logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy iskrzący wirnik w odkurzaczu Bosch oznacza konieczność wymiany?

wox32k 26 Lut 2007 22:59 5455 14
REKLAMA
  • #1 3622022
    wox32k
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    witam i szukam porady bo nie wiem czy to już ostatnie tchy tego odkurzacza czy coś można jeszcze naprawić czy raczej już wyrzucić
  • REKLAMA
  • #2 3622058
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Przyczyn iskrzenia wirnika jest wiele,a Ty nic nie piszesz co już sprawdziłeś.Na początek sprawdż szczotki i łożyska.Jeśli masz czym sprawdzic wirnik to zrób to jeśli nie to idż do zakładu gdzie przezwajają silniki i tam sprawdż wirnik.
    Pamiętaj o tym że należy podać dane urządzenia(typ,model)
  • #3 3622829
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Jak wiekowy jest ten odkurzacz?
    Jeżeli przy iskrzeniu czuć swąd przypalanej izolacji, to może być uszkodzony wirnik. Jeśli "tylko" iskrzy, to mogą być - jak zauważył przedmówca - wytarte szczotki. Jak znasz się co nieco na sprzęcie AGD i wiesz , jak toto rozebrać, to wyciąg szczotki i sprawdź ich długość. Przy okazji obejrzysz sobie stan wirnika ( głównie komutatora). Zobacz, czy któraś z lamelek ( miedzianych " blaszek" do których dolegają szczotki w czasie pracy), nie jest nadpalona lub nie wystaje ponad inne, sąsiednie.
    Szczotki węglowe mają w sobie zamontowany miedziany przewód , zakończony blaszką stykową w kształcie literki U. Gdy są zużyte, od czoła szczotki zobaczysz na jej środku ten właśnie przewód. To znak, że żywot tego elementu dobiegł końca...
  • #4 3622847
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Sprawdź amperomiwrzem jak prąd pobiera ten silnik, jeżeli zwarta będzie nawet jedna sekcja komutatora ti silnik będzie bobierał bardzo duży prąd.
    Przykłądowo jeżeli silnik ma moc 1000W to przy zwartciu sekcji może pobierać nawet 10A.
  • REKLAMA
  • #5 3623118
    Jozi
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Często komutator zwęgla się między lamelkami, wtedy należy oczyścić je aż nie będzie zwęglonej izolacji. Ja mam taki przyżąd zrobioiny z cienkiego brzeszczota, ale i scyzoryk wystarcz. Lameli muszą być równe, w tym celu najlepiej je przetoczyć ale możnadrobniutkim papierem je delikatnie wyrównać, wymienić szczotki jeśli potrzeba, jak dobre też delikatnie wyrównujemy. Jak zwarty wirnik to niestety trzeba przezwoić. Jednak ja zwykle kupuje nowy.
    Pozdrawiam, a łożwsko rozklekotane nawet jak ma niewielkie luzy jest do wywalwnia, a iskrzenie najbardziej powoduje to przy komutatorze. To na przeciwnym końcu jest mniej ważne.
  • #6 3625425
    wox32k
    Poziom 10  
    a więc tak komutator wyczyściłem szczotki ok łożyska też ok ale jak go włącze to nie iskrzy tylko wali ogniem podejrzewam że zwarcie ale jak to sprawdzić pewnie jak bym go włączył na dłużej to pójdzie z dymem dodam jeszcze że ma 6 lat a typ to bosch sphera 20 1400w
  • #7 3625639
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    masz 100 procent uszkodzony wirnik a tego juz nie dostaniesz w zadnej hurtowni chyba ,ze wstawisz dopasowujac caly silnik z kompletnym agregatem ssacym.Mozna wirnik przewinac.
  • REKLAMA
  • #8 3625809
    wox32k
    Poziom 10  
    a kto to jeszcze zrobi i za ile
  • REKLAMA
  • #9 3625978
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    Proponuję kupić nowy odkurzacz w tym wypadku - dobrze radzę....
  • #10 3629296
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Na 99% zwarcie w uwojeniu wirnika.
    Przewijanie? Kto to teraz robi... Jeżeli nawet ktoś go przewinie, to jeżeli go po przezwojeniu nie wyważy ( lub zrobi to mało dokładnie), to zaraz padną łożyska, a w czasie odkurzania, bedziesz miał-a w domku fajny wibrator :D
    W sumie - przyjemne z pożytecznym :D
    Taniej będzie kupić nowy sprzęt. Dwa lata gwarancji i mniej roztoczy w szafie...
  • #11 3629478
    wox32k
    Poziom 10  
    ok kupie nowy w końcu coś koło 100pln
  • #12 3629648
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Jaco2002 napisał:
    Na 99% zwarcie w uwojeniu wirnika.
    Przewijanie? Kto to teraz robi... Jeżeli nawet ktoś go przewinie, to jeżeli go po przezwojeniu nie wyważy ( lub zrobi to mało dokładnie)

Odnośnie regeneracji wirnków to są one bardzo często robione(pralki,elektronarzędzia,tańszy koszt niż nowy-mówie o markowym sprzęcie a nie chińszczyżnie),każdy wirnik jest wyważony po przezwojeniu-kolega Jaco2002 chyba nie miał z tym do czynienia, dlatego taka wypowiedż.
  • #13 3630231
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Kumpel kiedyś przyniósł mi wirnik od jakiegoś odkurzacza z podobnymi objawami, więc ja delikatnie igłą odpowiedniej grubości wyczyściłem szczeliny między wycinkami komutatora a następni przemyłem cały komutator denaturatem szczoteczką od zębów i odkurzacz chodzi do tej pory.
  • #14 3630416
    ziutasto
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    mialem podobny problem ,nikt nie chce podjac sie przewiniecia. Jest tez kwestia wywazenia ,bez tego dosc szybko problem powraca / iskrzenie komutatora/ Proponuje alegro w kat.uszkodzone .pozdrawiam.
  • #15 3689540
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1172
    Można ewentualnie jeszcze uciąć długi kawałek pumeksu, jakoś go od siebie odizolować i przy włączonym silniku lekko czyścić komutator. (pumeks koniecznie biały lub jakiś kamyczek.) Szczotki mimo dobrego wyglądu mogą być wypalone lub zawieszone w szczotkotrzymaczach.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Iskrzący wirnik w odkurzaczu Bosch, model Sphera 20 1400W, najczęściej wskazuje na uszkodzenie komutatora lub zwarcie w uzwojeniu wirnika. Przyczyną iskrzenia mogą być zużyte szczotki węglowe, zabrudzony lub nadpalony komutator, a także uszkodzone łożyska. Zaleca się sprawdzenie długości szczotek, stanu komutatora (lamelki miedziane) oraz pomiar poboru prądu silnika amperomierzem, gdyż zwarcie powoduje znaczny wzrost prądu. Czyszczenie komutatora pumeksem lub denaturatem może czasowo poprawić działanie, jednak przy zwarciu w uzwojeniu konieczna jest regeneracja wirnika poprzez przewinięcie, co wymaga specjalistycznego zakładu i precyzyjnego wyważenia. Ze względu na trudności z dostępnością części i koszt naprawy, często rekomendowane jest zakupienie nowego odkurzacza. Regeneracja wirników jest możliwa, ale rzadko podejmowana ze względu na koszty i ryzyko szybkiego powrotu problemu, zwłaszcza przy niewłaściwym wyważeniu wirnika po naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA