logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVT 2153 z TDA7294 – brak dźwięku na wyjściu, napięcia OK, układ się nie grzeje

plich 28 Lut 2007 00:47 1535 7
REKLAMA
  • #1 3626217
    plich
    Poziom 10  
    zmontowałem wyżej wymieniony układ, ale niestety nie działa, tak jak należy, w sensie nie ma nic na wyjściu.

napędzany zasilaczem symetrycznym 150W 2x24V, na wyjściu ma +35 i - 35V

Na początku myślałem że układ jest po prostu wyciszony, ale wziąłem miernik w rękę i specyfikacje TDA7294.

podam teraz wartości napięć na poszczególnych pinach TDA7294.

01 (stand-by GND): 0V
    02 (inverting input): 0V
    03 (non inverting input): 0V
    04 (svr): 0V
    05 (n.c)
    06 (bootstrap): 15.6 V
    07 +vs (signal): 35.2 V
    08 -vs (signal): -35.3 V
    09 stand-by: 9.6 V
    10 mute: 1.6 V
    11 n.c
    12 n.c
    13 +vs (power): 35.2 V
    14 n.c
    15 -vs (power): -35.3 V

wszystkie elementy są poprawnie zamontowane. ( w sensie elektrolitów, diody także są w dobrym kierunku zamontowane, nie ma zimnych lutów, ani żadnych zwarć.

głośnik podpięty pod ten wzmacniacz to STX 32/150/8

PS: kostka (TDA7294) nie nagrzewa się w ogóle.

Ma ktoś jakiś pomysł co może być nie tak ?
  • REKLAMA
  • #2 3626222
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Witam

Masz za niskie napięcie na nóżce "mute" sprawdź czy wszystko dobrze podłaczyłeś, robiłeś tak jak oni sobie to wymyślili, czy na tej płytce aplikacje z noty katalogowej ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3626230
    plich
    Poziom 10  
    wszystko jest tak jak na tym schemacie z tego katalogu, jestem laikiem w sprawach elektorniki, mogłbyś mi powiedzie ktore elementy sa odpowiedzialne ze to napięcie ? (mogę podesłać schemat) ;] bo moze po prostu cos pomyliłem.

edit:

w sensie kupiłem kit
  • REKLAMA
  • #4 3626322
    Artur k.
    Ok.

Sprawdź jakie jest napięcie na diodzie D5, i przede wszystkim sprawdź czy poprawnie wlutowałeś diody - kierunek montażu nie jest obojętny.

Prawdę mówiąc nie chce mi się czytać całego opisu kitu, a układ jest mocno przekombinowany.

W każdym razie na diodzie D5 powinno być ok. 12V, i takie samo napięcie powinno panować na nóżkach 9 oraz 10 układu TDA7294.

Jeśli na nóżce 9 masz 9.6V (co można uznać za poprawne) to na nóżce 10 też musi być tak samo, sprawdź czy poprawnie wlutowałeś elementy.
    Schemat jest dostępny tutaj :)
    http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2153.pdf

Pozdrawiam
  • #5 3626863
    plich
    Poziom 10  
    na D5 mam 10.5 V.

a jeżeli na nóżce stand-by mam napięcie ok, to czy nie mógł bym po prostu spiąć te nóżki razem ? żeby było na nich to samo napięcie ?
  • Pomocny post
    #6 3626896
    Artur k.
    Witam

Nie można od tak połączyć tych nóżek, trzeba ustalić dlaczego to nie działa tak jak potrzeba.

Przypuszczam ze źle zmontowałeś układ, sprawdź poprawność montażu. Może pomyliłeś diody lub kierunek ich montażu.

Diody D5 i D2 to diody zenera, wyglądają tak samo jak pozostałe diody - jedyna różnica to nadruk na obudowie - sprawdź czy są na właściwych miejscach. Sprawdź także czy poprawnie wlutowałeś transoptor.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3627021
    plich
    Poziom 10  
    usunąłem elementy L1,R7,D4,OPT, a zamiast kondensatora c10 dałem zworkę, (tak jak w tym opisie co mi podałeś)

i ruszyło... :)

PS: tylko jakoś wydaje mi się że mało mocy ma
  • #8 4335242
    Mariusz1698
    Poziom 11  
    Ja rowniz mam pytanie dotyczace kitu avt2153 zbudowanego na tda7294.Mam pytnie dotyczace podlaczenia zasilania.Mam trafo ktore przpuscilem przez mostek 25A i 2 kondensatory 4700uF/50V i 4700uF/63V[ma to jakies znaczenie ze sa inne??]Nastepnie + podpiolem pod wejscie P - pod wejscie M a mase pod wejscie O.jak wlacze zasilanie to z uklady zaczyna mi sie dymic.Chcialem tez dodac ze mase z trafa rowniez podlaczylem do kondensatorow.Niewiem co jest grane bo kit jest napewno dobrze zmontowany.Niewiem czemu ale wydaje mi sie ze zasilanie z Trafa jest moze zaduze?Prosilbym o pomoc.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Zmontowano wzmacniacz AVT 2153 oparty na układzie TDA7294 zasilany symetrycznym zasilaczem 2x24V (około ±35V na wyjściu). Pomimo poprawnych napięć zasilania i braku przegrzewania się układu, nie było dźwięku na wyjściu. Pomiar napięć na pinach TDA7294 wykazał niższe niż oczekiwane napięcie na nóżce "mute" (pin 10) – około 1,6 V zamiast około 9,6 V na nóżce "stand-by" (pin 9). Sugerowano sprawdzenie poprawności montażu diod, zwłaszcza diod zenera D5 i D2, oraz kierunku ich wlutowania, gdyż niewłaściwy montaż może powodować nieprawidłowe napięcia sterujące. Po usunięciu elementów L1, R7, D4, OPT oraz zastąpieniu kondensatora C10 zworką, układ zaczął działać, choć moc wyjściowa wydawała się niska. W dyskusji pojawiła się także uwaga dotycząca zasilania i kondensatorów filtrujących o różnych napięciach znamionowych, co może wpływać na stabilność i bezpieczeństwo układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA