logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV 14 nieznanej marki - zasilanie, strzelający rezystor 5,6Ω/7W, TDA 4605-3

Jurek25 22 Lut 2007 22:18 1163 11
REKLAMA
  • #1 3605546
    Jurek25
    Poziom 10  
    Witam.
    Dostałem do naprawy TV 14" nieznanej marki (nie ma znaczka z przodu ani tabliczki z tyłu na obudowie). Padło zasilanie. Zasilacz to klasyczna aplikacja z kontrolerem TDA 4605-3 i kluczem BUZ91A w roli głównej.
    Sytuacja jest następująca.
    Wcześniej po włączeniu zasilania było słychać ciche buczenie trafa przetwornicy. Po dłuższej chwili telewizor jakby chciał się załączyć ale coś go powstrzymywało.
    Z uwagi, iż blok zasilający nie zawiera dużej ilości elementów wymieniłem wszystko poczynając od rezystorów kończąc na elementach wykonawczych przócz trafa. W tym momencie po włączeniu zasilania strzela rezystor (5,6Ω/7W) który jest w szeregu gałęzi zasilającej jeszcze przed mostkiem prostowniczym (mostek też wymieniłem). Zauważyłem, że po odłączeniu jednej nogi trafa do której dochodzi sterowanie z BUZa wszystkie napięcia są ok. Po podłączeniu znów muszę wymieniać ten jedyny rezystor... Obciążałem go żarówą ale nie było efektów. Wtórna strona zasilacza jest całkowicie odizolowana od PCB. Może podłączyć chociaż nap. sterujące po wtórnej prócz trafa WN?
    Mógłby mi ktoś podsunąć jakiś pomysł? Nie chce mi się na marne kupować kolejnych 10 rezystorów.
    Z góru dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 3605594
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 41
    proponuje ci sprawdzić raz jeszcze wszystkie elementy w zasilaczu,skoro bije ci rezystor przed mostkiem usterkę masz w mostku prostowniczym
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3605619
    Jurek25
    Poziom 10  
    Chodzi o to że mostek jest w porządku. Zastanawia mnie tylko dlaczego tak się nie dzieje w momencie gdy odłączę tą nogę sterowania z BUZa.
  • Pomocny post
    #4 3605998
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Czy aby masz wszystkie elementy sprawdzone(wymienione).
    Swego czasu miałem identyczny przypadek (palił się rezystor przed mostkiem i uszkadzał się tranzystor klucz) myślałem,że trafo ale nie okazało się iż jedna z diod w aplikacji klucza miała zwarcie.
  • #5 3606026
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Zobacz czy na płycie pisze nie pisze jakie to jest chassis.
  • REKLAMA
  • #6 3606735
    Jurek25
    Poziom 10  
    Nie ma na płycie info jakie to jest chassis.
    Ale sprawdzę jeszcze raz diody tak jak doradził _OBCY_.
  • #7 3610263
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Spraswdź bo pewnie OBCY ma rację
  • #8 3616201
    Jurek25
    Poziom 10  
    Pytanie:
    Można zamiast diody Zenera 6.2V wstawić Zenera 7.5V?
  • #9 3617890
    Jurek25
    Poziom 10  
    Byłem po części, podmieniłem wszystkie diody w okolichach klucza. Na początku podłączyłem żarówe w zasilaniu trafa WN żarówa zaświeciła najpierw słabo (chyba w stanie STBY) później rozjaśniła się. Chciałem zmierzyć napięcie zasilania trafa WN ale nie wiem jakim cudem zabrakło mi skali w mierniku a był ustawiony na 1000V. Nie wiem jak można zmierzyć takie napięcie a powinno tam być ok 125V.
    Podłączyłem całość do kineskopu i działa. Jest obraz jest dźwięk.
    Z tym że nie pokoi mnie dźwięk przetwornicy. Słychać że pracuje nieregularnie.
    Przy próbie pomiaru nap. po wtórnej stronie po podłączeniu jednego przewodu miernika do masy kub gałęzi zasilającej trafo WN przetwornica zmienia dźwięk. Druga sprawa to po włączeniu telegazety ciemnieje obraz... Nie wiem czego to może być przyczyna... Poza tym wszystko gra.
    Można jakąś radę?
  • REKLAMA
  • #10 3618056
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Nic nie piszesz czy wymieniałeś elektrolity po pierwotnej stronie zasilacza?
  • #11 3621303
    Jurek25
    Poziom 10  
    Wymieniłem wszystko po pierwotnej stronie łącznie z elektrolitami.
  • #12 3633203
    Jurek25
    Poziom 10  
    Ale już po wszystkim. TV sprawny. Reszta to była tylko kwestia regulacji. Dzięki wszystkim za pomoc. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Naprawa telewizora 14" nieznanej marki z uszkodzonym zasilaniem opartym na kontrolerze TDA 4605-3 i tranzystorze kluczowym BUZ91A. Problem polegał na przepalającym się rezystorze 5,6Ω/7W umieszczonym w gałęzi zasilającej przed mostkiem prostowniczym, mimo wymiany większości elementów, w tym mostka i rezystorów. Po odłączeniu nogi sterującej tranzystora BUZ91A zasilanie działało poprawnie, co wskazywało na problem w układzie klucza. Ostatecznie przyczyną okazała się uszkodzona dioda w obwodzie klucza, którą wymieniono wraz z innymi diodami w okolicy tranzystora. Po wymianie i podłączeniu żarówki testowej zasilanie trafo wysokiego napięcia działało poprawnie, a telewizor uruchomił się z obrazem i dźwiękiem. Dźwięk pracy przetwornicy był nieregularny, a podczas włączania telegazety obraz przyciemniał się, co mogło wymagać dalszej regulacji. Wymieniono również wszystkie elektrolity po stronie pierwotnej zasilacza. Ostatecznie telewizor został naprawiony i działa poprawnie, a pozostałe problemy uznano za kwestię regulacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA