logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa płaska kwadratowa antena SAT bez konwertera?

m17 21 Wrz 2003 15:22 3692 7
REKLAMA
  • #1 333714
    m17
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich.

Będąc na wczasach nad morzmi południowymi zauważyłem na przyczepach kempingowych anteny satelitarne w kształcie płaskiego kwadratu, bez żadnego konwertera. Wcześniej nigdy czegoś takiego nie widziałem wiec jeśli jest ktoś kto wie jak takie "coś" działa, gdzie można to coś spotkać,. i w ogóle info na ten temat, to będę zobowiązany,..
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 333731
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !

Mam taką antenę !

Oczywiście rozkręciłem ją na czynniki pierwsze ( w celach badawczych ) . Jest to bardzo ciekawa konstrukcja . Składa się ona z zasadniczej anteny zbudowanej z kilkuset dipoli połączonych szeregowo-równolegle i z konwertera , do którego te te są one przłączone ( a raczej sprzężone z wejściem konwertera ) Dipole i połączenia są napylane na giętki dielektryk. Antena jest jednak znacznie minej czuła od tradycyjnych anten . Jednak jest mała i doskonała do pracy w terenie.
  • REKLAMA
  • #3 333732
    MANGI
    Poziom 20  
    stawiam na szerokopasmową antenę do odbioru naziemnych stacji TV

pzdr
  • REKLAMA
  • #4 333739
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !

MANGI napisał:
    stawiam na szerokopasmową antenę do odbioru naziemnych stacji TV

pzdr

Może i masz rację , tylko jakie stacje TV naziemne nadają w paśmie 10,1 - 12.2 GHz ? ( taki zakres pracy jest na tabliczce znamionowej anteny )
  • REKLAMA
  • #5 336789
    zbyszek44
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    J. Pieniak w książce pt "Anteny telewizyjne i radiowe" dosyć szczegółowo opisuje taka antenę płaską i podaje że przy wymiarach 36x72 cm i liczbie elementów czynnych (dipoli) 512 zysk dla 12,5 Ghz wynosi 35,2 dB, to podobnie jak 60 cm ofset.
    Z pozdrowieniami Zbyszek44
  • #6 339441
    sabret
    Poziom 22  
    Ocena: 157
    Tak zgadza się takie anteny to nie nowość .Widziałem taką antene w radioelektroniku chyba z 7 lat temu. Byłtam opisany dokładnie sposób działania i konstrukcja . Fakt faktem nie zrobiła ona furrory na rynku.
    podkreślam że to nie nowość , być może koszt był tu podstawowym problemem.
  • #7 345406
    m17
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    no dobra,. znalazłem wsieci producenta anten satelitarnych full automatyka, mogąodbierać nawet w ruchu na autostardzie z pędzącego dachu np. autokaru,ale takie coś kosztuje bagatela 999$ Stawiam :sm21: piwo temu kto pokaże gdzie kupić taką antenkę,...

pozdrawiam,.
  • #8 345795
    Lysy22
    Poziom 13  
    a moze to was zainteresuje?
    Załączniki:
    • Jak działa płaska kwadratowa antena SAT bez konwertera? antena3.jpg (225.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Płaska kwadratowa antena satelitarna bez widocznego konwertera to konstrukcja zbudowana z kilkuset dipoli połączonych szeregowo-równolegle, napylonych na giętki dielektryk. Antena ta posiada wbudowany konwerter sprzężony z elementami promieniującymi, co pozwala na odbiór sygnału satelitarnego mimo braku tradycyjnego konwertera na zewnątrz. Charakteryzuje się mniejszą czułością niż klasyczne anteny offsetowe, ale jest kompaktowa i wygodna do zastosowań mobilnych, np. na przyczepach kempingowych. Pracuje w paśmie 10,1–12,2 GHz, typowym dla sygnałów satelitarnych. Zysk anteny o wymiarach około 36x72 cm i 512 dipolach wynosi około 35 dB przy 12,5 GHz, co jest porównywalne do tradycyjnej anteny offsetowej 60 cm. Technologia ta nie jest nowa i była opisywana w literaturze specjalistycznej oraz czasopismach branżowych, jednak nie zdobyła szerokiej popularności, prawdopodobnie ze względu na koszty produkcji. Na rynku dostępne są również zaawansowane anteny satelitarne z pełną automatyką, umożliwiające odbiór sygnału w ruchu, jednak ich cena jest znacznie wyższa (około 999 USD).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA