logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate ST3160215ACE 160GB - znikające partycje i awarie systemu

wiesiek012 02 Kwi 2008 13:32 1525 9
REKLAMA
  • #1 4984437
    wiesiek012
    Poziom 10  
    Kupiłem dysk 160 GB Seagate DB35.3 Series ST3160215ACE. Mam go może z miesiąc czasu. Jest nowy i na rocznej gwarancji. Tylko że od czasu jego kupna mam z nim dziwne problemy - tak mi się wydaje że z nim. Wcześniej miałem Samsunga 80 GB i żadnych tego typu problemów.

Podzieliłem go na 5 partycji: pierwsze dwie na systemy, pozostałe na dane. Ze 2-3 razy w tygodniu znikały mi partycje. Po prostu zawiesił się (tak było wczoraj) lub sam zresetował (wcześniejsze przypadki) i po ponownym uruchomieniu była widoczna tylko partycja z Win 98. Czasem tuż przed awarią pokazał XP komunikat że jakiś plik jest uszkodzony. Na szczęście znalazłem doraźne lekarstwo w postaci programu TESTDISK. Chwila i partycje miałem spowrotem. Jeśli chodzi o wczoraj to nie znikły dane z dysku z Win XP. Wcześniej ta partycja świeciła pustkami po naprawie, na pozostałych dane były. Czyli krótko mówiąc czary i magia.

Już mam dosyć ciągłego naprawiania i instalowania XP-ka (i czasem 98). Czy jest jakiś sposób na pozbycie się tego problemu? I dlaczego takie coś się dzieje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4984555
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Jakiś czas temu po podobnej walce z Windows 98 z przykrością zauważyłem iż system ten niepoprawanie pracuje z dyskami powyżej 137GB. Widzi partycje poprawnie, pokazują całą wielkość lecz niestety kiedy dane zapisywane są w obszarze powyżej 137GB to są zapisywane w początkowych sektorach (coś ala modulo 137). Wszystko więc pracuje poprawnie do póki nie "zapchamy" dysku tak ze zacznie zapisywać w tym wysokim obszarze.
    Rozwiązaniem okazało się ograniczenie dysku do 137GB. Na obszarze powyżej można zainstalować co najwyżej NTFS by Windows 98 go nie widział.
  • REKLAMA
  • #3 4984626
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4887
    Zacznijmy od tego jakie masz obecnie systemy zainstalowane , oraz jaki mają format (system plików) partycje.
    Dobrze też podać nam model płyty gł, może to ona jest za stara .
  • #4 4985030
    wiesiek012
    Poziom 10  
    1) Problem w tym że 98 działa bez zastrzeżeń. To XP jest jakiś awaryjny. Parę dni działa dobrze i się sypie.
    2)Systemy j.w. System plików tylko Fat32 ze względu na 98. Płyta MSI 6701 (Medion 5000). P4 2.4 GHz. 256 MB ramu.
  • REKLAMA
  • #6 4985078
    mietekn
    Poziom 35  
    Czyli dobrze przewidywałem że winny jest Windows 98 i jego ograniczenie do 137GB. Załóż inaczej partycje by Windows 98 nie widział obszarów powyżej 137-o GB. Albo ogranicz dysk albo daj tam NTFS.
    Poza tym wgraj nieoficjalny SP 2.1b dla Windows 98 ( http://www.sp.up.pl/ ) by poprawnie sobie radził z partycjami powyżej 64GB.
  • #7 4985463
    wiesiek012
    Poziom 10  
    mietekn napisał:
    Czyli dobrze przewidywałem że winny jest Windows 98 i jego ograniczenie do 137GB.

Jak może być winny 98 jak to mi się dzieje na XP!!??
    XP jest bez SP
    Pierwszy jest 98 drugi XP, bo inaczej się instalować z tego co wiem nie da.
    XP z resztą partycji jest na rozszerzonej i to one wlasnie znikają...
  • Pomocny post
    #8 4985510
    mietekn
    Poziom 35  
    Czyli masz dwa systemy do poprawienia.
    Bez serwis packa sie nie obejdzie. Musisz mieć XP ale z SP2 lub wgrać EnableBigLba.exe na już zainstalowany z SP1.
  • REKLAMA
  • #9 4985619
    wiesiek012
    Poziom 10  
    I to ma rozwiązać problem? Dobra, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak zainstaluje tego XP z SP2 i będzie gut to dam znać za kilka dni. Może przez ten czas ktoś jeszcze coś napisze.
  • #10 4985655
    mietekn
    Poziom 35  
    Tak to jest rozwiązanie. Zainstalowanie Service Packa 1 czy 2 nie jest skomplikowane. Zwyczajnie go pobierasz i instalujesz na już zainstalowany system bez utraty ustawień czy danych.
    O problemie poczytaj sobie np tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic412427.html .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Seagate ST3160215ACE 160GB podzielony na 5 partycji, z których dwie przeznaczone są na systemy Windows 98 i Windows XP (oba w formacie FAT32), a pozostałe na dane, powoduje problemy z znikającymi partycjami i awariami systemu. Windows 98 działa stabilnie, natomiast Windows XP bez zainstalowanego Service Packa 2 wykazuje niestabilność, znikanie partycji rozszerzonych i błędy plików. Windows 98 ma ograniczenia w obsłudze dysków powyżej 137GB, co może powodować błędne zapisywanie danych w obszarach powyżej tej granicy. Zalecane jest ograniczenie widocznego obszaru dysku dla Windows 98 do 137GB lub sformatowanie partycji powyżej tej granicy jako NTFS, którego Windows 98 nie rozpoznaje. Dla Windows XP konieczne jest zainstalowanie Service Packa 2 lub zastosowanie narzędzia EnableBigLba.exe, aby poprawnie obsługiwał duże dyski i partycje rozszerzone. Instalacja SP2 nie powoduje utraty danych ani ustawień i powinna rozwiązać problemy z awariami i znikającymi partycjami. Płyta główna to MSI 6701 (Medion 5000) z procesorem Pentium 4 2.4 GHz i 256 MB RAM, co nie jest wskazywane jako przyczyna problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA