logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termometr dwupunktowy. Proszę o schemat. Wyświetlacz LCD.

Digitron 24 Lut 2007 14:11 2765 6
REKLAMA
  • #1 3611407
    Digitron
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Witam wszystkich chciałbym zrobić tani i dokładny termometr dwupunktowy może być ICL7107 niekoniecznie acha i cena około 30zł
    i na wyświetlaczu LED proszę o schemat płytke lub jakiś link :D:D

Z góry dzięki :D :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3611477
    Digitron
    Poziom 21  
    jaka jest cena elementów :?:
    to jest kit a ja chce zrobic coś takiego ale sam :cry:
    a pozatym tam jest płytka dwustronna :cry:
  • #4 3611580
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    Części do tego zestawu kosztują ok.40zł.
    Jeśli jest schemat to nie ma problemu przerobić płytkę na jednostronną.
    Można też zrobić jakiś termometr na uC np.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic334889.html (jednokanałowy ale łatwo można dodać drugi kanał)
    tylko że trzeba go samemu zaprogramować i w przypadku dwóch kanałów zmodyfikować program.
    Ale za to jest zbudowany na mniejszej ilości elementów.
  • REKLAMA
  • #5 3611714
    Digitron
    Poziom 21  
    Poszperałem troche i znalazłem taki Termometr
    Ale on jest jednokanałowy i czytałem ze elektrodowicze mają z nim dużo problemów czy jest coś podobnie prostego i taniego ale bezproblemowego :?::?::?::?:
  • REKLAMA
  • #6 3618539
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    Digitron napisał:
    No co odpowie ktoś .Wcieło wszystkicz czy jak ?

Może w Erze coś będą mieli? Za 30 zł, płytka jednostronna i do tego prosty i łatwy.
  • #7 3618547
    Digitron
    Poziom 21  
    nie chce kitu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy taniego i dokładnego termometru dwupunktowego z wyświetlaczem LED, preferencyjnie opartego na układzie ICL7107, z budżetem około 30 zł. Zaproponowano schemat dwukanałowego termometru na ICL7107 dostępny pod adresem http://www.sklepelektroniczny.com.pl/obrazki_produkty/AVT2410.pdf, jednak koszt elementów wynosi około 40 zł, a płytka jest dwustronna. Sugerowano przeróbkę płytki na jednostronną lub alternatywę w postaci termometru jednokanałowego opartego na mikrokontrolerze (uC) z linkiem do projektu na elektroda.pl, który wymaga samodzielnego programowania i modyfikacji dla dwóch kanałów, ale ma mniej elementów. Autor wykluczył zakup gotowego kitu i poszukiwał prostszego, taniego i bezproblemowego rozwiązania. Pojawiła się sugestia sprawdzenia oferty sklepu Era, jednak autor nie jest zainteresowany gotowymi zestawami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA