logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostarczenie i dzieleniue internetu na 7 komputerów

kakioti 26 Lut 2007 01:07 1233 5
  • #1 3618604
    kakioti
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam . W nowo wybudowanym obiekcie dwupiętrowym długości 30 metrów przed zakończeniem prac tynkarskich mam wykonać instalację zakończoną gniazdkami dla 7 pokoi do obsługi internetu na bazie Neostrady , bez angażowania specjalistycznej firmy . W związku z tym prosiłbym o pomoc : jak najprościej i najtaniej wykonać to zadanie i mam dodatkowe w związku z tym pytania :
    1 - jaka jest potrzebna szybkość Neostrady do obsługi 7 pokoi ?
    2 – jaki wybrać najtańszy dobry kabel ( czy skrętkę kategorii piątej ?) i jaki może być najdłuższy odcinek z pokoju do Routera ? ; jaki typ sieci można zastosować np. szeregowy czy też w gwiazdę ?
    3 – jaki zakupić najtańszy Router z managerem pasma do rozdzielania Neostrady na pokoje , czy dokumentacja Routera zawiera informację jak go konfigurować ?, jaki jest najbardziej przyjazny w obsłudze?
    4 – jakich narzędzi i przyrządów będę potrzebował ?
    5 – czy nie istnieją jakieś przeszkody prawne abym to mógł samodzielnie wykonać ?
    Działania te mam wykonać w marcu więc nie zostało mi wiele czasu na przygotowanie się do zadania . Bardzo proszę o pomoc .
    Pozdrawiam .
  • Pomocny post
    #2 3618619
    pmichniewski
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    kakioti napisał:
    1 - jaka jest potrzebna szybkość Neostrady do obsługi 7 pokoi ?
    2 – jaki wybrać najtańszy dobry kabel ( czy skrętkę kategorii piątej ?) i jaki może być najdłuższy odcinek z pokoju do Routera ? ; jaki typ sieci można zastosować np. szeregowy czy też w gwiazdę ?
    3 – jaki zakupić najtańszy Router z managerem pasma do rozdzielania Neostrady na pokoje , czy dokumentacja Routera zawiera informację jak go konfigurować ?, jaki jest najbardziej przyjazny w obsłudze?
    4 – jakich narzędzi i przyrządów będę potrzebował ?
    5 – czy nie istnieją jakieś przeszkody prawne abym to mógł samodzielnie wykonać ?

1. Biorąc pod uwagę, że to pewnie jakieś biuro sądzę, że podstawowa opcja 512 powinna wystarczyć.
    2. Skrętka cat5, najdłuższy odcinek to max ok. 180 metrów, w grę w chodzi tylko gwiazda.
    3. Można postawić "serwer" na Linuksie kosztem 2 browarów albo kupić dowolny router z gniazdem ADSL - wybór należy do Ciebie. Osobiście polecam albo serwer, albo raczej jakiś dobry router typu np. US Robotics, żebyś się potem nie rozczarował wieszającym się badziewiem za 150 zł. Instrukcja obsługi raczej powinna zawierać informację o konfiguracji - w sumie po to jest.
    4. Potrzebujesz przede wszystkim zaciskarki do zakładania wtyczek na kable oraz wiertarki do wiercenia dziur w ścianach.
    5. Żadne przeszkody prawne nie przychodzą mi na myśl. W ramach regulaminu Neostrady w pełni legalne jest rozdzielanie połączenia w ramach jednego lokalu. Na temat przepisów BHP itp. się nie znam, ale w sumie jak sobie nie zrobisz krzywdy przy montażu, to raczej o to też nie ma się co martwić.
  • Pomocny post
    #3 3618623
    bomber
    Poziom 24  
    1. Na neostradzie nie mozesz wykonac, musisz np. DSL chyba ze chcesz nielegalnie ... chyba ze to jest jakis jeden lokal - frma wtedy nie czytaj dalej bo tam nie ma takich problemow
    2.zwykla skrettka do 100 metrow wystarczy na 100%
    3. ruter na 7 mieszkan to juz trzeba albo jakos zwansowany albo cos na linuxie bo tak to beda problemy ... npp zamulanie lacza przez zbyt duza ilosc polaczen. Ale tak to prawie kazdy router ma przydzial pasma... Jesli juz chcesz to tak zrobic koniecznie to kup jakis lepszy i firmowy ale jak mowilem najlepiej jakis polprofesjonalny lub stary PC.
    4. zaciskarka wiertarka itd. chyba ze ci kabel zacisna odrazu w sklepie, ale wtedy musisz miec wieksze dziury :D
    5. Tak jak pisalem. Jesli sa to osoby np. starsze...przegladajace tylko www... to OK ale jesli nie to moga byc problemy(bo jasio wlaczy emule a zenek chce pograc w countera ale ma pingi po 300 ...)... tak to by Admini sieci byli niepotrzebni
    Aha i 7 pokoi ... ale w pokoju ile PC? bo moze byc po 1 a moze byc i po 10 :D
  • #4 3618643
    kakioti
    Poziom 18  
    Witam , dziękuję za odpowiedzi . W jednym pokoju tylko jeden komputer i to jeżeli gość ze sobą przywiezie .
    Na razie mam materiał do przemyślenia i dalszą pomoc jeszcze poproszę .
    Pozdrawiam .
  • Pomocny post
    #5 3619558
    bomber
    Poziom 24  
    Jesli to ma byc w jakims hotulu itp. to moim zdaniem postawic zwykly router za 200 zł i bedzie OK. Oczywiscie ograniczyc pasmo. Bo nikt raczej nie bedzie na wczasach sciagal duzo itd. A ponadto jesli to ma byc na zasadzie jesli przywiezie to mozna liczyc ze bedzie zazwyczaj od 0 do 3 komputerow :D
  • #6 3622183
    kakioti
    Poziom 18  
    Witam , bardzo dziękuję za odpowiedzi . Na razie mam materiał do przemyślenia i o dalszą pomoc jeszcze poproszę .
    Pozdrawiam .
REKLAMA