logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawiesza mi się komputer, Procesor Intel pentium 4 3,2Gb

arkady1414 01 Lut 2008 13:58 1959 8
REKLAMA
  • #1 4758650
    arkady1414
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam Państwa, mam problem ze z moim komputerem.
    Posiadam komputer
    Procesor Intel pentium 4 3,2Gb
    Płyta Intel lakeport Gi 945G
    RAM DDR2 - 1GB
    Bios Award modylar 03.31.06
    Karta graficzna Radeon X550
    System Windows xp home
    Od kilku dni komputer sam mi się resetuje. W przeglądzie zdarzeń posiadam tylko informację żródło "SERWICE CONTROL MANAGER 7000"
    Odhaczyłem żeby nie resetował się automatycznie, ale żadnych niebieskich ekranów nie pokazuje i nadal sam się restartuje.
    Myślałem że jest to sprawa systemowa, ale po zrobieniu dwóch formatowań dysku systemowego nic sie nie zmieniło.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4758786
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    W dzienniku zdarzeń nie pisze nic więcej ?
    O ile dobrze kojarzę, SCM 7000 jest powiązany ze sterownikami urządzeń-urządzeniami..
  • REKLAMA
  • #3 4758854
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4878
    Sprawdź napięcia zasilacza - odpal komputer z inny zasilaczem .
    Sprawdź temperatury karty graficznej i procesora , ewentualnie wyczyść komputer z kurzu .
  • #4 4759271
    arkady1414
    Poziom 11  
    Zasilacz właśnie mi sie spalił miesiąc temu i kupiłem nowy 450w i cały komputer jest wyczyszczony robię to regularnie jeśli chodzi o temperaturę to mam w biosie nastawione aby mnie alarmował przy 60 stopniach. Najgorsze jest to że te resety nie zdarzają się często średnio co trzy dni. Idzie z tym żyć ale jest to denerwujące. Nawet testując ORTHOSem przy 100% pracy procka sie nie zawiesza. Robi to np. podczas startu.
  • #5 4759343
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    W Menedżerze urządzeń nie ma żółtych/czerwonych znaczków ?
    Jeśli nie - możliwe też, że masz (ś)wirusa...
    Dla pewności- ja bym przeskanował komputer (i sprawdził też na obecność rootvirusów).
    Cytat:
    przy starcie
    - znaczy - restart jest przed załadowaniem systemu ?
  • REKLAMA
  • #6 4759382
    klezusek
    Poziom 11  
    Resety komputera moga miec rozne przyczyny. Ale najczesciej przyczyna jest oprogramowanie albo uszkodzona pamieć.

Jesli masz dwie kosci pamieci to wyjmij jedna i sprawdz jak nie to wypróbuj inna sprawdzoną pamieć.
    Instalowales na nowo system? sprawdz czy w trybie awaryjnym tez sie resetuje...
  • #7 4759495
    n3m3zis
    Poziom 11  
    Ludzie na boga.... co wy z tymi logami od razu????????? Ja panu proponuje w telegraficznym skrócie.- zastanowić sie co pan instalował w komputerze ostatnio (tzn tuz przedtym jak zaczął sie komp restartować) Jeżeli niejest pan w stanie sobie tego przypomniec, pozostaje druga możliwość. Musi pan kliknąć na przycisk START a potem kolejno PROGRAMY>AKCESORIA>NARZĘDZIA SYSTEMOWE>PRZYWRACANIE SYSTEMU
    W przywracaniu niech pan wybierze najwczesniejszy punkt jaki XP zapisał do przywrócenia. Jesli niema pan wirusa jak pisali koledzy wyżej to bedzie pan miał przynajmniej kilka punktów przywrócenia, jesli ma pan jednak wirusa to wszystkie punkty przywracania zostały skasowane. Moja praktyka zawodowa wskazuje jednak że problem leży tak naprawdę nie w pamieci RAM a w uszkodzeniu karty graficznej monitora- niech pan ją wyjmie z gniazda płyty głównej (wszystkie płyty mają z reguły na stałe zamontowane gniazdo monitora - wiec niech pan podłaczy monitor do tego gniazda). Jesli nic nie pomoze w rozwiązaniu problemu proponuje "przyjrzeć się " albo płycie głównej (jesli ma zintegrowaną kartę grafiki) albo samej karcie graficznej.
    Aha co do pamieci RAM - każdy komputer (oprócz tych z uszkodzonym głośniczkiem) wydaje serię dzwięków. Moja prośba niech pan napisze czy ten dżwięk jest jeden (może być więcej) i ilość (prawidlowo powinien być jeden jesli jest inaczej proszę napisać)
  • REKLAMA
  • #8 4760813
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    n3m3zis napisał:

wszystkie płyty mają z reguły na stałe zamontowane gniazdo monitora
    (...)
    Każdy komputer (oprócz tych z uszkodzonym głośniczkiem) wydaje serię dzwięków.

Proponuję zacząć od przepisania dokładnie loga z SCM - powinien tam być wypisany moduł (sterownik albo usługa) powodujący błąd. Bez tego możemy sobie gdybać.

A co do dźwięków - myślę że jest to jedno "bip" przy restarcie komputera :)

PS. Moja płyta ma złącze monitora wyjmowalne ;)
  • #9 13996700
    arkady1414
    Poziom 11  
    DZIĘKI ZA POMOC

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Intel Pentium 4 3,2 GHz, płytą główną Intel Lakeport GI 945G, 1 GB RAM DDR2, kartą graficzną Radeon X550 oraz systemem Windows XP Home samoczynnie się resetuje bez wyświetlania niebieskich ekranów. W dzienniku zdarzeń pojawia się tylko błąd "SERVICE CONTROL MANAGER 7000", powiązany ze sterownikami urządzeń. Problem nie ustępuje po reinstalacji systemu ani po wymianie zasilacza na nowy 450W i regularnym czyszczeniu komputera. Testy stabilności procesora (ORTHOS) nie wykazują błędów, a reset następuje nieregularnie, głównie podczas startu systemu. Sugerowano sprawdzenie napięć zasilacza, temperatur procesora i karty graficznej, obecności błędów w Menedżerze urządzeń, testowanie pamięci RAM pojedynczym modułem oraz skanowanie systemu pod kątem wirusów i rootkitów. Zalecano także użycie funkcji Przywracania systemu do wcześniejszego punktu oraz odłączenie karty graficznej Radeon X550 i podłączenie monitora do zintegrowanego gniazda na płycie głównej w celu wykluczenia uszkodzenia karty graficznej jako przyczyny restartów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA