logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik do silników unipolarnych 12V (35/60/70 Ohm, 6 przewodów) – schemat i regulacja obrotów

bb84 22 Lut 2007 09:37 2506 15
  • #1 3602515
    bb84
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Witam.

Mam takie oto silniki wydłubane z maszyny do pisania:

1. 12V 35 ohm
    2. 12V 60 ohm
    3. 12V 70 ohm

Każdy z nich ma 6 kabli zakładam więc że są to silniki unipolarne.

Chciałbym tym sterować jak normalnym silnikiem dc w jedną/drugą strone zmieniając +- / - + przed sterownikiem i regulować obroty jakimś potencjometrem.

Czy ktoś mógłby podać jakiś schemat prostego/taniego sterownika ?

Pozdrawiam.

P.S. mam płytke z tej maszyny może przydadzą się części ...
  • #2 3602696
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    skoro "wydłubałeś" te silniki krokowe z jakiegoś urządzenia to należało również "iść po drutach" i odzyskać również do nich ich układy sterowania.
    Informacje (jak na silnik krokowy) podałeś tu zaiste rewelacyjne oraz kompletne i liczysz, iż ktoś "odwali" za Ciebie "czarną robotę" i postawi Tobie "kawę na ławę"... :D
    Tego nawet żadna wróżka nie wie, więc na kogo tu liczysz?

Pozdrawiam
  • #3 3602754
    bb84
    Poziom 21  
    Są tu jakieś scalaki ULN2003AN ...

Nie twierdze że MUSZE wykorzystać bebechy z tej maszyny.
    Prosiłem o jakiś schemat do sterowania tym ustrojstwem.

Pozdrawiam.
  • #4 3603031
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    bb84 napisał:
    Są tu jakieś scalaki ULN2003AN ...

to szukaj dalej, ponieważ to jest element wykonawczy.

bb84 napisał:
    Nie twierdze że MUSZE wykorzystać bebechy z tej maszyny.
    Prosiłem o jakiś schemat do sterowania tym ustrojstwem.

Już byłem napisałem; przy takim "nadmiarze" informacji na temat parametrów tych silników krokowych, to nawet wróżka będzie bezradna.

Pozdrawiam
  • #6 3603562
    werpa_29
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Mam takie pytanie czy byly tam jakies przekldanie (kola zebate)???
  • #7 3603659
    bb84
    Poziom 21  
    na samych silnikach jest koło zębate ok 5 mm a koła mają ok 4 cm
  • #8 3603877
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    nie wiele odzyskasz z oryginalnych płyt maszyn do pisania , poza stopniem mocy , może jakimś sterownikiem oraz innymi pojedynczymi elementami i tak nie wykorzystasz tego bezpośrednio tylko jako komponenty dla innego rozwiązania układowego
    na tematy silników krokowych tu masz cały temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic594106.html
    prosty sterownik o działaniu które opisałeś masz tu http://www.hobby-elec.org/e_step.htm inne rozwiązania układowe znajdziesz w temacie o silnikach krokowych
  • #9 3604611
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Cóz, proponuję ruszyć "4 litery" i uruchomić google, a potem wpisać np. silnik krokowy, cnc, może z angielskiego stepper motor a może użyć Szukaj na Elektrodzie. W każdym z tych przypadków otrzymasz kilkadziesiąt lub kilkaset odpowiedzi.
    I radzę zrób to a nie licz na to, że znajdzie się jakiś "jeleń", który odwali za ciebie czarną robotę. A przy okazji nauczysz się może czegoś i poznasz takie przyjemne uczucie i satysfakcję z tego, gdy zrobi się coś samemu bez ogladania się na innych.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #10 3604840
    bb84
    Poziom 21  
    Dzięki Bogdan_p znalazłem coś dla siebie.

Zamierzałem podłączyć ten silnik przez sterownik do kompa ale widze że istnieje droga na skróty https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic637364-0.html

Czy takie rozwiązanie można zastosować pod USB ? docelowo zamierzam podłączyć 5 silników.

P.S. Jiwaniuk nie wnosisz nic do tematu.

Pozdrawiam.
  • #11 3605039
    bogdan_p
    Poziom 39  
    C
    Cytat:
    zy takie rozwiązanie można zastosować pod USB ? docelowo zamierzam podłączyć 5 silników.

a jak to sobie wyobrażasz ?
    program masz tylko do obsługi 1 silnika , chodź znajdziesz na elektrodzie również podobne rozwiązania dla 2 , każdy sterownik silnika zajmuje 4 bity , jeżeli potrafisz sam napisać stosowne oprogramowanie to można wykorzystać 12bitów portu LPT , z tego prosty wniosek że potrzeba 2 porty LPT do tego dwa konwertery LPT<> USB stworzenie w systemie wirtualnych portów LPT i napisanie programu obsługi
    na temat sterownia przez LPT wszystko masz tu http://www.lpt.strona.pl/
    zasadnicze pytanie do czego chcesz to zastosować , z pierwszego postu wynika że ma to być autonomiczny sterownik , teraz już doszło sterownie przez PC , zdecyduj się co dokładnie chcesz
  • #12 3605267
    bb84
    Poziom 21  
    ok troche namieszałem.

Chciałem zrobić sterowaną kamere internetową (płaszczyzny X,Y).
    Zmieniłem troche koncepcje bo początkowo miało to być sterowane ręcznie bez użycia komputera ale z czasem stwierdziłem że łatwiej podpiąć wszystko bezpośrednio do kompa (większe możliwości).

Z softem nie powinno być większych problemów (mam kumpla informatyka)

Co do 5 silników to dalsze plany i inny projekt ... Ale przy okazji wyjście mam jedno lpt więc wnioskuję że jest to niemożliwe ?

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #13 3605348
    bogdan_p
    Poziom 39  
    gotowe rozwiązanie dla kamery masz tu http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_62847.html
    sterownik jest dla silników bipolarnych , dla 2 unipolarnych znajdziesz w dziale Download >Polskie programy
    5 silników z portu LPT da się wysterować , stosując typowe sterowniki CNC korzystając z sygnałów Step i Dir potrzeba 10 bitów , reszta to umiejętne napisanie programu
  • #14 3617064
    bb84
    Poziom 21  
    Ok. Zdecydowałem się na sterowanie przez LPT wszystko pięknie i ładnie ale czy można zrezygnować z zasilania 12V i podłączyć zasilanie silników do portu LPT ? w LPT jest podobno 5V i silnik na tym zasilaniu chodzi.
  • #15 3617323
    kordan11
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    osobiście bym się bał o wydajność prądową portu LPT (chyba jest do 10mA ale nie jestem pewny) i możesz płytę główną spalić.
  • #16 3617980
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    ale czy można zrezygnować z zasilania 12V i podłączyć zasilanie silników do portu LPT ?

krótka odpowiedź nie
    po pierwsze silnik masz na 12V przy 5V mogą nawet nie ruszyć
    po drugie wydajność prądowa portu LPT jest niewielka , kilka - kilkanaście mA w zależności od rozwiązania układowego płyty głównej
    dlatego stanowczo odradzam zasilania silników z portu , taki eksperyment to w najlepszym wypadku uszkodzenie portu ( trwałe ) w gorszym całej płyty głównej
    co za problem zastawać zewnętrzny zasilacz 12 V

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sterowania silnikami unipolarnymi 12V o rezystancjach 35, 60 i 70 Ohm, posiadającymi 6 przewodów, prawdopodobnie wyjętymi z maszyny do pisania. Autor poszukuje prostego i taniego schematu sterownika umożliwiającego zmianę kierunku obrotów (odwrócenie polaryzacji) oraz regulację prędkości obrotowej za pomocą potencjometru. Wskazano, że silniki te to silniki krokowe, a ich sterowanie wymaga odpowiednich układów, np. z wykorzystaniem popularnych driverów ULN2003AN. Zwrócono uwagę, że oryginalne płytki z maszyny mogą posłużyć jedynie jako źródło pojedynczych elementów, a nie gotowych rozwiązań. Podano linki do przykładów prostych sterowników krokowych oraz do tematów na forum Elektroda.pl. Autor rozważał sterowanie ręczne oraz przez komputer (port LPT), planując zastosowanie do sterowania kamerą internetową w osi X i Y. Omówiono ograniczenia portu LPT, zwłaszcza niską wydajność prądową (około 10 mA), co wyklucza zasilanie silników bezpośrednio z portu LPT i zaleca stosowanie zewnętrznego zasilacza 12V. Wskazano, że do sterowania wielu silników krokowych przez LPT można użyć standardowych sterowników CNC z sygnałami Step i Dir, wymagających odpowiedniego oprogramowania. Podsumowując, do sterowania silnikami unipolarnymi 12V 6-przewodowymi najlepiej zastosować dedykowane sterowniki krokowe (np. oparte na ULN2003), zasilane z zewnętrznego źródła 12V, a regulację prędkości i kierunku realizować poprzez odpowiedni układ sterujący i oprogramowanie, np. z wykorzystaniem portu LPT i konwerterów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA