logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy i format NTFS bios widzi dysk instalator win nie

xawier 29 Paź 2007 15:48 15861 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak odblokować dysk Seagate 160 GB, który BIOS widzi, ale instalator Windows nie może uzyskać do niego dostępu?

Problem nie leży w NTFS ani w partycjach, tylko w tym, że dysk jest zablokowany hasłem ATA, więc instalator Windows nie ma do niego dostępu [#4428964][#4429217] W MHDD należy sprawdzić stan dysku komendą EID; jeśli pojawia się komunikat w stylu „This drive is locked by ATA password”, trzeba usunąć hasło właściwą procedurą/narzędziem dla tego modelu, a samo zerowanie lub tworzenie nowych partycji nic nie da [#4428964][#4429217][#4431443] Windows 98 dodatkowo nie obsługuje NTFS, więc brak widoczności takiego systemu plików jest normalny [#4426722] Autor wątku potwierdził później, że dysk udało się odblokować po podaniu modelu i wersji oraz użyciu odpowiedniej procedury zdejmowania hasła [#4431443] Եթե po odblokowaniu problem będzie wracał, warto jeszcze sprawdzić taśmę IDE, zasilanie i błędy dysku, bo padnięte połączenie lub bad sektory też mogą powodować zwiechy [#4444119]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4426691
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Witam, mam problem z dyskiem Seagate 160 GB, wymieniłem kartę graficzną i zaczęły się problemy to postanowiłem sformatować dysk NTFS. Kiedyś to robiłem i jakoś poszło przy pomocy win98, a teraz za nic nie mogę dać rady. Jak to robię przy pomocy win 98 to ustawiam na boot z cdrom i jak ustawię na komputer z obsługą cd rom to niestety nie widzi dysku c. Jak próbuję zainstalować win98 to wyskakuje po chwili, że wykryto błąd przy próbie odczytu lub zapisu na dysk twardy. Natomiast na instalatorze winXP to chwilę podogrywa te pliki wstępne i czarny monitor i nic. Po ok. 10 minutach pojawia się napis badanie konfiguracji dysku 131070 MB o identyfikatorze 0, magistrali 0 a potem, że instalator nie może uzyskać dostępu do tego dysku. Nie wiem od czego zacząć. Wcześniej dysk śmigał, aż miło a tu nagle problem. Na innym dysku chodzi wszystko, więc reszta kompa ok. Miałem kiedyś 4 partycje na nim. A potem system zobaczył 131 GB i nie chce dysk zadziałać. Myślę, że coś z partycjami lub systemam dysku, nie zam się na tym tak dobrze więc proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• #2 4426711
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Z poziomu Instalatora XP usuń i załóż ponownie partycje na dysku. Podaj jaki sprzęt i zasilacz.
  • #3 4426722
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Windows 98 nie obsługuje NTFS, więc nic dziwnego że nie pokazuje dysku.

Proponuję go sprawdzić np. programem MHDD.
  • #5 4426753
    szuwar999
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Czy to jest dysk SATA?
    Może być problem z obsługą kontrolera dysku (jeśli nie jest to dysk ATA).
    Aby upewnić się należy - korzystając ze sterowników dostarczonych przez producenta płyty - podać sterowniki na samym początku instalacji XP wciskając klawisz F6.
    Należy to uczynić jak tylko pojawi się monit:
    Wciśnij F6 aby zainstalować dodatkowe sterowniki dysku.
    Najlepiej mieć przygotowany sterownik na dyskietce (FDD).

Jeśli chodzi o wątpliwości odnośnie wielkości dysku, to Windows XP standardowo widzi dyski do 137GB. Aby to zmienić trzeba aktywować adresowanie 48-bitowe:
    <a href="http://www.sgjps.com/registry/37">Włączenie obsługi dużych dysków</a>
  • #6 4426765
    xawier
    Poziom 29  
    Dysk ATA - mam go już ponad rok i jestem z niego zadowolony. Zaczęło się jak zmieniłem kartę graficzną, ale między czasie zainstalowałem XP na drugim dysku 40 GB i śmiga raczej to nie zasilacz, bo na NFS Carbon na dysku 40GB super działa. Na najwyższych ustawieniach, coś z systemem w twardym dysku - ale nie wiem od czego zacząć. Z winXP nie mogę nic uczynić gdyż po wgraniu wstępnym plików na niebieskim tle pojawia się czarne tło i mruga kreseczka u góry po lewej stronie. Coś mu nie pasuje.
  • #7 4426783
    tronic1
    Spec od komputerów
    Zasilacz wymieniłeś ? Jaki masz ? W instalatorze XP w oknie na którym określasz na jakiej partycji zainstalować masz możliwość usunięcia i założenia partycji.
  • #8 4426809
    xawier
    Poziom 29  
    Nie dochodzi do tego momentu, zasilacz ma 350 W polski Megabajt - tam w linku jest nawet foto zasilacza. Jeszcze nie wymieniony. Nie wiem czy jest sens.
  • #9 4426833
    tronic1
    Spec od komputerów
    No to podłącz choćby na próbę tego Megabajta. Problemy zaczęły się po wymianie karty graficznej czyli po zwiększonym poborze mocy z zasilacza.
  • #10 4426888
    xawier
    Poziom 29  
    To jest jedyny zasilacz jaki mam Megabajt 350 W - i momentami jak ma jakiś problem to cieplejsze powietrze z niego leci, ale wyświetliło mi coś takiego i dalej nic nie mogę zrobić, wcześniej zaznaczyłem usuń partycję.
    Takie wyskakują mi monity:

Ciekawe, że na dysku 40GB śmiga mi nawet NFS Carbon na najwyższych ustawieniach i nic, czyżby zasilacz, nie jestem pewny, coś z dyskiem twardym...
    Załączniki:
    • Dysk twardy i format NTFS bios widzi dysk instalator win nie 200710291551.jpg (96.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk twardy i format NTFS bios widzi dysk instalator win nie 200710291555.jpg (76.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk twardy i format NTFS bios widzi dysk instalator win nie 200710291556.jpg (125.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4426923
    xawier
    Poziom 29  
    A jaki zasilacz kupić, ja swój kupowałem ze dwa lata temu z piękną obudową z czujnikami temperatury i wyświetlaczem chyba za nie całe 200 zł a tu sme zasilacze 250 - 400 a nawet za 1300 - szok, jaki kupić?

http://www.shift.sklep.pl/index.php?t=l&idk=49
  • #13 4427078
    xawier
    Poziom 29  
    Mi w Szczecinie proponowali nie pamiętam firmy ale miał 500W i koszt 150 zł - chyba nie źle, ale nie zmienia to faktu, że chyba coś muszę zrobić z dyskiem twardym, lecę zaraz do znajomej, której padł komputer po tym jak wyłączyli jej prąd i sprawdzę swój dysk twardy. Poinformuje o efektach - dzisiaj wmieniam zasilacz na 500W.

Pozdrawiam
  • #14 4427975
    Przemcio
    Ocena: 259
    Coś masz nieźle pokręcone wg załączonych przez Ciebie screenów.
    Raz masz brak dysku co wskazuje na to, że po prostu nie jest ten dysk widziany w BIOS-ie a raz komunikat o błędnej konfiguracji RAM lub wręcz uszkodzeniu pamięci.
    Teraz zeszło na temat zasilacza.
    Myślę, że pora uporządkować ten wątek.
    W linku do innego wątku piszesz , że dysk jest widoczny w BIOS jako ok 130 GB.
    To pierwszy objaw, że pora poszukać aktualizacji Twojego BIOS.
    Akurat z MSI wielkiego problemu nie ma a płyta też nie jest zabytkiem.
    Warto nawet popytać na polskiej stronie MSI bo kiedyś ściągałem stamtąd BIOS dla procesora z bardzo dziwnym numerem .
    Jaki by nie był ważne, że działa.

Dodatkowo może operacje PM8 co nieco zostawiły w początkowych sektorach dysku i stąd problemy.

Sporo porządków się szykuje.
    Przy okazji - masz oba dyski na jednej taśmie prawidłowo ustawione zworkami?
    Może warto by podać typy dysków?
    I nie podłączaj do tego jakiegoś starego, zleżałego zasilacza bo co najwyżej popalisz ten komputer.
    Zasilacz , który podał Kolega phoe powinien wystarczyć - najważniejsze - powinien być sprawny.
    P.
  • #15 4428215
    xawier
    Poziom 29  
    Bios widzi ten dysk jako 160GB, dalej w poprzednim wątku jest to napisane, sprawdziłem dysk na innym komputerze i to samo, czyli na 100% twardy dysk. Zasilacz jest tylko jeden 350W i żadnego innego zasilacza nie podłączałem. Z tymi zworkami to nie złe - oczywiście że są dobrze poustawiane. Dla świętego spokoju odłączyłem rugi dysk i zostawiłem tylko ten jeden 160 DB Seagate Baracuda jeden i drugi. Biorę się za program MHDD (pierwszy raz będe to robił) ratuję dysk, bo klęknął.

Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Odpaliłem program MHDD i okazało się, że to hasło ATA, co dalej z tym zrobić?
  • #16 4428925
    xawier
    Poziom 29  
    Da się to szybko naprawić czy mam lecieć po nowy dysk? - zależy mi na czasie i tak mój PC już długo nie działa. Całe szczęście że mam laptopa.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #17 4428964
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4429018
    xawier
    Poziom 29  
    Witam o to chodziło?
    Załączniki:
    • Dysk twardy i format NTFS bios widzi dysk instalator win nie 200710301558.jpg (113.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 4429204
    bms777
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    a próbowałeś sformatowąc pod XP i utworzyc nowa partycje w FAT... i podczas kopiowania plików zrób reset i zapodaj płytke z 98 ... bo 98 ci znie zobaczy NTFS...
    jesli pod XP nie widzi dysku to podczas rozpoczęcia instalacji wciskasz F6 i musisz załadowac sterty do SATA...z dyskietki.... dokładnie nie wczytywałem sie w temat bo jestem w pracy i nie zabardzo mam czas wiec z góry przepraszam za tekst który jzu był pisany w temacie...

jesli to nie pomaga.. to polecam hddregenerator zeskanuj dysk i zobacz czy nie ma bedów... póxniej też wskazany program seagate disk wizard gdy wyzerujesz dysk bez problemów i nie bedzie bedów to ja nie widze przyczyny ze nie mozna zainstalowac windowsa....
  • #21 4429217
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 4429608
    bms777
    Poziom 12  
    jesli restart biosu nie pomaga, i z tego co widze ze w bios widzi dysk.. hmm nei wiem jak to jest w seagatach ale chyba zworki nie maja znaczenia... wiec ja bym obstawiał na zerowanie dysku... programem seagate disk wizard.. dysk wtedy wyglada jak "nowy"...
    tak wogóle to dysk ATA ?? Czy SATA ?
  • #23 4429617
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 4429656
    bms777
    Poziom 12  
    oki nie pytam juz ;))
  • #26 4431443
    xawier
    Poziom 29  
    Witam, dzięki Nirvanowiec. Widzę, że są na tym forum fachowcy, którzy się na dyskach znają. Kupiłem dysk dwa lata temu i już myślałem, że będe leciał do sklepu po nowy. Jednak Nirvanowiec uratował mój dysk, przesłałem mu skan faktury z modelem, wersją dysku i przy pomocy gg pokierował mną jak zdjąc haselko. Oby więcej takich fachowców. Zaoszczędziłem 250 zł - liczyłem się z wymianą dysku.

Pozdrawiam
  • #27 4431872
    Przemcio
    Ocena: 259
    Tak , Kolega Nirwanowiec jest jedną z kilku osób, które radzą sobie z powodzeniem bez PC3K , HRT i innego sprzętu.
    Mam nadzieję, że nie zapomniałeś o zaznaczeniu - POMÓGŁ !

Moje pytanie dotyczyło jednak wyjaśnienia skąd psiejsko-czarodziejsko się to hasło wzięło żeby się nie powtarzała taka sytuacja?
    Autor tematu zapewne takiego hasła nie zakładał a pytam bo ostatnio
    dosyć często zaczynają się przytrafiać dyski Seagate z hasłem.
    Oczywiście hasło jest "standardowe" ale mi chodzi jakim cudem lub z jakiego powodu pojawiają się znaczniki świadczące o zahasłowaniu dysku.
    W żadnym z przypadków Właściciel dysku żadnego hasła na nim nie zakładał.

P.
  • #28 4432392
    bms777
    Poziom 12  
    mnie tez to ciekawi... oczywiscie za bardzo nie moge sie wypowiedziec na ten temat bo nie znam ąz tak dogłębnie struktóre dysku ... ale ciekawa sprawa..
  • #29 4432422
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 4434083
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Hasło to jeszcze nie dramat . Zastanawia mnie jednak odczyt nazwy i SN dysku - patrz wykrzykniki . To nie do końca są tzw. krzaki . One wyglądają całkiem inaczej . Ktoś , lub coś dokonało zmian w FW dysku . Wkrótce możesz mieć powtórkę z rozrywki . Chyba , że dysk teraz przedstawia się już właściwie .

Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy dysku twardego Seagate 160 GB, który po wymianie karty graficznej i próbie formatowania w systemie NTFS przestał być poprawnie wykrywany przez instalatory Windows 98 i XP. BIOS widzi dysk jako 131-160 GB, jednak instalator Windows XP nie może uzyskać do niego dostępu, a Windows 98 nie obsługuje systemu plików NTFS. Dysk jest typu ATA, a problemy pojawiły się po zwiększonym poborze mocy z zasilacza Megabajt 350W, który może być niewystarczający. Diagnostyka programem MHDD wykazała, że dysk jest zabezpieczony hasłem ATA, co uniemożliwia dostęp i formatowanie. Próby usunięcia partycji i tworzenia nowych nie powiodły się. Zalecane jest usunięcie hasła ATA, wymiana taśmy IDE na nową, sprawdzenie połączeń zasilania oraz ewentualna aktualizacja BIOS-u płyty głównej. Hasło ATA na dysku pojawiło się prawdopodobnie wskutek błędu firmware lub niezamierzonej aktywacji zabezpieczeń, co jest zjawiskiem obserwowanym u niektórych dysków Seagate. Usunięcie hasła i zerowanie dysku można wykonać za pomocą specjalistycznych narzędzi i wsparcia fachowców. W międzyczasie zaleca się zabezpieczenie danych i rozważenie wymiany zasilacza na mocniejszy (np. 500W) dla stabilnej pracy systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA