logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór kabla: Cabletech 2x4mm OFC czy Nakamichi 2x6mm OFC? Który lepszy?

gregor10 02 Mar 2007 21:04 11566 9
REKLAMA
  • #1 3636429
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam!

Mam taki dylemat :

Ktory Kabel bedzie lepszy :

- Kabel 2x4mm MIEDŹ BEZTLENOWA OFC 1m -Oxygene Free

link-
    http://allegro.pl/item171885086_2x4mm_miedz_beztlenowa_ofc_1m_oxygene_free_.html

CZY

- Kabel 2x4mm Nakamichi OFC

link-
    http://allegro.pl/item164452017_profesjonalny_2x4mm_z_fabryki_nakamichi.html

OBA sa w cenie 5 zł za metr , podobno sklad Nakamichi to stop MIEDZI BEZTLENOWEJ I SREBRA

A Cabletech nie wiem - ale na zdjeciach widac jakby dwa rodzaje drutow wchodzacych w sklad kabla....

Ponizej zdjecia dla leniwych ostatnie od dolu Nakamichi (zolty)

Pierwsze 3 zdjecia Cabletech

Prosze o kogos kto posiada taki kabel lub mial z nim doczynienia....

z gory dziekuje za odp.

Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Wybór kabla: Cabletech 2x4mm OFC czy Nakamichi 2x6mm OFC? Który lepszy? OFC4_LP_N.jpg (12.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór kabla: Cabletech 2x4mm OFC czy Nakamichi 2x6mm OFC? Który lepszy? OFC4_LP.jpg (28.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór kabla: Cabletech 2x4mm OFC czy Nakamichi 2x6mm OFC? Który lepszy? 171885086.jpg (40.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wybór kabla: Cabletech 2x4mm OFC czy Nakamichi 2x6mm OFC? Który lepszy? 164452017.jpg (43.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3637302
    paker_bor
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Prawde mówieć nie wiem po co Ci takie kable no chyba ze byka ujazmić :D 2x4mm to przez to byś z dobre 2kW przepuścił albo i więcej :D jeśli kupisz kable 2x2,5mm to zapewniam Cie że grubsze do niczeggo Ci sie nie przydadza no chyba ze do tego co na poczatku napisałem.. krutko mowiąc pójdź do jakiegos sklepu elektrycznego i tam zakup kable gora 2x2,5mmm i w dodatku za pół ceny tych kabli co Ty pokazujesz
  • #3 3637355
    welumor
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    gregor przesadzasz z grubością tych kabli, kabel o grubości 2x4mm2 przekroju dostarczy moc od wzmacniacza do głośników 4 omowych 2500 wat rms i nawet sie nie zrobi ciepły, a głośniki 8 omowe będa mialy moc dostarczoną przez ten kabel około 5000 wat i nawet sie nie zagrzeje.

Bierz kabel 2x2.5mm2 przekroju on dostarczy moc glośnikom 4 omowym ponad 1000 wat rms, a głośnikom 8 omowym ponad 2000 wat rms.
  • REKLAMA
  • #4 3637618
    gregor10
    Poziom 27  
    Witam!
    Ze mozna tyle i tyle puscic to wiem , ale dalej nie wiem ktory jest lepszy drodzy koledzy :) ?

Nakamichi czy Cabletech ?

Pozdrawiam!
  • #5 3637774
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Watpie zebys uslyszal roznice pomiedzy zwyklym kablem ofc 2x2,5 z elektronicznego a tym nakamichi, ale jak juz chcesz to lepszy powinien byc nakamichi. A poza tym robia swietnie wtyki.
  • REKLAMA
  • #6 3638038
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    A ja powiem tak. Kabel to kabel i już. Bierz ten który ładniejszy ;) 6mm to duża przesada.
  • #7 3638629
    welumor
    Poziom 13  
    Byłem w sklepie z tydzień temu i kupiłem sobie 7 metrów kabla do suba 600 wat rms, kabel cabletech po części srebrny z miedzi beztlenowej 2x2mm2 przekroju i też sie pytałem specjalisty w sklepie który jest lepszy to powiedział że cabletech jest lepszy i czystszy dźwięk dostarcza ze wzmacniacza do głośników. Zauważ że sama cena mówi za siebie cabletech kosztuje 5 zł 2x4mm2 a natamisi 2x6mm2 kosztuje też 5 zł. cabletech jest droższy i lepszy. Natamisi 2x6mm2 przy 1000 wat rms skopcił by sie a cabletech wytrzyma i 2500 wat przy mniejszej średnicy

Dodano po 1 [minuty]:

te natamiszi widać że to chińska podróbka, sama nazwa mówi za siebie.
  • REKLAMA
  • #8 3639219
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Kolego welumor :arrow:

1. Co to znaczy "czystszy dźwięk dostarcza ze wzmacniacza do głośników"
    2." Zauważ że sama cena mówi za siebie cabletech kosztuje 5 zł 2x4mm2 a natamisi 2x6mm2 kosztuje też 5 zł" a nie przyszło Ci do głowy że po prostu narzucono inną marżę?
    3."Natamisi 2x6mm2 przy 1000 wat rms skopcił by sie a cabletech wytrzyma i 2500 wat przy mniejszej średnicy " Co to za totalne głupoty?
    4. "te natamiszi widać że to chińska podróbka, sama nazwa mówi za siebie." Co to za firma natamiszi? NAKAMICHI to jeden z najlepszych producentów wtyków/wtyczek/gniazd/kabli na rynku światowym (dla przykładu nie mówię o konkretnym kablu z allego)

Nawiasem mówi Ci coś słowo Troper,Potomusz,Xzibitek itd?
  • #9 3639478
    welumor
    Poziom 13  
    Alton a co ma piernik do wiatraka. Wyjaśniłem swoją opinię na temat tych kabli więc czego sie czepiasz, nie musisz mi wmawiać co jest lepsze bo ja to już wiem. Alton piszesz wogóle nie na temat, Jak chcesz coś napisać to napisz to do autora tematu bo ja nie mam zamiaru z tobą dyskutować o pierdołach, chcesz sie pokłócić to pokłóć się z inną osobą.
  • #10 3639560
    gregor10
    Poziom 27  
    oj niestety welumor , nie jestes zorietowany w temacie , po pierwsze Nakamichi to firma profecjonalna , a czy lepsza od Cable techa to nie wiem przez to sie pytam ,
    pozatym , narazie nikt nie zauwazyl w aukcji pozatym ja sie pomylilem ten Nakamichi to jest 2x4mm a nie 2x6mm , on ma 2x6mm ale w izolacji... przepraszam za pomylke. pozatym na innej aukcji jest nakamichi 2x1,2mm za 4,5zl za metr .... tak ze wychodzi ze Nnakamichi jest lepszy bo drozszy

jednak chyba kupie cabletecha 2x2,5mm , bylem w sklepie zobaczyc jak to wyglada i mysle ze 2x2,5 wystarczy , kabel bedzie czasem uzywany z adsem plx 2400 przez to chcialem kupic 2x4mm , ale wystarczy raczej 2,5mm ,

nakamichi ma ciekawy kolor , ale ten cabletech za to wyglada efektowaniej , mowie o plecionce i chyba kupie cabletecha bo jest dostepny w rozmiarze 2x2,5mm za 3,5zl a nakamichi 5zl za 2x4mm

pozdrawiam temat rozwiazany

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kabla głośnikowego między Cabletech 2x4mm OFC a Nakamichi 2x4mm OFC, oba w podobnej cenie około 5 zł za metr. Użytkownicy zwracają uwagę na przekrój kabla i jego zdolność do przenoszenia mocy – 2x4mm jest wystarczające do przesyłu mocy rzędu kilku tysięcy watów RMS, a grubsze kable (np. 2x6mm) są uznawane za przesadę w typowych zastosowaniach audio. Wątpliwości dotyczą także jakości materiałów – Nakamichi jest postrzegane jako marka profesjonalna, stosująca stop miedzi beztlenowej i srebra, natomiast Cabletech ma mieszany skład przewodników, co może wpływać na jakość dźwięku. Pojawiły się opinie, że Cabletech oferuje lepszy stosunek jakości do ceny, a także estetyczny wygląd plecionki. W końcowym podsumowaniu autor zdecydował się na kabel Cabletech 2x2,5mm, uznając tę grubość za wystarczającą do współpracy z wzmacniaczem ADS PLX 2400, zwracając uwagę na dostępność i cenę. W dyskusji pojawiły się także uwagi o nieuzasadnionych mitach dotyczących „czystości dźwięku” i wytrzymałości kabli, a także o rozbieżnościach w oznaczeniach przekroju kabli Nakamichi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA