logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co oznacza podświetlana antena satelitarna? Czy warto kupić?

noname_user 19 Paź 2005 20:10 1911 2
REKLAMA
  • #1 1911827
    noname_user
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.
    Chciałbym się dowiedzieć co to znaczy, że antena sat jest podświetlana. Mam zamiar właśnie taką kupić, ale nie wiem co to znaczy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1912068
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 232
    w zasadzie to raczej trudno jest w dzisiejszych czasach kupić inną antenę , inna nazwa takiej anteny to antena ofsetowa , to taka antena jakich większość widać na dachach i balkonach , kiedyś na początku boomu satelitarnego stosowano anteny symetryczne czyli takie które miały czaszę paraboliczną symetryczną , oś symetrii była prostopadła do stycznej w środku geometrycznym czaszy , wtedy konwerter umieszczony w ognisku ( w osi symetrii ) zasłaniał sobą trochę przychodzacego sygnału , pręty trzymające konwerter też trochę zasłaniały sygnał , a sama czasza była pochylona pod kątem ok 30 stopni do pionu przez co zbierał się w niej śnieg . obecnie stosowane czasze podświetlone czyli ofsetowe też sa wycinkiem paraboli ale środek symetrii paraboli leży na jej brzegu , przez co sama czasza stoi bardziej pionowo i konwerter umieszczony też w ognisku paraboli nie zasłania sobą sygnału , przez co antena taka ma trochę lepszy zysk energetyczny
  • #3 1912144
    noname_user
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Dzięki.
    Po prostu nie wiedziałem, że antena offsetowa to to samo co podświatlana. W sklepach w opisach podane jest, że antena jest offsetowa a inna podświetlana i stąd moje pytanie.
REKLAMA