logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cewki do tansmitera AM jak dobrać

hajs444 28 Lut 2007 16:57 1603 4
REKLAMA
  • #1 3628099
    hajs444
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    posiadam stare radio jest ono sprawne i oryginalne (lubie takie starocie) ma tylko jedna wade odmiera na falach typu( AM) no i moge na nim słuchac polskiej dwójki albo radia maryja z chin. Radio jest sprawne i chciałbym aby pozostało takie jakie jest i szkoda by było żeby stało na półce bezużytecznie wiec postanowiłem skonstruowac nadajnik fal AM skompletowałem juz wswzystkie części (nadajnik jest dosyc prosty w budowie) lecz mam problem z jednym elemętem a mianowićie jest to cewka nadawcza do anteny a raczej dwie albo tzry cewki sprzężone na jednym rdzeniu z odczepem z tego zdzenia mam tylko problem bo owe cewki sa malo opisane i niewiem jaką maja indukcyjnośc ani nieznam ich wymiarów czy ktoś mógłby mi doradzic jak mam to rozwiazać poniżej zamieszczam schemat tego układu a i co oznaczaja te wartości przy tych cewkach. z góry dziekuje za pomoc pozdro. :)
    Załączniki:
    • Cewki do tansmitera AM jak dobrać schemat123.JPG (18.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3628293
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Indukcyjność tych cewek jest uzależniona od częstotliwości.
    f = 1/2π√L*C - Hz; H; F.
    W przypadku tego generatora indukcyjnością L będzie cewka z odczepem (50+50), a pojemnością C kondensator zmienny CV1. Jeśli ma być to generator na określoną częstotliwość to wypadało by ją podać ponieważ od niej zależne są L i C. Po za tym ten generator będzie mało stabilny, ponieważ duży wpływ na częstotliwość będzie miało otoczenie podłączonej anteny, nieco mniejszy wpływ napięcie zasilania, regulacja prądu tranzystora potencjometrem 10k i temperatura. Wartości przy cewkach to prawdopodobnie liczba zwoi. Nawet znając liczbę zwoi trudno jest określić indukcyjność cewki ponieważ zależy ona od długości i średnicy cewki. Pojemność kondensatora również nie jest znana, więc określenie częstotliwości nie jest możliwe. Można ten uklad traktować jako doświadczalny, bo do użytku to się raczej nie nadaje, tym bardziej że tranzystor TIP32 jest tranzystorem mocy.
  • REKLAMA
  • #3 3631983
    hajs444
    Poziom 17  
    częstotliwośc tych cewek może wynosić od 500kHz do1600 kHz lub 300kHz do 600kHz są to częstotliwości pasma AM tak więc jak można skonstruować tą cewke tak aby ona pracowała na takich częstotliwościach???? :) :?:
  • REKLAMA
  • #4 3635177
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Cewkę trzeba wykonać tak.
    1. Przygotować karkas z materiału izolacyjnego o średnicy 1cm i długości 2-2,5 cm (taki żeby było wygodnie nawijać).
    2. na tym karkasie nawinąć 4 warsty po 25 zw (100 zw) drutem 0,2 mm zwój przy zwoju.
    3. na pierwszej cewce nawinąć drugą cewkę, 2 warstwy po 20 zw i trzecią 10 zw (50 zw).

Do karkasu można dodać dwie boczne ścianki dla cewki w odległosci 5mm zeby cewka się nie rozjeżdżała się na boki.
    Nawinająć pierwszą cewkę na 50 zw trzeba wykonać odczep, robi się go się skręcając nawijany przewód na długości 2-3cm a potem nawija się dalej. Po nawinęciu pierwszej cewki można dać przekładke z folii izolacyjnej, papieru, lub np. z cienkiej taśmy izolacyjnej, tak ze 2 zwoje (ale nie koniecznie). Dopiero na tej cewce, mniej więcej na jej środku, nawinąć drugą cewkę. Oczywiście trzeba pamiętać aby pozostawić odpowiednią długość wyprowadzeń. Tak wykonana cewka bedzie miała około 116 µH. Aby uzyskać rezonans na częstoliwościach od około 500 - 1600 kHz kondensator CV1 powinien być od 1000-80 pF, kondensator może być zmnienny, lub stały (najlepiej styrofleksowy) i do tego trymer.
    Cewki takie można nawijać jako koszykowe (krzyżowe), takie nawijanie zmniejsza pojemność własną cewki.
  • #5 3635709
    hajs444
    Poziom 17  
    dzieki Driver tak zrobie:) pozdro
REKLAMA