logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek szybkości nagrywania i błędy nagrywarki LG 32x10x40 na Windows XP

Kosmo111 21 Wrz 2003 20:07 1398 9
REKLAMA
  • #1 334037
    Kosmo111
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Mam nagrywarkę LG 32x10x40 nie wiem dlaczego ale bardzo spadła szybkośc nagrywania płyta z danymi nagrywa sie średnio koło 10 minut a ostatnio wogóle przestały sie nagrywac płyty audio każda próba kończy sie uwaleniem płytki. problem jest na tyle dziwny ze po ponownej instalkacji systemu (windows Xp) nagrywarka chodziła normalnie. Uzywam nero ale na innych programach jest to samo.
  • REKLAMA
  • #2 334041
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Dołączam do postu. W moim przypadku jest to 40x i jest dokładnie tak samo. Czyszczenie lasera nie pomaga. Program ten sam (Nero).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 334042
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Odpowiedz będzie troche banalna i standardowa, ale ...
    Spróbój przeczyścić soczewkę najlepiej izopropanolem bo być moze się zabrudziła, sprawdź też połączenia taśmy bo moze się coś poluzowało.

Jeśli byłby to win98 to stawiałbym na DMA ale ze to jest XP to DMA działa tu troche inaczej.
  • #4 334129
    Randal
    Poziom 16  
    Npisz więcej szczegolow...czy cala plytke nagrywa i nie dziala czy jakiś blad wyskakuje....czy probowales na innych firmach nośnikow??
  • REKLAMA
  • #5 334131
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6427
    DMA działa tam tak samo... sprawdź transfer z dysku i z nagrywarki, wyłącz system ochrony zapisu i przeprowadź symulację zapisu. Zainstaluj sterowniki do chipsetu, jeśli to starsza VIA to nie instaluj najnowszych VIA Hyperion tylko starsze 4in1 - opisany tu objaw jest typowy dla zainstalowania VIA Hyperion na starszej płycie głównej.
  • #6 334429
    Kosmo111
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Zgada sie mam płyte z chipsetem VIA. Mam zainstalowanie wszytkie sterowniki. Próbowałem na wielu nośnikach różnych firm i zawsze było tak samo. NIewiem moze jakiś problem z buforem danych. Niewiem moze oddac ją do gwarancji, ale zależy mi na czasie w chciałbym to zrobić sam w domu.
  • #7 334462
    djlexus
    Poziom 22  
    No to jeśli masz na nię gwarancje, a zabiegi systemowe nie pomogą to lepiej nic nie grzeb bo moze ci przepaść gwarancja, oddaj ją "fachowcom"
  • REKLAMA
  • #8 334740
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6427
    Przeczytaj jeszcze raz uważnie to co napisałem... Jaką wersję 4in1 masz zainstalowaną? Odinstaluj ją i zainstaluj starszą/nowszą na próbę. Miałem identyczny problem pod Win2K i winne był sterowniki 4in1 (Hyperion).
    Proszę zrób co napisałem i przeprowadź symulację zapisu z wyłączonym mechanizmem gwarantowanego nagrywania (JustLink i t.p.) i obserwuj bufor nagrywarki w Nero (ten krótki pasek obok zielonej/czerwonej "kontrolki"). Bufor powinien pozostawać na poziomie 96-98%. Jeśli jest inaczej sprawdź to albo wina sterowników albo próbujesz przegrywać CD w locie z porysowanej płyty albo z dysku podpiętego do tego samego kontrolera IDE.
    Sprawdź też taśmy IDE. W przypadku nagrywarki, napędu DVD i dwóch dysków powinno być tak: PriMa - HDD0, PriSl - HDD1, SecMa - CDR/W, SecSl-DVD lub tak: PriMa - HDD0, PriSl-DVD, SecMa- HDD1, SecSla-CDR/W. Ponadto dłuższy odcinek taśmy musi znajdować się pomiędzy płytą a urządzeniem Slave, krótszy między urządzeniami Slave i Master, przy czym Master musi być na końcu taśmy. Najlepiej jeśli wszystkie napędy będą ustawione w tryb CableSelect.
  • #9 335576
    Majeś
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Jeśli to Xp to sprawdz taki programikem w nero ( info tool ) in sprawdz czy masz Dma włączone. W systemie Xp czesto lubi sie wyłaczać wtedy potrzebne jest zainstalowanie na nowo napędu.
    :arrow: Oraz czy masz nowe Nero. Nie zaszkodzi jeśli pujdziesz do kolegi i sprawdzisz na jego kompie jeśli niedziała to wina Hardwerowa.
    :arrow: I jeśli masz gwarancje to dadzą ci inny napęd prawdopodobnie szybszy. jeśli nie to radze zmiane nagrywarki.
  • #10 341104
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    W moim przypadku chodziło o przegrzanie sprzętu w upały. Obecnie jest chłodno i wszystko działa. Cóż, może faktycznie coś się poluzowało.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka LG 32x10x40 na systemie Windows XP wykazuje znaczny spadek szybkości nagrywania oraz problemy z nagrywaniem płyt audio, które kończą się uszkodzeniem nośników. Po reinstalacji systemu problem tymczasowo znikał. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny takie jak zabrudzona soczewka lasera, poluzowane taśmy IDE, niewłaściwe sterowniki chipsetu (szczególnie dla płyt głównych z chipsetem VIA), wyłączony DMA, przegrzewanie sprzętu oraz błędy w konfiguracji bufora danych i mechanizmów gwarantowanego nagrywania (np. JustLink). Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna reinstalacja sterowników 4in1 zamiast Hyperion dla chipsetów VIA, kontrola połączeń taśm IDE z odpowiednim przypisaniem urządzeń Master/Slave, wyłączenie systemów ochrony zapisu w Nero oraz monitorowanie bufora nagrywarki podczas symulacji zapisu. W przypadku braku poprawy i posiadania gwarancji sugerowane jest oddanie napędu do serwisu. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe przegrzanie urządzenia w wysokich temperaturach jako przyczynę problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA