logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiptuning Daewoo Nexia 1.5 - dostępność programatorów i schematów

andrzejek12! 03 Mar 2007 21:15 5059 10
REKLAMA
  • #1 3640198
    andrzejek12!
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam pytanie czy da sie przeprowadzic chiptuning w nexii 1.5??
    Czy są gotowe programatory a jesli tak to gdzie mozna nabyc?
    Czy są moze dostepne schematy aby samemu zlozyc taki układ??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3640235
    carcan
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Da się. Pytanie: Czy warto? Od tego zacznij. Programatory no to możesz na Allegro poszukać, albo w sklepach internetowych elektronicznych...
  • #3 3640431
    andrzejek12!
    Poziom 16  
    Czyli dużego efektu nie dostane tak?
    W sumie to nie chodzi mi nawet o to zeby osiagnac cos super ale bardziej o to zeby sie pobawic z tego typu rzeczami. Gdzie wogole nexia ma podlaczenie do komputera?
  • REKLAMA
  • #4 3640595
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Chiptuning da się tylko zrobić w Nexii 16v.Tutaj może coś osiągniesz,ale nie spodziewaj się za dużo.W zwykłej niewarto nawet się w to bawić.
  • #5 3641930
    brzezina1
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    W Nexii komputer wraz ze zlaczem diagnostycznym znajduje sie w nogach pasazera (za plastikowa zaslepka (po prawej stronie na tyle blotnika) ;)
    Pozdr[/quote]
  • #6 3646337
    andrzejek12!
    Poziom 16  
    Komputer znalazłem wczoraj przez przypadek jak podłaczałem centralny:P Ale dzieki za info:)
    No dobra to wiem ze sie nie opłaca robic CT. Ale interesuje mnie po prostu z czystej ciekawosci jak to sie robi dokładnie. Czy są jakies schematy do zlozenia samodzielnego programatora czy musze kupic gotowy?
    Z tego co sie orientowalem to drogie są. A jesli juz mialbym kupic to jaki najlepiej i ktory sie nadaje do nexii??
  • REKLAMA
  • #7 3647549
    nexia
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Andzejku12! programator to małe piwko.Do zaprogramowania czipa(procesora) musisz mieć program który się wgrywa do tego czipa poprzez ten programator a z tym(programem) to możesz mieć najwięcej kłopotów(chyba nikt Ci go nie udostępni).To nie tak że możesz coś zmienić poprzez gniazdo ALDL(chyba tak Cię zrozumiałem),to trzeba wymienić czip w komputerze auta z innymi ustawieniami(parametrami).Złącze ALDL jest tylko do zdiagnozowania.Zaprogramowanego czipa do Nexii można podobno nabyć,ale gra nie warta jest świeczki.Z tego silnika już nie da się wiele wyciągnąć bez ingerencji w sam silnik i układ zasilania,tak jak pisał Albercik321 i to w obu wersjach silnika.Trzeba jeżdzić na tym co wymyśliła(zerżnęła z opla) koreańska firma.Mnie to w zupełności wystarcza"tylko sedan".Jurek.
  • #8 3650650
    andrzejek12!
    Poziom 16  
    No dobra. ALDL tylko do diagnostyki. Już wiem wiecej. Tam jest jeszcze jedna wtyka. Czyli tym drugim mozna programowac? Programowalem juz kilka rzeczy. Opierały sie na EEPROM'ie. Czy w samochodach tez tak jest? A co do programu to moge przeciez najpierw sciagnac obecny. Obejrzec go sobie a pozniej wgrac poprawiony. Nie robie tego zeby cos polepszyc tylko po prostu chce sie nauczyc.
    Jurek a jak Ci sie sprawuje nexia?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 3651600
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Możesz przeprogramować mapy w EPROMIE. Do znajdowania map w epromie są specjalne programy dostępne w emulu.

Problemem jest suma kontrolna liczona wg jakiegoś tajnego algorytmu.
    Bez niej ECU nie ruszy po zmianie map.

A najprościej w Nexii z gazem zrobić tuning przez obrócenie aparatu zapłonowego tak, by wyprzedzić zapłon o 3 stopnie.
  • #10 3998556
    jurek16
    Poziom 1  
    Modyfikacja chipa (wymiana oprogramowania chodzi o podniesienie mocy i momentu obrotowego ) nieoczekuję wielkich osiągów w przypadku mocy a szczególnie wiem że jest możliwe zwiększenie monmentu obrotowego .
    Daewoo Nexia 1.5 - 16v DOHC - 96r. - 105 tys.przebiegu - 66Kw - 90KM.
    Dane z komputera:
    SERV.NO.16199550
    8672395952613495 BSWN HE
    Jeżeli ma ktoś chip po modyfikacji za przyzwoitą cenę lub dostęp do zmodyfikowanego wsadu proszę o informacje.
  • #11 5744539
    mitof
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    nexia napisał:

Trzeba jeżdzić na tym co wymyśliła(zerżnęła z opla) koreańska firma.

Daewoo nie zerżneło a kupiło licencje KADETA.

Podsumowanie tematu

✨ Chiptuning Daewoo Nexia 1.5 jest technicznie możliwy, jednak efekty są ograniczone, zwłaszcza w wersji silnika bez 16-zaworów. W Nexii 1.5 16v można osiągnąć pewne poprawki, ale w standardowej wersji silnika zyski są minimalne i nieopłacalne. Komputer sterujący silnikiem znajduje się za plastikową zaślepką po prawej stronie tylnego błotnika, w okolicy nóg pasażera, a złącze diagnostyczne to ALDL, które służy wyłącznie do diagnostyki, nie do programowania. Programowanie wymaga wymiany układu EPROM w ECU na zaprogramowany z nowymi mapami, co wymaga specjalnego programatora oraz oprogramowania do modyfikacji wsadu. Problemem jest jednak suma kontrolna (checksum) obliczana według nieujawnionego algorytmu, bez której ECU nie uruchomi silnika po zmianie map. Dostępne są gotowe programatory, które można znaleźć na Allegro lub w sklepach elektronicznych, ale oprogramowanie do modyfikacji jest trudno dostępne. Alternatywnie, tuning można wykonać mechanicznie, np. przez przesunięcie aparatu zapłonowego o kilka stopni, co jest prostszym sposobem na poprawę osiągów w Nexii z instalacją gazową. Wymiana oprogramowania w chipie może podnieść moc i moment obrotowy, ale bez ingerencji w mechanikę silnika efekty są ograniczone. Daewoo Nexia bazuje na licencji Opla Kadet, co ma wpływ na konstrukcję i możliwości tuningu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA