Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Testo
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Analiza wyników testu sondy lambda / duże spalanie?

03 Mar 2007 13:44 12624 8
  • Poziom 11  
    Czesc, dzisiaj postanowiłem przemierzyć jak się zachowuje moja sonda lambda, a to z powodu spalania. 2x dziennie pokonuje odcinek 10km (od silnika zimnego), niby w mieście ale raczej krótko stoje na światłach. Spalanie wynosi wtedy ok 9.5l/100 (jeżdże od 2500-3000rpm, rzadziej 3500-4000). Dodam, że autko jedzie raczej żwawo i pracuje równo (no, czasami się zdarza że wskazówka obrotomierza drga sobie o 1mm). Samochód to mazda 323F 1.6 16V '94.

    Ale wracając do lambdy - posiadam dość dobry multimetr cyfrowy (zapisuje wartość max/min/avg przebiegu).

    Test przeprowadziłem w następujący sposób:
    - Przejechałem pare km, żeby rozgrzać sondę
    - Podpiąłem się multimetrem między mase a przewód sondy.

    Na wolnych obrotach napięcie sobie latało od 0.235V do 0.676V (0.24..sekunda..0.67..sekunda..0.24...) .
    Przytrzymałem ręką linkę gazu, tak żeby wszedł na wyższe obroty i były one w miare stałe: napięcie na sondzie wynosiło wtedy 0.45V i raczej się nie zmieniało (chyba że miernik tego nie zauważał, ze względu na stosunkowo małe próbkowanie).
    Gdy puściłem linkę gazu obroty spadły do jałowych i w tym czasie odnotowałem spadek napięcia do 0.05V, potem podniosło się do 0.9V, a potem już "pływało" od 0.23 do 0.67.

    Proszę o analize w/w napięć. Zastanawia mnie troche to że na wyższych obrotach na sondzie jest 0.45V i raczej pozostaje stałe (nie oscyluje).

    Dzięki
  • Testo
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    wszystko wskazuje na to że sonda jest sprawna
    a to że na wyższych obrotach wskazywał stale 0,45V to raczej przyczyna miernika (zbyt szybkie zmiany napięcia na sondzie)
  • Poziom 22  
    Na wyższych obrotach są b. szybkie zmiany i multimetr pokazuje ci jakąś średnią wartość.
    Na wolnych widać, że sonda chodzi dobrze, raczej w strefie mieszanki ubogiej. Spalanie 9,5 l w takich warunkach, jak piszesz mi osobiście wydaje się do przyjęcia dla silnika 1,6/16V. Na 10 km to on raczej nie osiąga właściwej temperatury i stąd większe zużycie. Latem będzie lepiej. Tak myślę ...

    Pozdrawiam
  • Testo
  • Poziom 26  
    Sonda pracuje prawidłowo,napięcie poniżej 0,3V i powyżej 0,6V,czas odpowiedzi(zmiana składu mieszanki z ubogiej na bogatą)poniżej 1s.
  • Poziom 11  
    miniu1 napisał:
    Na 10 km to on raczej nie osiąga właściwej temperatury i stąd większe zużycie. Latem będzie lepiej. Tak myślę ...


    Troche pocieszyliście mnie że jednak jest ok, chociaż jak byłem na przeglądzie to diagnosta też coś wspominał, że być może coś jest z sondą lambda bo na wolnych obrotach było ok (na analizatorze spalin), a jak przegazował to już niebardzo... przydałoby sie zobaczyć na szybszym mierniku co się dzieje na wyższych obrotach :/. Chociaż skoro na wolnych sonda działa prawidłowo to dlaczego na wyższych miałaby dawać napięcie stałe na wyjściu? Może to ona nie nadąża za zmianami i uśrednia? :)

    Co do nagrzewania, to to jest Japoniec - po 2,5km silniczek ma temperature nominalną i ani drgnie :)
  • Poziom 26  
    Gdyby nie nadążała to miesznka byłaby za bogata i napięcie sondy powyżej 0,6V.
  • Poziom 22  
    Zależy, jak przegazował. Jak krótko, to mieszanka została wzbogacona i spaliny będą miały wyższe CO. Powinno się utrzymywać przez 30-60 sekund np. 3000 obrotów i wtedy ocenić CO. Te obroty do sprawdzania CO są podawane np. w AUTODACIE dla konkretnego modelu.
    Jeżeli będzie nadal dużo palił, to trzeba zacząć od podstaw: filtr powietrza, świece, regulacja zaworów (o ile jest możliwa), zapłon, diagnostyka testerem.
  • Poziom 10  
    jesli chcialbys tak dobrze sprawdzic sonde, to musi miec ona wlasciwa temp. czyli najlepiej po przejechaniu kawalka np 10km. czesto zdarzaja sie usterki takie ktorych nie wykryjesz na wolnych obrotach po zapaleniu i takim nagrzaniu. wynika to z rozkladu temp. takze w obrebie samej sondy. wyprowadz sobie jeden przewod do kabiny - sygnalowy sondy i jak bedziesz jechal z wlaczonym woltomierzem to bedziesz to widzial. z tego co napisales to rozklad napiecia masz prawidlowy 0.2-0.8 V, bo tyle wlasnie ma byc i ma plywac. tak komputer reguluje sklad mieszanki stechiometrycznej. to zuzycie paliwa jest w normie. ale jesli dalej Cie to dreczy zmierz cisnienie sprezania na cieplym i zimnym silniku. tam zobaczysz roznice. jesli beda duze to masz odpowiedz.
  • Użytkownik usunął konto