logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maty wygłuszające do obudowy PC – realna redukcja hałasu czy marketing?

jambo66 28 Lut 2007 19:16 16424 11
REKLAMA
  • #1 3628652
    jambo66
    Poziom 12  
    Czy ktoś z Was zamontował sobie w obudowie jakieś specjalne maty wygłuszające? Jaka jest Wasza opinia - czy one naprawdę coś dają czy to tylko ściema? W jakim stopniu redukują hałas?
  • REKLAMA
  • #2 3629022
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Wszystko zależy od tego jakich mat użyjesz, jak je rozmieścisz i w jakie ilości. Maty te działają, ale można e także zastąpić korkiem (takim jak na tablicach pod pineski :)). Jeśli sie planuje maxymalne wyciszenie kompa to takie maty są w zasadzie obowiązkowym wyposażeniem :)

Pozdrawiam
  • #3 3629229
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Oczywiscie maty korkowe bardzo dobrze ocieplają komputer. Wg mnie nie tędy droga. Duze pasywne lub półpasywne chlodzenie procesora, pasywna karta graficzna, zwlanienie procesora lub sterowniki wiatrakow.
  • #4 3629839
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    heh, dwa dni temu zastosowałem te maty akustyczne a allegro.

Efekt: ciszej na zewnątrz i goręcej w środku :(
    Kupowałem dokładnie te same maty i na wyciszenie jednego komputera wystarczą 2 sztuki, na obklejenie każdej powierzchni w komputerze ;)

Po namyślę usunąłem część gąbki ( tą co utrudniała cyrkulację), odpiąłem od karty graficznej wentylator, zmniejszyłem na minimum obroty wentylatora przy procesorze - ok 850obr/min (Artcic Cooling 7) i wstawiłem cichą 12stkę Revolteca (1200obr/min), która wtłacza powietrze do obudowy. Efekt:

Intel Pentium D 820 - 45 stopni
    Grafika: 49stopni
    Wnętrze obudowy: 35 stopni

i cisza :)

wszystkie pomiary przy normalnej pracy na komputerze (chodzi 24h)

Gdzie można dostać korek o którym piszecie?
  • REKLAMA
  • #5 3631672
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Moja rada to wymiana wentyli i ewentualne zmniejszenie ich obrotów. Polecam firmę NoiseBlocker - jej sprzęt jest naprawdę cichy i wydajny:) Jeżeli jednak Kolega nie ma funduszy to radzę kupować maty znanych firm w sklepach komputerowych czy na aukcjach u dobrych sprzedawców. Wielką rolę spełnia montaż, na dzikie.net chyba był art. o wyciszaniu:)
  • REKLAMA
  • #6 3632007
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Znalazłem maty korkowe o które wcześniej pytałem. W OBI, 1 metr kwadratowy maty o grubości 5mm kosztuje 44zł.
  • #7 3632772
    jambo66
    Poziom 12  
    Dn'tSLn napisał:
    Moja rada to wymiana wentyli i ewentualne zmniejszenie ich obrotów. Polecam firmę NoiseBlocker - jej sprzęt jest naprawdę cichy i wydajny:) Jeżeli jednak Kolega nie ma funduszy to radzę kupować maty znanych firm w sklepach komputerowych czy na aukcjach u dobrych sprzedawców. Wielką rolę spełnia montaż, na dzikie.net chyba był art. o wyciszaniu:)

Mam już wszystko wymienione na max ciche: zasiłka Chieftec z wentylatorem 120 mm, AC Freezer 64 (puszczony na 7V przez reduktorek napięcia :)), Fander 92 mm na 1000 obr/s.

Obudowa z blachy stalowej (Chieftec Dragon MIDI ATX). W sumie głównym źródłem hałasu są 2 dyski twarde (jeden ma rok, drugi jakiś miesiąc). Mógłbym je zapakować do jakiś "skrzynek wyciszających", ale mam tylko 1 miejsce wolne w zatoce 5.25". Nie chcę tych dysków kłaść na dnie obudowy na jakiś gąbkach - nie lubię takich prowizorycznych rozwiązań. Zostały maty...

Myślałem o takiej:http://www.angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=531

;)

Komputera nie słychać podczas dnia, ale czasem chodzi w nocy i wtedy słyszę świst talerzy dysków. Praca głowic jest prawie niesłyszalna.
  • REKLAMA
  • #8 3634042
    peeres
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    IMO Maty uszywniają budę i tylko trochę tłumią. Najłepsze są te gąbki. A nie masz wolnego miejsca na "podłodze" obudowy. Jeżeli chodzi o wiatraki to tylko Fandery 120 odpowiednio skręcone.
  • #9 3634295
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    peeres stary zrób coś ze swoją pisownią..

Myślę, że najlepiej puścić wentylatory na obniżonym napięciu, maty dobrze ocieplają komputer więc to jest już zupełnie sprzeczne ze sobą używając obu sposobów.
  • #10 3634690
    jambo66
    Poziom 12  
    Damnian napisał:
    peeres stary zrób coś ze swoją pisownią..

Myślę, że najlepiej puścić wentylatory na obniżonym napięciu, maty dobrze ocieplają komputer więc to jest już zupełnie sprzeczne ze sobą używając obu sposobów.

Czy Wy w ogóle czytacie moje posty? Napisałem już w nich, że wentylatory (w tym Fander) mam już ładnie skręcone i że nie ma mowy o kładzeniu dysków na dnie obudowy - sorry, ale to dla mnie prowizorka i żal, że aż dupę ściska ;)

Komputer nie produkuje zbyt dużo ciepła (słaba grafa chłodzona pasywnie, procesor Sempron 2800+ osiąga 32-36 st., dyski mają odpowiednio 37 i 40 st.). Obudowa jest przedmuchiwana wentylatorem Fander FX 92 i zasilaczowym 120 mm. Mogę ew. wrzucić drugiego Fanderka 120 z przodu.
  • #11 4121512
    sq4ffp
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Proponuję zastosować maty bitumiczne stosowane w motoryzacji. Są bardzo skuteczne, raz ze względu na swoją porowatą budowę, dwa masę.
    Przewodzą ciepło lepiej niż gąbka, korek itp.
    Niedawno wyciszałem komputer na specjalne życzenie klienta sztuczną wykładziną dywanową. Efekt był zaskakujący. Niesamowicie skuteczne. Zastanawiam się tylko jak będzie ze zbieraniem kurzu.
    Ogólnie decydując się na maty rezygnujemy z oddawania ciepła przez ściany obudowy. Warto to uwzględnić przy planowaniu rozmieszczenia wentylatorów.
    Sam obecnie używam komputera zamkniętego w starej obudowie vaio (sony). Wybór dlatego, że plastykowa. Pod ekrany stalowe wklejona mata bitumiczna. Procesor 3000+ sempron 64bit. Radiator składany z blaszek miedzianych z usuniętym wiatrakiem (motylek). Grafika radeon z radiatorem od P IV (z usuniętym wiatrakiem). Zasilacz Fortron 300W (jest to rzeczywiście moc przy której ten zasilacz osiąga granicę możliwości, nie mylić z mocą parowania!) ten z dużym wentylatorem. Zmieniłem jedynie działanie regulatora obrotów. Wentylator pełną prędkość osiąga przy 50 stopniach. Dysk 160 MB samsung zawieszony na gumkach pozyskanych z resorów wózka lasera CD. Zaznaczam jedyny wiatrak komputera jest w zasilaczu.Dodatkowo wewnątrz zamontowany wzmacniacz 2x20 +1x30 (sub) home made. Wzmacniacz zamontowałem ze względu na zalecenie, aby zredukować ilość okablowania związanego z komputerem.
    temperatury przy pełnym obciążeniu 3DMark.
    procesor + 15 stopni ponad otoczenie
    grafika + 25 stopni ponad otoczenie
    chipset + 10 stopni ponad otoczenie
    Najgłośnieszy element układanki to nagrywarka DVD.
    Słychać kiedy zostanie w nim płyta. Słychać "cykanie" pozycjonowania lasera. przy czytaniu wiadmow, że będzie głośno więc człowiek jest przygotowany.

Rekomendacja:
    Komputer stoi w sypialni i żona ciągle zapomina go wyłączyć.
    Ja rano go wyłączam myśląc, że jest wyłączony.
    Moding jaki zastosowałem to dioda hdd wymieniona na taką pozyskaną z zapalniczki. Dioda ta mruga RGB. Jako sygnalizacja HDD zachowuje się conajmniej dziwnie. Led power wymieniony na jasny zielony (lampka nocna).
  • #12 7299895
    Traianus
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jaki materiał jest najlepszy, najlepiej wygłusza. Sprzedawca z allegro który nazywa się APAMAacoustic http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=7019297&p=1 , oferuje wiele materiałów w tym miedzy innymi

-mata Polietylenowa
    -zwykła gąbka
    -mata z filcem
    i wiele podobnych

jak się człowiek napatrzy to się mu w oczach mieni i nie wie co wybrać co będzie najlepsze

Podsumowanie tematu

✨ Maty wygłuszające do obudowy PC mogą skutecznie redukować hałas, jednak ich efektywność zależy od rodzaju materiału, ilości oraz sposobu montażu. Popularne materiały to maty akustyczne, korkowe, gąbki oraz maty bitumiczne stosowane również w motoryzacji. Maty poprawiają izolację akustyczną, ale mogą powodować wzrost temperatury wewnątrz obudowy, co wymaga odpowiedniej wentylacji i chłodzenia. Zaleca się stosowanie cichych wentylatorów (np. NoiseBlocker, Fander, Revoltec) oraz obniżanie ich obrotów, aby zminimalizować hałas. Wyciszenie dysków twardych jest trudniejsze ze względu na ograniczoną przestrzeń montażową. Alternatywą dla mat są rozwiązania pasywnego chłodzenia i redukcji prędkości wentylatorów. Wybór materiału wygłuszającego jest szeroki, od pianki, filcu, polietylenu po specjalistyczne maty bitumiczne i wykładziny dywanowe, które mogą być bardzo skuteczne, ale wymagają uwagi pod kątem cyrkulacji powietrza i gromadzenia kurzu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA