logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra A 1991: Działanie ABS przy zatrzymywaniu, drganie pedału hamulca

stasi 24 Lut 2007 18:26 3096 14
REKLAMA
  • #1 3612524
    stasi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przeglądałem wszystkie tematy z awaria ABS i chce zapytać o problem , który wystąpił w moim samochodzie i jest inny niz opisywane (Vectra A 1991r. ABS bez samodiagnozy) ) mianowicie po ruszeniu zaświeciła się kontrolka abs , wyłączyłem silnik i po ponownym załączeniu kontrolka zgasła i więcej nie zaświeciła tyle , że w czasie jazdy a dokładnie zatrzymywania się gdy auto już praktycznie zatrzymuje się włącza się ABS - pedał zaczyna drgać i lekko opada. Zdarza się tak praktycznie przy każdym zatrzymywaniu poza tym hamulec działa dobrze. Proszę o informacje o powodzie tego defektu.
  • REKLAMA
  • #2 3612971
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 3613856
    stasi
    Poziom 11  
    czyli trzeba szukać fachowca , bo jak myślę samemu tego raczej nie naprawię. Chyba , że tylko wymiana całości ?
  • #4 3613897
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 769
    elektrit napisał:
    uszodzony przekaźnik skrośny

A który to i dlaczego tak się nazywa?
  • REKLAMA
  • #5 3628461
    stasi
    Poziom 11  
    Temat został odblokowany więc rozwijamy temat:
    prośba do ELEKTRITa aby rozwiną temat z przekaźnikiem , który to dokładnie jest i czy napewno , przy ABS pod czarna pokrywką w komorze silnika widzę , że są dwa przekaźniki większy i mniejszy , który to to ten pośredni?

Ja wykorzystując wolny dzień przeglądałem wszystkie koła i stwierdziłem:
    - przy prawym przednim kole zęby na przegubie zabrudzone , że praktycznie nie było ich widać - przeczyściłem - pozostałe koła były dosyć czyste ale i tak przeczyściłem .
    - zmierzyłem miernikiem czujniki (według tego co wyczytałem na innych postach ma być około 900-1000) u mnie na prawym przednim jest tylko 744 a na pozostałych ponad 900 - może to wina czujnika .
    Ponadto zauważyłem , że w lewym przednim kole czujnik jest oddalony o przegubu ok. 3mm , na pozostałych jest minimalna szpara - czy to także może być przyczyna ?

Teraz w czasie jazdy zauważyłem zdecydowaną poprawę ( po czyszczeniu) , AbS nie włącza się za każdym razem przy zatrzymywaniu a poza tym jeśli już się włączy to jak praktycznie sie zatrzymam , wcześniej włączał się jak auto jeszcze wolno jechało .
  • #6 3629440
    majsterjan6
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    przerwa miedzy czujnikiem a wiencem nie wieksza jak 0.8mil.gdy przerwa jest duza to gina impulsy tym bardziej gdy wolno jedziesz
  • #7 3637323
    marck1
    Serwisant RTV
    stasi napisał:

prośba do ELEKTRITa aby rozwiną temat z przekaźnikiem , który to dokładnie jest i czy napewno , przy ABS pod czarna pokrywką w komorze silnika widzę , że są dwa przekaźniki większy i mniejszy , który to to ten pośredni?
    .

Przekażniki w komorze silnika:
    GM 90 225 811 - pompa paliwa i wtrysk
    GM 90 275 794 - ABS -> może to ten?.
  • #8 3637463
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3645400
    stasi
    Poziom 11  
    A ja chce jeszcze spróbować wyregulować czujnik , który w jednym kole jak pisałem jest za daleko oddalony tylko problem w tym , że muszę kupić dobry klucz imbus bo wszystkie "chińczyki" jakie miałem ukręciły sie a śruba nie puściła .
    Może to pomoże całkowicie osunąć usterkę bo to co wcześniej zrobiłem już bardzo dużo pomogło - włącza sie o wiele rzadziej niż wcześniej.
  • #10 3647152
    marck1
    Serwisant RTV
    jorge83 napisał:
    ze schematu wynika że są trzy ,2 w zespole chydraulicznym i jeden w komorze silnika zasilany przez bezpiecznik F14 10A to chyba ten

No właśnie tego nie wiemy, bo Kol. elektrit nie chcę nam tego powiedzieć, który to ten "skrośny" - pogniewał się czy co?.
  • REKLAMA
  • #11 3647210
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3647405
    marck1
    Serwisant RTV
    I to był powód żeby wcześniej ten temat zamykać?
  • #13 3647999
    stasi
    Poziom 11  
    fajna zabawa ?
  • #14 3648033
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3732669
    stasi
    Poziom 11  
    No i pomogło.
    Korzystając z rady "majsterjan6 " wyregulowałem w końcu czujnik w lewym przednim kole , (młotek był niezastąpiony) i teraz działa jak przed szesnastu laty kiedy "V" opuszczała fabrykę . Dzięki za wszelkie rady temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Vectra A z 1991 roku pojawił się problem z działaniem ABS podczas zatrzymywania – pedał hamulca drga i lekko opada, mimo że hamulce działają poprawnie. Po uruchomieniu kontrolka ABS zapala się tylko chwilowo i gaśnie. Przyczyną może być uszkodzony przekaźnik ABS, jednak dokładne określenie, który przekaźnik jest odpowiedzialny, wymaga fachowej diagnozy. W komorze silnika znajdują się przekaźniki oznaczone numerami GM 90 225 811 (pompa paliwa i wtrysk) oraz GM 90 275 794 (ABS). W układzie ABS są trzy przekaźniki – dwa w zespole hydraulicznym i jeden w komorze silnika zasilany przez bezpiecznik F14 10A. Dodatkowo istotne jest prawidłowe ustawienie czujników ABS przy kołach – przerwa między czujnikiem a wieńcem powinna wynosić maksymalnie 0,8 mm, gdyż większa odległość powoduje utratę impulsów, szczególnie przy niskich prędkościach. W jednym z kół czujnik był zabrudzony i ustawiony zbyt daleko, co po wyczyszczeniu i regulacji znacząco poprawiło działanie ABS i zmniejszyło częstotliwość nieprawidłowego włączania się systemu. Regulacja czujnika wymagała użycia odpowiednich narzędzi, np. klucza imbusowego. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wyczyszczenie i wyregulowanie czujnika ABS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA