logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki czujnik do licznika obiektów na Atmega 8 i LED?

piotr_zelek 24 Lut 2007 23:26 2283 12
  • #1 3614069
    piotr_zelek
    Poziom 11  
    Witam

W oparciu o Atmega 8 + wyświetlacz numeryczny LED zbudowałem sobie licznik wciśnięć klawisza (zwarcie odpowiedniego pinu procka do masy).

Chciałem rozbudować układ i używać go np do zliczania "przelatujących" przed licznikiem obiektów (np złączek plastikowych, śrubek itp. ) Pytanie moje brzmi: jaki czujnik w miarę tani można zainstalować do detekcji tego typu zdarzeń. Wyobrażam sobie to tak, że mam fragment rury PCV na obwodzie której zamieszczam odpowiednio czujniki i one powinny sterować odpowiednim sygnałem ten wybrany pin (obojętne czy poziom 1 czy 0 ) .

Początkowo myślałem o diodach podczerwieni + fototranzystory, ale trzeba by było dość sporo tych elementów aby swoim zasięgiem i dokładnością wychwytywać małe obiekty (np śrubki, koraliki itp) - średnica rury to np 100 mm.

Idealny byłby jakiś czujnik pojemnościowy lub podobny.

Proszę o poradę

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 3614749
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Robiłem kiedyś taki licznik elementów to wykorzystałem opto ze starej myszki zamontowany czujnik był w wąskiej rurce przez którą przelatywały elementy.Robiłem to dla jednego gościa i sprawdza mu się to już parę lat.
  • #3 3617391
    piotr_zelek
    Poziom 11  
    daduszeryf napisał:
    Robiłem kiedyś taki licznik elementów to wykorzystałem opto ze starej myszki zamontowany czujnik był w wąskiej rurce przez którą przelatywały elementy.Robiłem to dla jednego gościa i sprawdza mu się to już parę lat.

tylko , że w moim przypadku elementy są w różnej wielkości od takich po 1 cm długości po takie, które maja kilka cm i różne średnice. Twoje rozwiązanie będzie ok, jeżeli zastosowałbym jakiś lejek zwężający
  • #4 3617866
    jahoo
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    jeżeli śrubki małe i rurka mała, to rozwiązanie z myszką ok. Jeżeli jednak masz rurę śr 100mm i większe detale, to użyłbym czujnika indukcyjnego ze sporą strefą działania
    ( szukaj na stronach np firmy balluff lub turck)
  • #5 3618500
    piotr_zelek
    Poziom 11  
    jahoo napisał:
    jeżeli śrubki małe i rurka mała, to rozwiązanie z myszką ok. Jeżeli jednak masz rurę śr 100mm i większe detale, to użyłbym czujnika indukcyjnego ze sporą strefą działania
    ( szukaj na stronach np firmy balluff lub turck)

Tyle że elementy zarówno z metalu, jak i z plastiku - a przy takich chyba indukcyjne czujniki się nie nadają . Poza tym jak zagwarantować sobie, że element przysłoni tranzystor odbiorczy. Chyba żeby w zależności od napięcia na tranzystorze wysterować komparator odpowiednio i to dopiero komparator by sterował uP ? Co sądzicie o takim pomyśle
  • #6 3618573
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    a moze jakies sitko i rozdzielic elementy ?
    ewentualnie wagowo sprawdzac ?
  • #7 3618818
    jahoo
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    piotr_zelek napisał:

Tyle że elementy zarówno z metalu, jak i z plastiku - a przy takich chyba indukcyjne czujniki się nie nadają . Poza tym jak zagwarantować sobie, że element przysłoni tranzystor odbiorczy. Chyba żeby w zależności od napięcia na tranzystorze wysterować komparator odpowiednio i to dopiero komparator by sterował uP ? Co sądzicie o takim pomyśle

W maszynach np do składania detali stosuje się często separatory braków z rurą zrzutową z rury kanalizacyjnej PCV. Jest tam zwykle zamontowany czujnik optyczny z dużą plamką. Rura jest też trochę pochylona,żeby detale leciały jedną ścianką, a nie jak im popadnie. Jest to dobre, sprawdzone rozwiązanie. Choć w przypadku bardzo dużych różnic w wielkości detalu (np wrzucasz śrubki M5 wymieszane z piłkami do tenisa) może sobie nie poradzić.
  • #8 3623797
    kac2
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Są również gotowe rozwiązania -fotokomórki ramowe.
  • #9 3630321
    robnar
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    jeżeli są to elementy metalowe to wejdź sobie na www.balluff.pl znajdziesz tam czujnik indukcyjny do zliczania elementów
    na podobnym robiłem zliczanie śrub na sortowniku
  • Pomocny post
    #10 3631326
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    ja podobny projekt zrealizowalem robiac "siatke" z sensorow optycznych, rozmieszczone co 1cm po obwodzie pokrywaja praktycznie cala powierzchnie otworu rury ( byla to 110 PCV ) polaczone rownolegle dla licznika byly jak jeden czujnik - niezaleznie ktora lub ile zadzialalo naraz.
  • #11 3633710
    piotr_zelek
    Poziom 11  
    bugger napisał:
    ja podobny projekt zrealizowalem robiac "siatke" z sensorow optycznych, rozmieszczone co 1cm po obwodzie pokrywaja praktycznie cala powierzchnie otworu rury ( byla to 110 PCV ) polaczone rownolegle dla licznika byly jak jeden czujnik - niezaleznie ktora lub ile zadzialalo naraz.

ok, mówisz o czujnikach na obwodzie rury - jakie to były czujniki.
    Zrobiłeś je sam (dioda + fototranzystor), czy też zakupiłeś jakiegoś gotowca
  • #12 3633855
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    byly to tradycyje dioda nadawcza i odbiornik RF tyle ze umieszczone w rurkach, cos na wzor czujnikow keyenca, zwykla bariera optyczna i tyle, a rurki dla ochrony przed emisja z sasiednich czujnikow
  • #13 3634188
    robnar
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    jeżeli chcesz optycznie to zrobić zobacz na stronę Omrona tam mają takie coś jak czujniki do kontroli czy do dobrego pojemnika z częściami montażysta wkłada rękę jest to na zasadzie bariery świetlnej są różne szerekości i rastry

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy doboru czujnika do licznika obiektów na bazie mikrokontrolera Atmega 8 i wyświetlacza LED, przeznaczonego do zliczania małych elementów (np. śrubek, koralików) przepływających przez rurę PCV o średnicy około 100 mm. Rozważano różne rozwiązania: optoelektroniczne (dioda IR + fototranzystor), które wymagałyby wielu elementów rozmieszczonych wokół rury, co jest kosztowne i skomplikowane; czujniki indukcyjne, które działają tylko na elementy metalowe i mają ograniczenia przy obiektach plastikowych; oraz czujniki pojemnościowe, które mogłyby być idealne, ale nie zostały szczegółowo omówione. W praktyce stosowano czujniki optyczne z barierą świetlną, często montowane w rurkach ochronnych, tworząc "siatkę" czujników rozmieszczonych co około 1 cm na obwodzie rury, połączonych równolegle, co pozwala na wykrycie nawet małych obiektów niezależnie od miejsca ich przejścia. W przemyśle stosuje się również gotowe fotokomórki ramowe oraz czujniki optyczne o dużej plamce, montowane w pochylonych rurach PCV, aby wymusić jednokierunkowy przepływ detali. Wskazano także na firmy Balluff i Turck jako dostawców czujników indukcyjnych, a Omron jako producenta czujników optycznych do kontroli pojemników. Rozważano także wykorzystanie komparatorów do przetwarzania sygnału z fototranzystorów. Propozycje alternatywne obejmowały separację elementów sitkiem lub ważenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA