logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Appro – nagłe zrywanie i ponowne nawiązywanie połączeń na wszystkich komputerach

systemcom 04 Mar 2007 21:01 1239 10
REKLAMA
  • #1 3643783
    systemcom
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Mam appro na którym sygnał jest cały czas ale zrywa połaczenia na wszystkich komputerach i po paru sekundach wszystko wraca co moze byc przyczyna? Dodam ze było cały czas OK
  • REKLAMA
  • #2 3643881
    maniek475
    Poziom 25  
    Ocena: 109
    witam.

Ilu masz klijentów ( czy czasem nie podłączyłeś nowego klijenta w ostatnim

czasie ) :?::?::?: Co to za APPRO :?::?::?: Jaka antena :?::?::?:

Ogulnie za mało szczegółów.

pozdrawiam maniek475
  • REKLAMA
  • #3 3644165
    systemcom
    Poziom 24  
    klientow 10 ale co mnie dziwi, robie site survey i ap planex rozłacza sie i po chwili wraca a normalnie pokazywał wszystkie sieci do okoła
  • REKLAMA
  • #4 3644688
    maniek475
    Poziom 25  
    witam .

Przy site survey powinien rozłączyć wtedy on przechodzi w tryb APC

( ap klijent) żeby wyszukać sieci

, przychodzi mi jeszcze jedna myśl , może ktoś jeszcze w okolicy

nadaje na tym samym kanale co ty .

pozdrawiam maniek475
  • #5 3644731
    systemcom
    Poziom 24  
    Własnie ze nie powinien rozłaczyc wczesniej tak nie robił w pare sekund znalazł wszystkie sieci a teraz sie rozłacza i nic nie znajduje?
  • REKLAMA
  • #6 3645966
    maniek475
    Poziom 25  
    witam.

No nie wiem czy nie powinien rozłączyć , mój ap tak robi i sieje dobrze

Sprawdź jeszcze czy nikt nie nadaje na tym samym kanale i nie przygłusza

cię a jak nie to zrób reset i poustawiaj go od nowa , a nuż pomorze.

pozdrawiam maniek475

Ps: A może coś z anteną , czy nie zamokła , czy złączka nie zamokła ,

możliwe że ap dostał jakiejś wilgoci i radiu się oberwało , czasami skoki

napięć w sieci potrafią uwalić ap.
  • #7 3647746
    systemcom
    Poziom 24  
    Witam sprawe rozwiazałem przestawiłem na 3 kanał ale nic miałem na 1 i to samo, zamieniłem ap na dachu i sam nie wierzyłem nadal zrywa połaczenie, przestawiłem na 10 jest OK, teraz nasuwa sie jedno pytanie czy to konkurencja, mozna w jakis sposob zagłuszac kanal w netstumbler nic nie widzi na tych kanałach!?!?!?!?!
  • #8 3648284
    maniek475
    Poziom 25  
    witam.

Z mojej praktyki wynika że ap najlepiej pracują na kanałach od 8 do 11,

czemu to nie wiem .

Pozdrawiam maniek475
  • #9 3652561
    systemcom
    Poziom 24  
    Nieradze sobie z swoim ap cały czas zrywa połaczenia, zmieniłem ap, zmieniłam, kanał, nadal nic co moze byc przyczyna!?
  • #10 3653987
    systemcom
    Poziom 24  
    Witam mam nowe wiadomosci, u konkurencji to samo zrywa połaczenia co chwila co moze byc przyczyna??? Czy to moga byc celowe działania?
  • #11 3898118
    systemcom
    Poziom 24  
    Problem rozwiazany ustawiłem predkosc max 11mb/s i jest OK standard B nie wiem co było przyczyna ale napewno jakas inna siec bo w domu ap chodził bez zarzutu po wystawieniu na dach były problemy,

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z urządzeniem typu access point (AP) marki Appro, które stale utrzymuje sygnał, lecz na wszystkich podłączonych komputerach dochodzi do nagłego zrywania i ponownego nawiązywania połączeń. Problem pojawił się nagle, mimo że wcześniej wszystko działało poprawnie. Podczas wykonywania site survey AP rozłącza się i po chwili wraca, co nie miało miejsca wcześniej. W dyskusji zasugerowano, że rozłączanie podczas site survey jest normalne, gdy AP przechodzi w tryb APC (klient AP) w celu wyszukania sieci. Podejrzewano również interferencje na tym samym kanale radiowym lub problemy z anteną, wilgocią lub skokami napięcia. Użytkownik testował różne kanały (1, 3, 10), zauważając poprawę na kanale 10, co wskazuje na możliwe zakłócenia lub celowe zagłuszanie sygnału, choć narzędzia typu NetStumbler nie wykrywały innych sieci na tych kanałach. Z doświadczenia wynika, że AP najlepiej działają na kanałach 8-11. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez ograniczenie maksymalnej prędkości transmisji do 11 Mb/s i ustawienie standardu B, co ustabilizowało połączenie. Podejrzewa się, że przyczyną były zakłócenia od innych sieci lub urządzeń w otoczeniu, zwłaszcza po przeniesieniu AP na dach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA