logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak napisać program w Matlabie do symulacji autotransformatora 3-fazowego?

zbylo04 27 Lut 2007 12:04 1431 4
REKLAMA
  • #1 3623194
    zbylo04
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam pytanie związane napisaniem prgramu w matlabie, który symulowałby układ autotransformatora 3-fazowego z uzwojeniem pierwotnym połączonym w trójkąt do zasilania układów prostownika 3-pulsoweg diodowego. Czy jest to trudne? Czy ktoś ma może jakis podobny program?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3627004
    ma3-4ysz
    Poziom 24  
    Ocena: 284
    Cytat:
    Oj chyba będą z tym problemy Smile ale życzę powodzenia Very Happy ps: gdybyś coś miał daj znać Smile pozdrawiam

no cóż.......trochę w tym racji jest.
    Ale spróbujmy drgnąć temat. Matlab (kiedyś życie zmusiło mnie do spotkania z nim i przerobienia paru skryptów, podkreślę przerobienia bo sie w tym nie czuję) -- oznacza modelowanie. A jak modelowanie to poprosiłbym Cię zbylo04 o litanię założeń upraszczających na jakie możesz sobie pozwolić (typu liniowość obwodu magnetycznego, ...). A jak modelowanie to potrzebny jest model matematyczny. Symulacje stanu nieustalonego robione na modelu trafo jednofazowego dwuuzwojeniowego znalazłem w takim skrypcie: J. Prokop, P.Bogusz, M.Korkosz:"Maszyny elektryczne I" Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej 2003. Jest tam wywód teoretyczny, m.in. jest równanie macierzowe trafo (str 17):
    Równanie te nie uwzględniają strat w rdzeniu od prądów wirowych i histerezy magnetycznej. Dlatego dalej w celach symulacyjnych wprowadzono dodatkowe uzwojenie, w którym płynie fikcyjny prąd strat w żelazie iFe. Wtedy układ równań w zapisie strumieniowo-prądowym przyjmuje postać (str 71):
    Następnie rozwiązane jest to (niestety) w PSpice.
    Ale posiadając opis matematyczny i dodatkowe bardziej szczegółowe informacje (proszę o ich podanie - ułatwi to podjęcie tematu innym) można szukać dalej i napisać skrypt w Matlab (ja niestety tu już wymiękam):|
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3627049
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Elektronika Przemysłowa i Energoelektronika
  • #5 3627218
    zbylo04
    Poziom 10  
    Dziękuje za ta odpowiedź!!!
    Te bardziej szczegółowe informacje to:
    Analiza przebiegów elektromagnetycznych w autotransformatorze o zlinearyzowanym obwodzie magnetycznym. Określenie ograniczeń i zakresu pracy
REKLAMA