logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwukierunkowe przesyłanie obrazu między komputerem a telewizorem - jak to zrobić?

Bynio22 25 Lut 2007 16:26 10463 21
REKLAMA
  • #1 3616396
    Bynio22
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam. Mam pytanie właśnie co do podłączenia telewizora do komputera. Wiem, że można kupić gotowy kabel z przejściem złącz S-Video na złącze Scart. Jednak możliwe jest wtedy przesyłanie obrazu z komputera na telewizor. Ja jednak chciałbym coś więcej, czyli możliwość przesyłania obrazu również z telewizora na komputer. Te typowe kable, które można nabyć w sklepie nie dają takiej możliwości. Szukałem już takiego sposobu w internecie lecz znalazłem tylko schemat podany poniżej, w którym niby można przesyłać obraz w obie strony. Jednak boję się troszkię spróbować podłączyć komputer z telewizorem aby nie spalić karty graficznej. Proszę wieć o podanie czy mogę bez wachania dokonać tego połączenia. Jeżeli nie to w takim razie prosze o podanie innego sposobu na podłączenie, aby możliwa była transmisja w obie strony. Z góry dziękuję.:D
    Załączniki:
    • Dwukierunkowe przesyłanie obrazu między komputerem a telewizorem - jak to zrobić? Przejście Scart - S-Video.gif (11.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3616564
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 839
    Nie podałeś nawet typu swojej karty!
    Czy karta wogóle ma możliwość przechwytywania obrazu?
  • REKLAMA
  • #3 3616618
    Bynio22
    Poziom 13  
    No więc ja mam kartę GeForce4 MX400
  • #4 3616705
    woytu89
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    MX400 to geforce4??? a nie geforce2??? bo Gf4 byly od MX440...
  • #5 3616776
    Bynio22
    Poziom 13  
    Sorki zapomniałem jednego zera GeForce4 MX4000
  • REKLAMA
  • #6 3756805
    Bynio22
    Poziom 13  
    Widzę, że nikt nie chce mi pomóc. Czekam już drugi miesiąc i nikt nie odpisał. Czy jest to dla Was zbyt trudne?
  • Pomocny post
    #7 3757074
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    tu nie ma co pomagac na takiej "smieciowej" karcie nic nie zdzialasz, jak nie masz tv-out to sa kable korzystajace z rygnalow RGB+HV synch. synchronicacja jest sumowana a RGB przechodza bez niczego. to tego sa sterowniki ktore obnizaja czestotliwosci do standardu TV, dodaja przeplot.

jak chcesz przegrywac z pudla na komputer to potrzebujesz albo karte graficzna VIVO albo tuner tv, albo karte przechwytywania (cos jak tuner bez tunera ;) )
  • #8 3757100
    Bynio22
    Poziom 13  
    Dzięki Snikers teraz chociaż wiem, że mam dziadowską kartę grafiki i nie ma możliwości takiego podłączenia TV z kompem, a tak to nikt nawet nie odpisał i nie wiedziałem czy nikt nie wie czy po prostu coś jest nie tak z moich kompek. Jeszcze raz dzieuję.
  • REKLAMA
  • #9 5643554
    Bynio22
    Poziom 13  
    Jeszcze raz wracam do tego tematu, ale już chodzi mi tylko o transmisję obrazu z kompa na TV. Znalazłem taki artykuł http://www.enter.pl/archiwum/tekst.asp?p=/archiwum/ent2003/03/klub_na.htm. W tym artykule jest zamieszczony taki schemat
    Dwukierunkowe przesyłanie obrazu między komputerem a telewizorem - jak to zrobić?
    . Czy na tym schemacie jest dobrze podłączony "jack"?? Wydaje mi się, że ekran powinien być podłączony na ostatnim pinie łączącym się obudową jacka, a nie na środkowym. I jeszcze jedno czy przewody luminancji i chrominanacji mają mieć swoje oddzielne ekrany, czy wystarczy jeden ekran na obydwa przewody??
  • #10 5645572
    rr21
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Bynio22 napisał:

Czy na tym schemacie jest dobrze podłączony "jack"??...
    .
    Nie jest.

P.S.
    A nie łatwiej samemu sprawdzić niż pisać na forum i czekać na odpowiedź?
    Przecież to jest banalny problem. Tym bardziej, że sam znalazłeś błąd.
  • #11 5646221
    Bynio22
    Poziom 13  
    Może i było to głupie pytanie ale wolałem się upewnić. Mówią, że kto pyta nie błądzi :) A co z tymi przewodami chrominancji i luminancji, powinny on mieć oddzielne ekrany?
  • #12 5646847
    rr21
    Poziom 12  
    Jak najbardziej powinny mieć ekrany.
    Szczególnie, jeżeli zależy Ci na jakości obrazu.
  • #13 5652363
    sebus102
    Poziom 1  
    przede wszystkim do takiej wymiany potrzebna jest:

komputer -> TV
    karta graficzna z wyjściem tv do której dołączana jest przejściówka na kabel typu czincz

TV->komputer
    karta tv obojętnie jaka. Bardzo dużo ich jest na allegro za bardzo małe pieniądze..

innego rozwiązania nie widzę
  • #14 5652413
    rr21
    Poziom 12  
    Ale my tu nie o "czinczach" tylko o s-video ;)
  • #15 5883431
    Bynio22
    Poziom 13  
    Wreszcie znalazłem czas i podłączyłem PC do TV. Obraz jest całkiem całkiem. Napotkałem znów jednak na problem, mianowicie, nie widać odtwarzanego filmu. Próbowałem już odtwarzać filmy przeróżnymi programami i nic. W miejscu gdzie powinien być obraz filmu jest tylko"czarna plama". Czy obraz filmu jest zbyt dynamiczny aby go wyświetlić ?
  • #16 5884119
    rr21
    Poziom 12  
    Najprościej będzie wyłączyć w ustawieniach odtwarzacza wspomaganie sprzętowe.
    A jaki to system operacyjny, karta graficzna?
    Czarna dziura bierze się stąd, że pewnie karta wspomaga sprzętowo tylko jeden, główny ekran. A tym jest pewnie ten z monitorem.
  • #17 5884173
    Bynio22
    Poziom 13  
    System XP Professional, a karta graficzna, jak już wcześniej mówiłem to GeForce4 MX4000.
    Cytat:
    Czarna dziura bierze się stąd, że pewnie karta wspomaga sprzętowo tylko jeden, główny ekran. A tym jest pewnie ten z monitorem.

Czy to znaczy, że gdybym wybrał opcję, żeby obraz był tylko na TV, a nie na monitorze i TV jednocześnie, to by wszystko śmigało?
  • #18 5884506
    rr21
    Poziom 12  
    Bynio22 napisał:
    (...) jak już wcześniej mówiłem to GeForce4 MX4000(...).

Sorry, patrzyłem wyżej ale jednak przeoczyłem. Niedziela, rano... ;)
    A co do przełączania - nie pamiętam jak mają te GeForce, ale jak np. próbujesz odtworzyć DVD zabezpieczone Macrovision, a karta tego nie obsługuje, to też nie będzie obrazu.
    W starszych sterownikach była taka opcja do wyświetlania video na pełnym ekranie. Wtedy na monitorze włączało się odtwarzacz a na TV, na pełnym ekranie, leciał film.

Najlepiej jak popróbujesz różne warianty dual, twin, klonowanie, czy jak im tam było.
    Wyłączenie akceleracji dawało możliwość wyświetlania video na dowolnym ekranie, ale wtedy procek odwala całą robotę.
  • #19 5885582
    Bynio22
    Poziom 13  
    Dzięki rr21. Po ustawieniu wyświetlania obrazu tylko na TV można oglądać filmy. Jest to jednak uciążliwe, gdyż wtedy nic nie widać na monitorze i trudno cokolwiek wtedy zrobić, ale najważniejsze, że działa. I tu jeszcze jedna niespodzianka :). Jak podłączyłem sygnały luminancji i chrominancji to otrzymałem obraz czarno-biały. Jak odłączyłem jeden sygnał to uzyskałem kolorowy i mam tylko podczepiony jeden kabel od obrazu. Czy możliwe jest, że w miejsce sygnału luminancji podłączyłem chrominancję i to wystarczy do uzyskania kolorowego obrazu? O dziwo obraz jest naprawdę ładny, nie ma co narzekać :)
  • #20 5885864
    rr21
    Poziom 12  
    w sterownikach nvidii powinien być do wyboru rodzaj podłączenia: composite albo s-video. trzeba wybrać to drugie żeby chrominancja i luminancja szły osobno.
    w TV też trzeba wybrać odpowiednie wejście.
  • #21 5895467
    Bynio22
    Poziom 13  
    Nie mogłem przełączyć na s-video, domyślnie mam ustawione na composite. Szukałem jeszcze w necie i znalazłem coś takiego
    Cytat:
    Sygnał S-Video może być również przesyłany 21-pinowym uniwersalnym złączem SCART (popularnie nazywanym euro), ale ponieważ sygnał S-Video nie jest ujęty w standardzie SCART może zaistnieć konieczność przeróbki wtyczki euro (należy połączyć piny 15 i 20 kondensatorem ceramicznym o pojemności 470 pF, który odcina składowe stałe sygnału i zabezpiecza wyjścia przed uszkodzeniem), w przeciwnym wypadku uzyskany obraz będzie czarno-biały (brak sygnału koloru – chrominancji).
  • #22 5897794
    rr21
    Poziom 12  
    ...czyli, tak należy zrobić, jeżeli mamy wyjście s-wideo w kompie i composit (na 20 pinie w scarcie) w TV.
    Ja akurat mam w TV, w scarcie, fabrycznie podpiętą luminancję i chrominancję i nie mam problemu :)
    Tu jest opis wyprowadzeń, choć pewnie już to widziałeś: SCART

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dwukierunkowego przesyłania obrazu między komputerem a telewizorem. Standardowe kable S-Video na SCART umożliwiają jedynie przesył obrazu z komputera na telewizor. Aby przesyłać obraz z telewizora na komputer, potrzebna jest karta graficzna z funkcją VIVO, tuner TV lub karta przechwytywania obrazu. Karta GeForce4 MX4000 nie posiada funkcji przechwytywania obrazu, co ogranicza możliwości dwukierunkowego przesyłu. Przy podłączeniu komputera do TV ważne jest prawidłowe podłączenie sygnałów luminancji i chrominancji, które powinny mieć oddzielne ekrany dla lepszej jakości obrazu. W sterownikach NVIDIA należy wybrać odpowiedni tryb wyjścia (composite lub S-Video). Problemy z wyświetlaniem filmów na TV mogą wynikać z zabezpieczeń Macrovision lub ustawień sprzętowego wspomagania odtwarzacza. Wyświetlanie obrazu tylko na TV umożliwia oglądanie filmów, choć utrudnia pracę na monitorze. Schematy połączeń wymagają poprawnego podłączenia ekranów przewodów i właściwego wyboru wejść w telewizorze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA