logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty termometr jednoukładowy z wyświetlaczem LED

zasoby 28 Wrz 2005 16:18 331271 1010
REKLAMA
  • #91 3486011
    mrc12
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    madart napisał:"mrc12 wczoraj złożyłem ten termometr i ruszył 'prawie' od kopa bo byly 2 zwarcia ale szybko sie z nimi uporalem.
    Co do kalibracji to moze po prostu za krotko czekasz zeby sie temp ustabilizowala? Przeciez ten tranzystor ma tez jakas rezytancje termiczna i nie zmieni ci sie skokiem od 0 do np 20'. Btw jak długi masz przewód do czujnika?"

Tak ale jak np czujnik jest w pokoju to jak chuchne da elektronike tenperatura zmienia się momętalnie.Idzie w górę nawet 5,6 stopni.I mam taki efekt ,że jak termometr jest skalibrowany juz poprawnie pokazuje wszystko i jak to termometr jest koło okna.Jak otworze okno i dmuchnie na niego temperatura spada.a czujnik na polu. Teraz podejrzenia padły na kondensator chyba "c2" między potencjometrami jak chuchne w jego okolicy temp sie podnosi (wsadziłem ceramika tosamo,wsadziłem mks-a to samo).No i teraz nie wiem juz co robić;/
    Przwód mam ekranowany 130cm dłułgości.

Black_crib napisał :"PYtanko małe czy tego scalak ICL 7107 trzeba programowac przez programator czy tylko kupuje go i wrzucam do płytki i wszystko jest git"

nie trzeba programować ,wystarczy jak go włożysz i odpalisz układ :-)[/img]
  • REKLAMA
  • #92 3488047
    Black_crib
    Poziom 11  
    Czy ten układ moze byc zasilany z bateri w tym przypadku 5V

Dodano po 3 [minuty]:

Ej a gdzie mozna zdobyc oporócz internetu scalaka ICL7107 bo jak byłem w elektronicznym to mi baba powiedziala ze nie ma sensu robic tego układu bo tych scalakow juz nie robią. A jaki musi byc długi ten przewód do czujnika bo mi był by potrzebny taki z 5 cm moze taki krótki byc
  • #93 3489380
    mrc12
    Poziom 21  
    Cytat:
    Czy ten układ moze byc zasilany z bateri w tym przypadku 5V

może byc ale dłułgo nie pociągnie zależy też jaka pojemnośc baterii

Cytat:
    A jaki musi byc długi ten przewód do czujnika bo mi był by potrzebny taki z 5 cm moze taki krótki byc

przewód może by taki krótki im krótszy tym lepszy

na reszte pytań nie odpowiem bo nie wiem scalaka kupiłem normalnie w elektronicznym...
  • #94 3520766
    karolsoslandia1
    Poziom 12  
    Witam
    Złożyłem ten termometr i mam pewien problem a mianowicie gdy chcę go kalibrować po włożeniu do wody z lodem najwyższa wartość jaką mogę osiągnąć to -10 C a potrzebne jest 0 C. Co może być tego przyczyną??? (jeśli to ważne to zamiast tranzystora bc547 dałem 548 ponieważ 547 nie mieli w elektroniku)
    Pozdrawiam i proszę o pomoc
  • #95 3520888
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Przekręć troche drugim potencjometrem :) , tym od dodatnich temperatur, one regulują pasmo.
  • #96 3520965
    karolsoslandia1
    Poziom 12  
    Próbowałem kręcić obydwoma ale maksymalnie -10 C :/
  • REKLAMA
  • #97 3522029
    madart
    Poziom 26  
    Ale temperatura zmienia się przy regulacji? W jakim zakresie? Zobacz czy nie masz przrerwy gdzies na plytce i sprawdz elementy (jak mozesz) ew spróboj wymienić ICLa
  • #98 3522614
    karolsoslandia1
    Poziom 12  
    W wodzie z lodem gdy P1 i P2 są przekręcone max w lewo pokazuje -10°C gdy przekręcę P1 lub P2 w prawo temperatura spada aż poza zakres. Gdy wyciągnę go z wody i jest w temperaturze pokojowej pokazuje 12°C i wtedy przekręcenie P2 w prawo powoduje wzrost temperatury a P1 jej spadek. Im wyższą temperaturę ustawię gdy jest w temperaturze pokojowej tym potem niższą pokazuje w wodzie z lodem.
    Mam nadzieję że za bardzo nie namotałem:D
    Pozdrawiam
  • #99 3523155
    madart
    Poziom 26  
    To cos chyba pokazuje tobie odwrotnie :D
    Sprawdz, czy nie zamieniles przypakowo rezytorow miejscami. Oraz czy przetwornica napiecia ujemnego dziala poprawnie > napiecie na nozce 26.
  • #100 3525721
    mrc12
    Poziom 21  
    powtarzam swoje pytanie;

czujnik jest w pokoju to jak chuchne da elektronike tenperatura zmienia się momętalnie.Idzie w górę nawet 5,6 stopni.I mam taki efekt ,że jak termometr jest skalibrowany juz poprawnie pokazuje wszystko i jak to termometr jest koło okna.Jak otworze okno i dmuchnie na niego temperatura spada.A czujnik na polu. No i teraz nie wiem juz co robić;/
    Przwód mam ekranowany 130cm dłułgości.
  • REKLAMA
  • #101 3528764
    karolsoslandia1
    Poziom 12  
    Już się uporałem z problemem:D Zamieniłem R3 na 100k i wszystko działa poprawnie. Dziękuje wszystkim za pomoc
  • #102 3555957
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #103 3556023
    madart
    Poziom 26  
    Ja wrzuciłem do worda i ustawilem rozmiar 5,98wys na 6,61szer.
  • REKLAMA
  • #104 3583035
    djelektronic
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    _jta_ napisał:

przypuszczam że można obniżyć częstotliwość taktowania dla ICL-a, tylko uwaga, bo
    ta sama częstotliwość jest wykorzystywana przez przetwornicę -> potrzebne większe kondensatory.

a nie wiesz które to mogą być kondensatory
    pozdrawaiam MAX
  • #105 3583161
    madart
    Poziom 26  
    C7 na wejściu -Vcc i C6 przy kolektorze T1.
  • #106 3583809
    djelektronic
    Poziom 13  
    dzięki za odpowiedź a tak nawiasem mówiąc to są skoki temperatur nawet 5 stopni
    pozdrawiam MAX
  • #107 3596549
    djelektronic
    Poziom 13  
    Witam
    mam jeszcze jedno pytanie czy poprzez zmiane czujnika z tranzystora na np. termistor można zmniejszyć wachania temperatur ponieważ teraz są dość duże (kilka stopni) zamiast pokazywać stałą temperature. Próbowałem zmienić kondensatory aby zmniejszyć częstotliwość odświerzania ale to też nie rozwiązuje do końca problemu.
    z góry dzięki
    pozdrawiam MAX :)
  • #108 3596667
    madart
    Poziom 26  
    Na termistor raczej nie. Skala jest rzędu mV.
    Zastosuj inny tranzystor, ja mam BC337 i dziala ok.
  • #109 3599119
    djelektronic
    Poziom 13  
    dzięki spróbuje a jakim zasilaczem to zasilasz ??
    dzięki MAX
  • #110 3599457
    madart
    Poziom 26  
    Mam zwykly wtyczkowy do CDplayera, daje 6V pod obciazeniem, nie ma tam żadnej stabilizacji nawet :)
  • #111 3600524
    djelektronic
    Poziom 13  
    to dobrze bo znalazłem też podobny zasilacz tylko daje 3V 300mA ale chodzi pięknie
    dzięki za wszystkie wskazówki
    pozdrawiam MAX:)
  • #112 3604824
    RaDiK_88
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam ma pytanie

za miast takiego małego wyswietlacza mozna wstawic wieksze cyfry jeskies 10cm ??
  • #113 3604940
    djelektronic
    Poziom 13  
    raczej tak myśle że to jest tylko rozmiar a nie ma różnic w wyprowadzeniach

Dodano po 3 [minuty]:

a tak nawiasem mówiąć to alej mam jakieś dziwnie skoki temperatur zmieniłem czujnik próbowałem różne żródła zasilania i nic:(
  • #114 3609542
    lameday2
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich zapalonych elektroników.

Chciałem zapytać o sprawę zasilania układu. Czy do zasilania można użyć popularnej baterii 9V ? Jeżeli bateria jest mało opłacalna, to w jaki sposób zasilać taki układ? Kiedyś gdy spytałem na jakimś forum, to odpowiedzieli mi, że można nawet ładowarką od komórki - czy to możliwe (bo mi się wydaje, że nie)? Jeżeli nie to proszę o podanie linku do jakiegoś zasilacza, pasującego do tego układu.
  • #115 3611178
    Digitron
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Mam pytanie czy wyświetlacz ma być z wspólną anodą czy katodą ???
  • #116 3611256
    djelektronic
    Poziom 13  
    Digitron napisał:
    Mam pytanie czy wyświetlacz ma być z wspólną anodą czy katodą ???

Wspólna anoda.
    wystarczy umieć czyrać na pierwszej stronie pisze:)
    pozdrawiam MAX:)
  • #117 3611671
    Digitron
    Poziom 21  
    sory ni czytałem całego tematu
  • #118 3618104
    Digitron
    Poziom 21  
    Czesc to jeszcze raz ja czy instnieje jakiś inny taki prosty i tani termometr bo boje sie tego troche robić bo elektrodowicze mają z nim mase problemów
  • #120 3619090
    Digitron
    Poziom 21  
    nie w zadnym wypadku nie do kompa

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego termometru jednoukładowego z wyświetlaczem LED, opartego na układzie scalonym ICL7107 firmy Intersil. Układ zasilany jest napięciem +5V, z poborem prądu około 200mA, a pomiar temperatury realizowany jest w zakresie od -25°C do +125°C z częstotliwością odczytu 3 razy na sekundę. Czujnikiem temperatury jest tranzystor BC547B, który wymaga kalibracji za pomocą potencjometrów przy temperaturach 0°C (woda z lodem) i około 100°C (wrzątek). Wskazania wyświetlacza LED są czytelne, z wyświetlaczem o wspólnej anodzie. Wymiary urządzenia to około 65 x 60 x 15 mm.

Wielu użytkowników zgłaszało problemy z kalibracją, niestabilnością wskazań (skoki temperatury), trudnościami z uzyskaniem stabilnego napięcia ujemnego -5V dla ICL7107 oraz z poprawnym podłączeniem i działaniem czujnika. Zalecane jest stosowanie stabilizowanego zasilacza symetrycznego ±5V, ekranowanego przewodu do czujnika oraz dokładne lutowanie, aby uniknąć zimnych lutów. Wskazano, że niektóre problemy mogą wynikać z nieliniowości charakterystyki tranzystora jako czujnika, wpływu temperatury otoczenia na tranzystor, a także z błędów montażowych i niewłaściwego doboru elementów (np. rezystorów).

Użytkownicy pytali o możliwość rozszerzenia zakresu pomiarowego na niższe temperatury (np. do -30°C lub -40°C), co wymaga modyfikacji układu i kalibracji. Poruszano też kwestie dotyczące zastosowania innych czujników, takich jak LM35, DS18B22, termistory czy czujniki samochodowe, oraz integracji z mikrokontrolerami (np. AT89C2051). Dyskutowano o sposobach zmniejszenia częstotliwości odczytu, aby ograniczyć migotanie wyświetlacza, oraz o problemach z wyświetlaniem znaku minus na wyświetlaczu LED.

Wielu uczestników doradzało stosowanie uniwersalnych płytek drukowanych, lutownic, mierników uniwersalnych i szczypiec do montażu. Pojawiły się pytania o dostępność elementów w sklepach elektronicznych, w tym wyświetlaczy LED o wspólnej anodzie, oraz o metody skalowania i drukowania schematów płytek PCB. Wskazano, że układ ICL7107 jest gotowy do użycia bez programowania, a jego dokumentacja jest dostępna online.

Podsumowując, projekt jest prosty i tani, ale wymaga starannego montażu, stabilnego zasilania i dokładnej kalibracji, aby uzyskać wiarygodne i stabilne pomiary temperatury. Wskazano również alternatywne rozwiązania i czujniki dla bardziej zaawansowanych zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA