logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można smarować wiatraki na CPU i GPU WD-40? Opinie i efekty

kri2304 25 Lut 2007 23:09 5740 11
REKLAMA
  • #1 3618289
    kri2304
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mam pytanie czy można jakoś przesmarować wiatraki na procesorze i karcie graficznej np. wd-40?. czy ktoś próbował i jaki był efekt?
  • REKLAMA
  • #2 3618305
    hexen2k
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    zawsze możesz spróbować smarować takim WD, choć nie wiem jak długo to pochodzi. ja kiedyś smarowałem wentylatorek na karcie graficznej olejem jadalnym :D ale długo to nie pochodziło:D jeśli masz dostęp do starego wentylatora co strasznie wyje podczas pracy to na nim najlepiej stestować choć uważam że nie powinno takie smarowanie wentylatora WD mu zaszkodzić - jedynie polepszyć. Niech wypowiedzą sie ci którzy już tego próbowali.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3618507
    hexen2k
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    cytuję "ŚRODEK SMARUJĄCY WD-40 Niezwykłe właściwości przywierania.."
    jak to nawet w haśle reklamowym - czyści smaruje konserwuje
  • #5 3618546
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    rozkręc wiatrak z tyłu jest naklejka .. odklej ja potem zdejmij gumowa , plastkową osłone będzie szmiał dostęp do łożyska wiatraka nasmaruj smarem ( najlepiej do łożysk ) - ja takiego uzywam wstrzykuje strzykawką i grubszą igła potem podłaczam wiatrak do 12 V - zasilacz zeby go rozruszać palcem mozesz zatkać orwór ( gdzie była guma , plastik zabezpieczająca) aby smar się dokłdnie rozprowadził.

Potem spirytusem lub rozpuszczalnikiem przetrzyj przestrzeń dookoła otworu - aby naklejka mogła sie jeszce troszku potrzymać.

Zatykasz otwór , zaklejasz i cieszysz sie przez pare meichów sprawnym wentylatorem .. chyba ze już jest tak wyrobiony że po 2 tygodniach zajdzie syfem i sie znów zatrze :)

Nie polecma oleju kuchennego .. bo zasycha potem.

A wd 40 to nie smar :) - tylko raczej preparat do odrdzewiania , zabezpieczanai irozruszania cześći mechanicznych.

Co z tego ze potym bedzie chodził wiatrak jak po jakiś czasie zajdzie syfem i znów bedzie buczał lub sie zatrze
  • #6 3618560
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    hexen2k napisał:
    jak to nawet w haśle reklamowym - czyści smaruje konserwuje
    wierzysz w reklamy? ..najlepiej będzie do tego użyć smaru teflonowego moim zdaniem.
  • #7 3618698
    SylWo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Z doświadczenia powiem, że najlepiej sprawdza się smar teflonowy. Gdy musiałem w sytuacji awaryjnej ( bardzo wyrobiona ośka, duże luzy, wiatrak do wymiany) uzyć smarowania żeby sprzęt pochodził jeszcze parę dni , stosowałem smar grafitowy - dobrze się trzyma, nie wysycha.

pozdr
  • #8 3619421
    werebeaver
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    jak zrobisz to WD to po jakims czasie wiatrak przestanie pracowac
    Wd wyplucze ci smar ktory jest tam od nowosci potem lozysko sie zacznie luzowac od tarcia , napcha sie syfu i przestanie sie krecic

uzyj smar do maszyn
  • #9 3624698
    kri2304
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ok może macie racje co do wd-40 ale powiem szczerze że często go używam do rożnych urządzeń i jest ok.
    ostatnio nawet smarowaliśmy polygon motor od hp 1100 i działa jak trzeba.
    zgadzam się żę w niektórych sytuacjach jest niewskazany ale są i takie do których się nadaje:).
    na razie spróbuje na jakimś starym wiatraku żeby nic nie popsuć
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 3624741
    rufuse
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Samo smarowanie pomaga na krótko jak juz sie rozlatuje i zamierzasz go przeczyścić to potem wyrabia sie coraz szybciej i bardzo hałasuje.
  • #11 3624808
    mieszko89
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    wd-40 przewodzi prąd elektryczny!!!!
    nie stosoj wd
    tak jak mowia przedmowcy albo smar albo olej teflonowy bedzie najlepszy do tego
  • #12 3625212
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Użyj wazeliny technicznej, albo smaru grafitowego.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości smarowania wentylatorów CPU i GPU preparatem WD-40. Uczestnicy podkreślają, że WD-40 nie jest smarem, lecz środkiem do odrdzewiania i konserwacji, który może wypłukać fabryczny smar z łożysk, co prowadzi do szybszego zużycia i hałasów. Zalecane jest rozkręcenie wentylatora, odsłonięcie łożyska i użycie specjalistycznych smarów do łożysk, takich jak smar teflonowy, grafitowy lub wazelina techniczna. Oleje jadalne i WD-40 są odradzane ze względu na krótkotrwałe działanie i możliwość zanieczyszczenia łożyska. Smarowanie pomaga jedynie tymczasowo, a w przypadku mocno zużytych wentylatorów konieczna jest wymiana. WD-40 może przewodzić prąd elektryczny, co stanowi dodatkowe ryzyko. Jeden z użytkowników wspomniał o zastosowaniu WD-40 do smarowania silnika HP 1100, jednak z zastrzeżeniem, że preparat nadaje się tylko do niektórych zastosowań i lepiej testować go na starych wentylatorach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA