Cytat: Oj chyba będą z tym problemy Smile ale życzę powodzenia Very Happy ps: gdybyś coś miał daj znać Smile pozdrawiam
no cóż.......trochę w tym racji jest.
Ale spróbujmy drgnąć temat. Matlab (kiedyś życie zmusiło mnie do spotkania z nim i przerobienia paru skryptów, podkreślę przerobienia bo sie w tym nie czuję) -- oznacza modelowanie. A jak modelowanie to poprosiłbym Cię zbylo04 o litanię założeń upraszczających na jakie możesz sobie pozwolić (typu liniowość obwodu magnetycznego, ...). A jak modelowanie to potrzebny jest model matematyczny. Symulacje stanu nieustalonego robione na modelu trafo jednofazowego dwuuzwojeniowego znalazłem w takim skrypcie: J. Prokop, P.Bogusz, M.Korkosz:"Maszyny elektryczne I" Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej 2003. Jest tam wywód teoretyczny, m.in. jest równanie macierzowe trafo (str 17):
Równanie te nie uwzględniają strat w rdzeniu od prądów wirowych i histerezy magnetycznej. Dlatego dalej w celach symulacyjnych wprowadzono dodatkowe uzwojenie, w którym płynie fikcyjny prąd strat w żelazie iFe. Wtedy układ równań w zapisie strumieniowo-prądowym przyjmuje postać (str 71):
Następnie rozwiązane jest to (niestety) w PSpice.
Ale posiadając opis matematyczny i dodatkowe bardziej szczegółowe informacje (proszę o ich podanie - ułatwi to podjęcie tematu innym) można szukać dalej i napisać skrypt w Matlab (ja niestety tu już wymiękam)
Pozdrawiam