi taką posiada, to opcja odpowiadająca za wyłączenie komputera po osiągnięciu przez procesor odpowiedniej temperatury.
    Do wyników pomiarów napięć prosimy zatem dołączyć także pomiary temperatury pod obciążeniem.
  • #11 2698852
    tflis
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jak na moje oko to powinienes sprawdzic temperature nie tylko biosa. W zaleznosci na co ci plyta pozwala. Ale mi sie wydaje ze to bedzie wina przetaktowania ddr. Nie wiem jak ddr2 ale np. przy ddr1 jesli plyta obsluguje do 400MHz a ty tak wlasnie ustawisz ddr na 400 to bedzie sie resetowal jak mu sie chce. Nawet podczas instalacji shita. Wiec zjedz z taktowaniem ddr2 o jeden stopien i mysle ze powinno pomoc.
  • #12 2699111
    maly187
    Poziom 14  
    obecnie sa optymalne ustawienia biosu i na płycie jest ddr2 i pamieci tez sa ddr2 czyli 533 Mhz nic nie przetaktowywałem ;//
  • #13 2700368
    Figi
    Poziom 37  
    tflis napisał:
    Jak na moje oko to powinienes sprawdzic temperature nie tylko biosa.[...]
    Zgadzam się. Przydałyby się też temperatury pamięci, karty dźwiękowej i CD-ROM-u.
    tflis napisał:
    [...]Nie wiem jak ddr2 ale np. przy ddr1 jesli plyta obsluguje do 400MHz a ty tak wlasnie ustawisz ddr na 400 to bedzie sie resetowal jak mu sie chce. Nawet podczas instalacji shita.[...]
    Każda płyta? Niech kolega nie wypisuje podobnych bzdur :!:
  • #14 2700440
    krzysiek_84
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Sprawdź czy czasem przycisk od reseta sie nie zawiesza, najlepiej odepnij całkowicie reset i sie dowiesz, ja miałem problem i okazał się banał przycisk reset był trafiony ...
  • #15 2702653
    maly187
    Poziom 14  
    a wiec wczoraj sprawa sie rozwiazała podłaczyłem tego kompa chciałem zainstalowac everesta i nawet system mi sie nieodpalil walna restarta jak juz sie zrestartowal to jeszce kilka razy potem i tu nagle JEB !!! wywaliły kondesatory w zasilaczu pojechałem wymienili mi podłaczyłem i narazie jest dobrze jak parzyłem na temp to na procku jest 40 a na płycie niemoge znalesc w tym programie bo chyba mam trialowa wersje tego softa :///

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nowy komputer z procesorem Celeron D355J 3,33 GHz, płytą główną Gigabyte 8i945PL-G, 512 MB RAM DDR2, zasilaczem Tracer 400W, dyskiem WD 160 GB SATA II oraz kartą graficzną Radeon X550 128 MB PCI-E doświadcza częstych, losowych restartów, także podczas instalacji systemu Windows XP Professional SP1/SP2. Problemy nie ustąpiły po wymianie pamięci RAM. Sugerowano sprawdzenie uziemienia gniazdka, pomiar napięć zasilacza pod obciążeniem (tolerancja ±5%), test pamięci programem Memtest oraz monitorowanie temperatur procesora i chipsetu za pomocą programów typu Everest lub BIOS. Podejrzewano przegrzewanie chipsetu lub niewłaściwe ustawienia BIOS, w tym potencjalne przetaktowanie pamięci DDR2, które jednak zostało wykluczone. Również sprawdzono możliwość uszkodzenia przycisku reset. Ostatecznie przyczyną awarii okazały się uszkodzone kondensatory w zasilaczu, które po wymianie zasilacza problem ustąpił. Temperatura procesora mierzona programem Everest wynosiła około 40°C.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA