logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PS 663 S BIO - Zatrzymanie programu na etapie 8, działa od 10

piorun4u 22 Wrz 2003 08:36 3460 7
  • #1 334412
    piorun4u
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam !!! Sprawa wyglada tak, ze gdy wlacze pralke np na 8 to startuje i pierze, ale stoi na tej 8 i mogla by prac na tej 8 do konca. a jak przesune na 10 to juz pierze normalnie i program sie przesuwa. Nie wiem co z nia moze byc. Prosze o porade wielkie dzieki pa JACEK :)
  • #2 334422
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 334583
    qra_633
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Sprawdź też grzałke. tzn temp. wody w pralce
    U mnie jak padła to było to samo, ustawiona w położeniu przed 10 mogła sobie czekać i czekać, ruszała dopiero po przestawieniu na 10 czyli płukanie.
  • #4 335229
    magir
    Poziom 29  
    Ocena: 379
    Powody tego uszkodzenia są dwa :

jeżeli dobrze pamiętam to program nr8 to 40 stC więc padł ten termostat lub jest po drodze zwarcie (nagrzany daje przerwę )

nie działa grzałka lub jest problem ze stycznikiem sterującym grzałką.
  • #5 337046
    potek
    Poziom 14  
    Wspomniano tu o stycznikach. Jakie obecnie styczniki dla ochrony programatora tej pralki mozna zastosowac. Czy stycznik SLA -7II bylby dobry, nie ma mniejszych i rownie niedrogich ? Kiedys podobno wstawiano TSM-1 albo MSM-0. Przymierzalem sie do przekazniku Gunter typ WGA5 - 6D25Z, ale tam nie ma 3-go wejscia na kable od programatora. Moze ktos poradzi ? Dziwne, ze w necie ciezko namierzyc styczniki.
  • #6 343741
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Jakikolwiek mały stycznik na min. 10 A cewka 220V zmiennego. Ja mam MSM1- wali głośno przy załączaniu ale działa. W oryginale stosowano przekażnik na bazie R15 tylko z wyprowadzeniami na konektorach i mocowany śrubą do tylnej ścianki
  • #7 343763
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    Wyjaśnienienie problemu przez kolegów zostało przedstawione zrozumiale.Z uwagi na brak wypowiedzi zinteresowanego proszę o nie wypowiadanie się dalej na ten temat.
  • #8 372746
    piorun4u
    Poziom 11  
    dziekuje za odpowiedzi :-))) przepraszam ze sie tak dlugo nie odzywalem ale mialem problem z komputerem nie sprawdzilem na razie czy te rady mi pomoga gdyz caly czas piore z tym problemem dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PS 663 S BIO zatrzymuje się na programie nr 8, który odpowiada fazie prania w temperaturze około 40°C, i nie przechodzi dalej, natomiast przesunięcie pokrętła na program 10 (płukanie) powoduje normalne działanie. Przyczyną problemu mogą być uszkodzone termostaty, przekaźnik blokady programatora lub grzałka, która nie nagrzewa wody, co blokuje postęp programu. Możliwe jest również zwarcie w termostacie lub awaria stycznika sterującego grzałką. W dyskusji poruszono temat doboru styczników do pralki, wskazując na konieczność użycia małego stycznika o prądzie min. 10 A i cewce 220 V AC. Wspomniano modele styczników takie jak SLA-7II, TSM-1, MSM-0, MSM1 oraz przekaźnik Gunter typ WGA5-6D25Z, z uwagi na kompatybilność z programatorem i dostępność na rynku. Oryginalnie stosowano przekaźnik na bazie R15 z mocowaniem śrubowym i konektorami.
REKLAMA