logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skymaster XL16 - Jak usunąć białą kropkę i przywrócić przełączanie kanałów?

king_88 25 Lut 2007 11:56 1803 24
REKLAMA
  • #1 3615244
    king_88
    Poziom 10  
    Witam

mam problem związany z ta skrzynka co piszą numerki mianowicie kiedyś się wygupiałem i cos nacisłem i sie taka biała kropka pojawiła przy cyfrach co spowodowało ze nie mogę przełanczać programów w gore w dol tylko muszę te cyfry wpisywać . To jest zwykły odbiornik Astra bodajze
    (Satelite receiver) SKYMASTER XL16. Antena moze odbierac tylko programy niemieckie lub programy (TVP polonia,tele 5,) takie te podstawowe nic nieplace za ogladanie tych programow .

Z gory thx

Post był raportowany.

Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA. --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3648464
    Zbynex
    Poziom 26  
    Ocena: 36
    Prawdopodobnie zablokowałeś w menu przełączanie kanałów. Jedyna rada to poszukać rozwiązania w instrukcji obsługi lub przywrócić ustawienia fabryczne.
  • #3 3648871
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Najprawdopodobnie weszłeś w listę programów faworyzowanych i teraz musisz z niej wyjść.Pozdro.
  • #4 3649636
    king_88
    Poziom 10  
    hyh.. możecie mi powiedzieć co mam wcisnąć za przycisk ?? bo ja za duzo o tym niewiem :idea::|
  • REKLAMA
  • #5 3649926
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Musisz kolego udzielić więcej informacji, ale w sposób dokładny,bo jak sam wcześnie piszesz chodzą ci "niemieckie lub TV Polonia,Tele 5". Więc lub czy te wszystkie i w jaki sposób je sortujesz?Pozdro.

Dodano po 17 [minuty]:

Twój tuner to stary tuner analogowy a więc nie może odbierać TV Poloni i Tele 5, a jeżeli odbiera tylko programy niemiecki tzn. masz ustawioną czaszę na Astrę.Sprawdz na panelu przednim tunera czy możesz zmieniać programy ręcznie, bez pilota. Jeżeli możesz zmieniać programy ręcznie bez pilota tzn. masz powycierane gumki w pilocie co nie jest aż tak tragiczne.Pozdro.
  • #6 3650345
    king_88
    Poziom 10  
    to tak antene mam ustawiona ze odbiera tylko niemieckie programy .

a co do odbiornika sa na nim : Power,Chanel (przelanczanie) i sa takie 3 - - - i jak zalacze pisza tam numerki danej stacji i przy nich taka kropeczka i przez pilota niemoge przelanczac a na dekoderze moge przelaczyc :/ niewiem co mam zrobic zebym mogl przelanczac na pilocie ??
  • #7 3650476
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Kolego king 88 pilota albo zrobisz sam jeżeli tym sie zajmowałeś, ale proponuję oddać we właściwe ręce.Tuner który posiadasz to b. stary analogowy odbiornik satelitarny.Nie wiem co chcialbyś na nim oglądać, ale jeżeli chodzi o programy polskojęzyczne to jest tylko TVN ale na saelicie HOT BIRD a nie na ASTRZE jak masz teraz ustawioną czaszę.Pozdro .

Dodano po 18 [minuty]:

Jeżeli pilota umiejętnie rozbierzesz aby go nie zniszczyć to go musisz "wykompać" /umyj w letniej czystej wodzie/ najlepiej miękką szczoteczką natartą mydłem, odczekaj aż dobrze się wysuszy, tylko nie na grzejniku.Pozdro.
  • #8 3652206
    king_88
    Poziom 10  
    hyh...pilot sie nie zepsuł tylko jak sie wygłupiałem nacisłem jakis przycisk i na odbiorniku sie kropka pokazała:idea: i co mam nacisnac za przycisk na pilocie zeby odwrucic ta kropke bo inne funkcje dzialaja na pilocie tylko niemge do przodu ani do tylu a jak ide do 2 pokoju gdzie jest drugi taki odbiornik i niema tej kropki to normalnie przelanczam do przodu i do tylu

wiec napewno sie pilot niezepsul... tylko trzeba cos wcisnac zeby ta kropka znikla

wiec mozecie mi powiedziec co? :|
  • REKLAMA
  • #9 3652348
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Nie znam dobrze tego pilota, jakie tam są przyciski,musiałb byś go dokładnie opisać, ale proponuję koledze wyłączyć tuner z sieci na ok 2 mim.Wszustjo powinno wrócić do normalności.Pozdro.
  • #10 3652513
    king_88
    Poziom 10  
    ale jak go odlacze to bede musial spowrotem te programy ustwaiac??
  • #11 3652581
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Nic nie będziesz musiał ustawiać.Tuner wróci do ustawień bez włączenia menu i będziesz mógł odbierać programy które są zaprogramowane.Pozdro.
  • #13 3657585
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Kol. KING88 nic się nieodzywasz co się dzieje z twion tunerem, no i oczywiście z pilotem?Pozdro.
  • #14 3657921
    king_88
    Poziom 10  
    to tak niemam jak wstawic zdjecia do kompa po pierwsze a po drugie to dalej niedziala ;/ odlaczylem wszystko i dalej jest ta kropa na tunerze moge tlko power nacisnac a na tamtych guzikach <,> sie nieda aha i jak probuje tak przelaczyc sie zawiesza i po jakichs 5 sec wyskakuje NF i spowrotem numerki .....
  • REKLAMA
  • #15 3658200
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Opisz swojego pilota, tylko w sposób czytelny,po kolei od góry do dołu,jak są opisane przyciski np:
    1 2 3 4
    5 6 8 8
    9 0 AV TV itp
    oraz jakie te cyferki są na wyświetlaczy tunera może poradzimy. Kolego nie spiesz się i daj tych informacji jak najwięcej z uwagi na to ,że ten twój tuner analogowy jest b.stary, a kiedyś też nie należał do najpopularniejszych i mało kto go zna.Pozdro
  • #16 3658360
    king_88
    Poziom 10  
    store, video off , lock, , power
    1,2,3, mute
    4,5,6,chanel (do gory)
    7,8,9,chanel(w dol)
    ,0,jump,fav.ch
    r/l,decoder,hi/lo,h/v
    a.mode,adj.,lnb offset,
    a.tune,<> (to jest do gory i na dol),v.tune,seek

tuner:
    Power,- - - lub np. 23.(ta kropka to wlasnie ten problem),Chanel (do gor i w dol)
  • #17 3659310
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Jeżeli tak jak piszesz jest na wyświetlaczu np. 23.
    to czy jak wcisniesz przycisk V tune następnie góra czy dół /zmienia się czestotliwość programu /,lub wciśnij a. tune i następnie góra, dół, czy zmienia się fonia.A wogóle powiedz czy na tym tunerze wogóle coś ogłądasz.Twój tuner ma wyświetlacz trzycyfrowy, aby zmienić parametry częsyotliwości wizji programu musisz wcisnąć v tune następnie wprowadzić cztery lub pięć cyfr / częstotliwości danego programu, który chcesz zaprogramować/W niektórych tunerach było tak, że aby wprowadzić częstotliwość np.11528 należało wnisnąć po kolei cyfry 115eli wciskasz jakieś przyciski to które i co się wyswietla na wyświetlaczu.Nara.Pozdro.

Dodano po 3 [minuty]:

Prepraszam po pokolei cfry 1528 a nie 115eli
  • #18 3661988
    king_88
    Poziom 10  
    ogladam i to ciagle :
    v.tune - jakies 77.1 pisze
    a.tune - jakies 7.01

i jak robie gor dol to sie nic niedzieje ;/
  • #19 3662046
    tomarex
    Poziom 24  
    Ocena: 57
    king_88 napisał:
    ,fav.ch
    Sprawdzałeś ten przycisk?
    To jest do przełączania kanałów faworyzowanych.
  • #20 3662336
    king_88
    Poziom 10  
    jak nacisne raz jest OFF jak drugi ON ale dalej ta kropa ;/
  • #21 3662367
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Jeżeli naciśniesz v tune /to jest własnie zmiana częstotliwości/ to któryms z przycisków "+""-",góra ,dół" muszą się zmieniać twoje cyferki na wyświetlaczu,a jeżeli się zmieniają to wprowadz częstotliwość za pomocą 1,2,3,4,5,itp. danego programu następnie "store".Tylko jak pisałem albo należy wpisać cztery cyfry, albo 5 cyfr.Pozdro.
  • #22 3662465
    king_88
    Poziom 10  
    nieda sie jak chce zrobi "gora""dol" to mi sie czestotliwosc wyswietla i jak wcisne <,> to sie nic niedzieje i wyskakuje NF i dalej np. 23.
  • #23 3662573
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Jak wyświetli ci się częstotliwiść to wprowadz jak mówiłem za pomoca przycisków 1,2,3,4,5..... częstotliwióś np. dla VOX i zatwierdz "STORE" tylko albo 4, albo 5 cyfr częstotliwości.,powinen przyjąć,Pozdro
  • #24 3662912
    king_88
    Poziom 10  
    co wy woglue piszecie ?! mozecie jasniej ja moge ciagle parzelanczac na 1,2,3 itd. tylko niemoge do gory i w dol ! aha i ta czestotliwosc nic niedaje ...
  • #25 3662930
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Chyba będziemy musieli przejść na gg, ta się nie dogadamy, ale dopiero wieczorem bo teraz nie mam na tyle wolnego czasu.Moje gg to 8451344.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbiornika satelitarnego Skymaster XL16, na którym pojawiła się biała kropka przy numerach kanałów na wyświetlaczu, uniemożliwiająca przełączanie programów w górę i w dół za pomocą pilota. Możliwe przyczyny to zablokowanie przełączania kanałów w menu, aktywacja listy programów faworyzowanych lub ustawienia częstotliwości. Odbiornik jest starym tunerem analogowym, odbierającym sygnał z satelity Astra, co ogranicza dostęp do niektórych programów polskojęzycznych. Próby resetu poprzez odłączenie zasilania nie usunęły problemu. Użytkownik opisuje przyciski pilota i funkcje takie jak v.tune, a.tune, jump, fav.ch, które służą do strojenia i zarządzania kanałami. Wskazano, że biała kropka może oznaczać aktywację blokady lub listy faworytów, a rozwiązaniem może być wyjście z tej listy lub przywrócenie ustawień fabrycznych. Zalecane jest dokładne opisanie pilota i ewentualne skorzystanie z instrukcji obsługi. Próby zmiany częstotliwości i programów nie przynoszą efektu, a przełączanie kanałów w górę i w dół pozostaje zablokowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA