logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki smar do wentylatorów komputerowych? Czy stary smar z szopy się nada?

dawidqq 19 Sie 2014 11:39 5706 15
REKLAMA
  • #1 13889511
    dawidqq
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Witam, zaczalem smarowacwentylator w komputerze jakims srodkiem w sprayu hd-2 niestety byly to resztki i juz sie skonczyly nawet nie posmarowalem jednego wentylatora. Wygrzebalem z szopy jakis stary smar i wlasnie chcialem sie spytac czy nadaje on sie do tego? Z gory dziekuje
    Załączniki:
    • Jaki smar do wentylatorów komputerowych? Czy stary smar z szopy się nada? CAM00083.jpg (1.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki smar do wentylatorów komputerowych? Czy stary smar z szopy się nada? CAM00082.jpg (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13889518
    Pan Szyszka
    Poziom 31  
    Ocena: 95
    Jeśli jest to smar grafitowy to się nie nadaje.
  • REKLAMA
  • #3 13889521
    dawidqq
    Poziom 8  
    Nie mam pojecia jaki to smar dlatego pytam

Dodano po 3 [minuty]:

Po czym rozpoznam czy to smar grafitowy?

Dodano po 2 [minuty]:

Dodano po 54 [sekundy]:

Dlaczego sie nie nadaje czytalem dzis poradnik na elektroda gosc smarowal cx 80 a to jest smar grafitowy
  • Pomocny post
    #4 13889577
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4890
    dawidqq napisał:
    Nie mam pojecia jaki to smar
    Masz symbol, to sprawdź w google.
    dawidqq napisał:
    Dlaczego sie nie nadaje
    Bo gęstość tego smaru stawia opór dla delikatnych osi wentylatora.
  • #5 13889592
    dawidqq
    Poziom 8  
    Wyszukałem to jest towot więc?
  • Pomocny post
    #6 13889609
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 201
    Towot jest zbyt gęsty, ewentualnie możesz rozrzedzić go naftą.
  • REKLAMA
  • #7 13889614
    dawidqq
    Poziom 8  
    Ok to lipa, bo nie posiadam nafty. Można ją czymś zamienić?
  • #8 13889618
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Ocena: 247
    ŁT-43 to typowy smar litowy do "normalno wymiarowych" łożysk tocznych. Do precyzyjnych łożysk może być zbyt gęsty, możesz go "rozcieńczyć" dodając niewielką ilość oleju mineralnego do smarowań precyzyjnych (olej do maszyn do szycia, olej wazelinowy - nie silnikowy!). Ja używam smaru syntetycznego z teflonem.
    Generalnie do wentylatorów z łożyskiem ślizgowym powinien być używany odpowiedni smar do łożysk ślizgowych, plastyczny. Do łożysk tocznych w wentylatorach tylko olej mineralny.
  • #9 13889621
    salawalas
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Co to za wentylator? Bezłożyskowy? To daj kroplę oliwy do maszyn precyzyjnych, o małej lepkości do mechanizmów szybkoobrotowych z małym obciążeniem.
    Jak z łożyskami i ma łożyska spracowane, to je po prostu wymień. Łożyska kulkowe zamknięte są samosmarujące.
  • #10 13889634
    dawidqq
    Poziom 8  
    Łożyskowy, wczoraj miałem zepsuty monitor i wysłałem brata po kondensatory i po coś do nasmarowania wentylatorów niestety zapomniał kupić, więc chciałem spróbować czymś co mam w domu lecz widzę, że lepiej jest kupić specjalny smar do tego.
  • Pomocny post
    #11 13889697
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    Nie kombinuj, bo tylko pogorszysz - chyba że masz w najbliższych planach wymianę tego wentylatora. Kup normalny plastyczny smar syntetyczny.
    Ponadto ten smar, który posiadasz nie wiadomo w jakich warunkach przechowywany, ile czasu leży (smar też się starzeje) i czy nie posiada zanieczyszczeń domieszanych w trakcie użytkowania. Skoro piszemy nafta lub olej mineralny, to w te właśnie produkty winieneś się zaopatrzyć (jeśli już).
  • #12 13889704
    dawidqq
    Poziom 8  
    ok, tak zrobie
  • REKLAMA
  • #13 13889751
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    To może ja napiszę, czym kończy się smarowanie wentylatorów komputerowych towotem - otóż zablokowaniem. Nie ma siły na rozruch, a jak już się rozrusza, to obraca się z połową nominalnej prędkości. W praktyce, do wentylatorów, ze środków dostępnych "w domu", dobrze sprawdza się olej do maszyn do szycia. Jest odrobinę za gęsty (lekko spowalnia) ale do awarii żadnej jeszcze nie doprowadził.
  • #14 13890723
    ElectroTom
    Poziom 25  
    Ocena: 203
    A jak się ma w takim przypadku WD-40?

Dodano po 9 [minuty]:
    Może z dodatkiem oleju do maszyn np.do szycia?
  • Pomocny post
    #15 13890785
    Kaczor_84
    Poziom 31  
    WD-40 to środek penetracyjny, nie powinien być stosowany jako zamiennik oleju ani tym bardziej smaru - jego właściwości smarujące są po prostu gorsze. Owszem, zostawia niewielki film olejowy, ale powinien być on postrzegany raczej jako zabezpieczenie antykorozyjne.
    ElectroTom napisał:
    Może z dodatkiem oleju do maszyn np.do szycia?

Zostało to już wcześniej zasugerowane.
  • Pomocny post
    #16 13891376
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 341
    Ja używam dodatku do oleju silnikowego na bazie MoS2 z firmy LiquiMoly - mam tez resztkę oleju 10W40 z tym dodatkiem - świetna sprawa i ratuje sporo wentylatorów które rzeżą a z powodu specyficznych parametrów ich zamiana nie jest łatwa.
    Polecam:

http://liquimoly.pl/component/virtuemart/srod...e/mos2-leichtlauf-10w-40-2184-detail?Itemid=0

http://liquimoly.pl/component/virtuemart/doda...ki-do-oleju/dodatek-mos2-8342-detail?Itemid=0

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat smarowania wentylatorów komputerowych, w szczególności dotyczący użycia różnych rodzajów smarów. Użytkownik zapytał o możliwość użycia starego smaru, który okazał się być towotem, co zostało uznane za niewłaściwe z powodu jego gęstości. Zasugerowano, aby do wentylatorów z łożyskami ślizgowymi stosować smar plastyczny, a do łożysk tocznych olej mineralny. Użytkownicy podkreślili, że smar grafitowy nie nadaje się do wentylatorów, a WD-40 nie powinien być używany jako zamiennik smaru. Rekomendowano również olej do maszyn do szycia jako alternatywę. Wskazano na możliwość rozcieńczenia gęstego smaru naftą lub olejem mineralnym. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi produktami, w tym dodatkiem MoS2 od LiquiMoly.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA