Witam . W nowo wybudowanym obiekcie dwupiętrowym długości 30 metrów przed zakończeniem prac tynkarskich mam wykonać instalację zakończoną gniazdkami dla 7 pokoi do obsługi internetu na bazie Neostrady , bez angażowania specjalistycznej firmy . W związku z tym prosiłbym o pomoc : jak najprościej i najtaniej wykonać to zadanie i mam dodatkowe w związku z tym pytania :
1 - jaka jest potrzebna szybkość Neostrady do obsługi 7 pokoi ?
2 – jaki wybrać najtańszy dobry kabel ( czy skrętkę kategorii piątej ?) i jaki może być najdłuższy odcinek z pokoju do Routera ? ; jaki typ sieci można zastosować np. szeregowy czy też w gwiazdę ?
3 – jaki zakupić najtańszy Router z managerem pasma do rozdzielania Neostrady na pokoje , czy dokumentacja Routera zawiera informację jak go konfigurować ?, jaki jest najbardziej przyjazny w obsłudze?
4 – jakich narzędzi i przyrządów będę potrzebował ?
5 – czy nie istnieją jakieś przeszkody prawne abym to mógł samodzielnie wykonać ?
Działania te mam wykonać w marcu więc nie zostało mi wiele czasu na przygotowanie się do zadania . Bardzo proszę o pomoc .
Pozdrawiam .
1 - jaka jest potrzebna szybkość Neostrady do obsługi 7 pokoi ?
2 – jaki wybrać najtańszy dobry kabel ( czy skrętkę kategorii piątej ?) i jaki może być najdłuższy odcinek z pokoju do Routera ? ; jaki typ sieci można zastosować np. szeregowy czy też w gwiazdę ?
3 – jaki zakupić najtańszy Router z managerem pasma do rozdzielania Neostrady na pokoje , czy dokumentacja Routera zawiera informację jak go konfigurować ?, jaki jest najbardziej przyjazny w obsłudze?
4 – jakich narzędzi i przyrządów będę potrzebował ?
5 – czy nie istnieją jakieś przeszkody prawne abym to mógł samodzielnie wykonać ?
Działania te mam wykonać w marcu więc nie zostało mi wiele czasu na przygotowanie się do zadania . Bardzo proszę o pomoc .
Pozdrawiam .