logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z komputerem - nie uruchamia się , diody się świecą

Przemeksik 07 Gru 2007 17:02 29937 22
REKLAMA
  • #1 4562233
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Witam !
    Tak jak w temacie , siostra podrzuciła mi komputer , objawy ? Podczas próby uruchomienia włącza się ale monitor jest czarny. Płyta Asrock p4s61 , procesor p4 3ghz , ram 256 kingmax dysk samsung karta gf5200 i zasilacz jakiś noname. Sprawdziłem kartę pamięci, podmieniałem też zasilacz , sprawdzałem na kilku monitorach - nic. Wyjęłem baterie, dalej nic, wszystkie części wygladają ok, nie mają spuchniętych kondensatorów, nie widac uszkodzeń ani przypaleń. Co to może byc ? Zostaje tylko płyta główna i procesor , ale nie mam jak podmienic bo nikt ze znajomych ani sam osobiście takowej nie posiadam. Zastanawia mnie tez fakt , ponieważ w obudowie nie było głośniczka , podłączylem inny - efekt - 0 pipczenia i przy uruchomieniu i przy braku ramu i karty graficznej.. Dodam iż stało to się z dnia na dzień, stwierdziłem iż procesor robi się ciepły po uruchomieniu, macie jakieś pomysły co to może byc ?
  • REKLAMA
  • #2 4562626
    chevy
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    odlacz wszystkie tasmy i sprawdz

wyciagnij i wsadz ram o ile tego nei robiles...

jezeli procek jest na podstawce 775 wyciagnij go przedmuchaj nozki oraz podstawke i zamontuj raz jeszcze ( bardzo delikatnie bo to szjasowata podstawa). czasami jest tak, ze procek sie obsunie na tych nozkacha i przestaje laczyc... mialem taki przypadek i klienta

pzodrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4562659
    Boosterpl

Poziom 17  
    Ocena: 33
    Czasem samo wyjecie baterii nie pomaga, wyjmij przy wypietej wtyczce, i zewrzyj na momet oba styki baterii lub poprostu przeloz na chwile zworke bodajze JP1 clear cmos. na innej grafice sprawdzales?
    Konto firmowe:
    BOOSTNET Usługi Informatyczne Grzegorz Bednarski
    Okrzei 3m9, Jelenia Góra, 58-500 | Tel.: 665XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.boostnet.pl
  • #4 4565750
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Tak sprawdzałem na innej grafie , innej pamięci ram, innym zasilaczu , bez zmian , zewrzeć baterie przy włączonym czy nie włączonym kompie ? Podstawka 478..
  • REKLAMA
  • #5 4565815
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Przy wyłączonym i odłączonym od sieci.
  • #6 4566362
    beamer.kun
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Miałem podobny przypadek z ECS K7S5A - winowającą był zasilacz , ale żeby komputer znowu działał musiałem rozłączyć wszystkie przewody zasilające i wyciągnąć procesor z podstawki na ok. 2 godziny ;] Teraz komputer śmiga jak nigdy na nowym zasilaczu :d
  • #7 4566415
    Micharlito
    Poziom 35  
    Jakie zasilacze podpinałeś ? Jeżeli pierwotny zasilacz to no name istnieje możliwość że uwalił płytę. Musiał byś gdzieś przetestować procka na innej płycie i resztę. I nie wiem co macie do przedmuchiwania procesora :/ ewentualność nie łączenia styków jest taka jak to ze jutro będzie koniec świata! Chyba że rzucamy komputerem na prawo i lewo ...
  • #8 4567488
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Skoro by uwalił , padłby razem z płytą prawda ? sprawdzałem na modecomie ale sprawnym , podepne jeszcze pod chiefteca.. a Swoją drogą jak zrobić zwarcie na baterii płyty i czym , śrubokrętem ?
  • #9 4567609
    Micharlito
    Poziom 35  
    Nie zawsze zasilacz pada razem z płytą. Nie rozumiem co chcesz zrobić jak chcesz zrobić zwarcie na baterii ? Chodzi ci o zwarcie pinów płyty żeby ją odpalić czy jak ?
  • #10 4568000
    beamer.kun
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Micharlito, mi nie chodzi o przedmuchanie styków procesora , wiem że to raczej gucio da, ale rozładowanie kondesatorów przez próbę włączenia bez podłączenia prądu, odłączenie od wszelkich źródeł zasilania i wyciągnięcie procesora na parę godzin w moim przypadku robi cuda :D Warto spróbować, tylko po ponownym zmontowaniu podłącz lepszy zasilacz
  • #11 4568055
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Wiec spróbuje z rozłączeniem.. bo póki co bez zmian , zasilacz sprawny i sprawdzany na innym, w środku nie wygląda aby był przepalony , sprawdziłem również speaker od komputera, standardowo nie było , ale po podłączeniu nie daje znaku życia , na innym komputerze ładnie pipczy..
  • #12 4568100
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4568166
    Boosterpl

Poziom 17  
    A czy kolega czytac umie? Czy gdzies byla mowa o odwrotnej polaryzacji? Zwarcia sie dokonuje na zlaczach od baterii aby rozladowac ewentualne ladunki zgromadzone na kondensatorach do potrzymania pamieci cmos (ktora moze byc nieprawidlowo zapisana) - tak sie robi aby nie czekac kilkanascie minut po wyjeciu baterii w przypadku braku zworki clear cmos.
    Konto firmowe:
    Okrzei 3m9, Jelenia Góra, 58-500 | Tel.: 665XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.boostnet.pl
  • #14 4568173
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Tak czy siak , zwarcie ani wyjęcie baterii nic nie zmieniło, płyta przeczyszczona i przedmuchana, można jeszcze jakoś ją sprawdzić ? ma zintegrowaną karte graficzną + geforce 5200 ale po sprawdzeniu jednego i drugiego z wyjmowaniem kart na przemian nic nie dało.. czyżby płyta trup ? I jakie są szanse ze padł również procesor ? Z tego co zaobserwowałem robi się ciepły..
  • #15 4568385
    Micharlito
    Poziom 35  
    Sprawdzisz procesor na innym kompie to się dowiesz ale do takich wniosków to się powinno samemu dochodzić ...
  • REKLAMA
  • #16 4568402
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4568775
    Przemeksik
    Poziom 18  
    Micharlito napisał:
    Sprawdzisz procesor na innym kompie to się dowiesz ale do takich wniosków to się powinno samemu dochodzić ...

Tak sie składa , że tak jak mówiłem nikt ze znajomych ani ja sam nie posiadam płyty z podstawką pod ten procesor..
  • #18 4571591
    Boosterpl

Poziom 17  
    Łukasz88 Masz kolego pojecie o elektronice... skad te teorie 2-3min w jakiej ksiazce tak pisza? uszkodzic kondensatory mozna jesli sa w pelni naladowane, ale "ogolnie wiadomo" ze po wylaczeniu zasilania zadne nie pozostaja w pelni naladowane. Szkodzi takze dlugie przechowywanie kondensatorow calkowicie rozladowanych. Wracajac do tematu ASRock to marka porownywalna do plyt ECS, gdzie osatnia litera to skrot od Shit. Stawiam na plyte. Pozdrawiam
    Konto firmowe:
  • #19 4704807
    rogas890409
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Chopacy a ja mam również podobny problem z tą płytą, niby wszystkie podzespoły działają lecz coś jest nie tak gdyż po właczeniu komputera płyta monitor nie odpala diody się święcą , miesza napędami, komputer musi chwile pochodzić i wtedy sie sam włączy normalnie bios sie resetuje. Pomoże wgranie nowego biosa?
  • #20 4706369
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Kolego rogas890409, proszę opisać jakie czynności opisane w postach zawartych w tym wątku kolega wykonał, jakie były wyniki każdej z tych czynności, czego kolega nie wykonał i z jakiego powodu. Informuję, że lenistwo i brak wkładu własnej pracy w rozwiązywanie własnego problemu nie jest na naszym Forum mile widziane.
  • #21 4706568
    mithcrist
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam,
    koledze ostatnio też komputer padł, objawy dokładnie te same jak u kolegi rogas890409, wystarczyło przeczyścić wszystkie radiatory, kartę graficzną, okolice procesora i pamięci ram na płycie głównej.
    Komputer śmiga do dziś
    pozdrawiam
  • #22 4706878
    rogas890409
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    żadna z powyższych czynności nie pomogła.
  • #23 5968644
    wlodek88
    Poziom 1  
    Witam ja mam taki sam problem tylko ze u mnie wystepuje co jaks czas na ekranie taki komunikat:
    A676 RV535PRO BIOS DDR2 600e\405m

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z płytą główną Asrock P4S61, procesorem Intel Pentium 4 3 GHz, pamięcią RAM Kingmax 256 MB, dyskiem Samsung, kartą graficzną GeForce 5200 oraz zasilaczem no name. Objawy to włączenie się komputera bez sygnału na monitorze, brak dźwięków z głośnika systemowego mimo jego podłączenia, brak sygnałów dźwiękowych przy braku RAM lub karty graficznej. Sprawdzono różne monitory, zasilacze, pamięci RAM i karty graficzne – bez efektu. Kondensatory na płycie nie są spuchnięte ani uszkodzone wizualnie. Procesor nagrzewa się po włączeniu. Proponowano reset CMOS poprzez wyjęcie baterii przy odłączonym zasilaniu i zwarcie styków baterii lub użycie zworki clear CMOS. Zalecano dokładne oczyszczenie i przedmuchanie płyty głównej oraz wyjęcie i ponowne zamontowanie procesora (podstawa 478). Wskazywano na możliwe uszkodzenie płyty głównej lub BIOS-u, zwłaszcza w kontekście użycia zasilacza no name, który mógł uszkodzić płytę. Próby wgrania nowego BIOS-u mogą pomóc. Brak sygnałów dźwiękowych z głośnika może wskazywać na uszkodzony BIOS lub płytę. Procesor nagrzewający się nie musi oznaczać jego uszkodzenia. Wskazano, że test procesora na innej płycie jest najlepszym sposobem weryfikacji jego stanu. Podsumowując, najprawdopodobniejsza przyczyna to uszkodzona płyta główna lub BIOS, a dalsze testy wymagają dostępu do kompatybilnego sprzętu do wymiany komponentów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA