logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak połączenia. Sieć osiedlowa na planex appro.

systemcom 24 Wrz 2007 21:57 1326 9
REKLAMA
  • #1 4317042
    systemcom
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Witam mam mała siec osiedlowa zrobiona na planex appro, praktycznie ustawien nie zmianiałem siec jest w standardzie b wpisałem tylko nazwe sieci, zabezpieczyłem po mac i wpa tkip, ap jest podłaczony jak narazie pod router drayteka i z niego ciagnie net,co pewien czas dzieje sie taka sytuacja ze wszystkich na sieci rozłacza i po około 15 sekundach połaczenie wraca, dodam jeszcze ze siec jest widoczna cały czas nawet wtedy gdy nie idzie sie do niej podłaczyc! Wiec prosze o szybkie porady bo telefon robi sie czerwony, a jeszcze jedno siec ma 10 uzytkowników,
  • REKLAMA
  • #2 4317376
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Widocznie router się wiesza lub zrywa połączenie. Jakie masz łącze internetowe? Neostrada?
  • #3 4319257
    systemcom
    Poziom 24  
    Tak neostrade ale nie w tym rzecz po kablu jest net cały czas, a połaczenie jest całkowicie zrywane nie ma połaczenia z ap, i za chwile znowu wraca,
  • REKLAMA
  • #4 4319667
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    Ap restartuje sie powody :
    zbyt duzy ruch
    jeden z userów ma virusa ,trojana który go generuje
    próba złamania WPA metodą słownikową itp. (ap odpowiada brak autoryzacji i sie resetuje po kliku nieudanych próbach logowania )
    słaby soft na AP (zalecany upgrade )
  • #5 4320435
    systemcom
    Poziom 24  
    A jeszcze takie pytanie, wiadomo ze nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi ale jesli mam w standardzie b 11mb/s na kazdego klienta jest przydzielone 512mb/s to ile taki ap moze ludzi uciagnac czy naprzykład 25 osob moze byc czy to juz leka przesada,
  • REKLAMA
  • #6 4320770
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Pod warunkiem, że nie ciągną non stop z P2P i nie mają wirusów to może być, ale radziłbym zacząć się zastanawiać nad wymianą sprzętu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4320781
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    jeżeli ap się resetuje to idzie to sprawdzić :)
    a później można szukać tego przyczyny ...
  • #8 4323487
    systemcom
    Poziom 24  
    Czyli jaki sprzet polecacie?
  • #9 4324140
    systemcom
    Poziom 24  
    Wiadomo że wszyscy nie sciagaja p2p ale kolega twierdzi ze appro na 25 osob to juz ciezkoma uciagnac czy ma ktos appro planexa i moze sie wypowiedziec jak to jest w praktyce
  • #10 4349088
    systemcom
    Poziom 24  
    Miałem bardzo dziwny przypadek, u jednego z klientów było przebicie pradu na scianie po czym antena działała jako zero aż cud że nic z kompem sie nie stało listwa tez nie zadziałała, i to robiło straszne zakłucenia predkość spadała do 1mb/s i ap nie mogł uciagnąć i sie restartował, kolega geniusm
    mnie na to nakierował w apclient mozna sprawdzic kazdego predkosc oraz błedy i juz wiadomo gdzie szukac!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Sieć osiedlowa oparta na urządzeniach Planex Appro pracuje w standardzie 802.11b z zabezpieczeniem WPA TKIP i filtrowaniem MAC. Access point jest podłączony do routera DrayTek, który dostarcza internet z Neostrady. Problem polega na okresowym zrywaniu połączenia z AP na około 15 sekund, mimo że sieć pozostaje widoczna. Przyczyny mogą obejmować zawieszanie się AP z powodu nadmiernego ruchu, infekcji wirusowej u użytkowników generujących nieprawidłowy ruch, ataków słownikowych na WPA powodujących reset AP, a także przestarzałe oprogramowanie sprzętowe AP wymagające aktualizacji. Wskazano, że standard 11 Mb/s na klienta przy 512 kb/s przydzielonego pasma może obsłużyć około 25 użytkowników, o ile nie korzystają oni intensywnie z P2P i nie mają wirusów. Zalecana jest ewentualna wymiana sprzętu na bardziej stabilny. Dodatkowo opisano przypadek uszkodzenia anteny spowodowanego przebiciem prądu, co skutkowało zakłóceniami, spadkiem prędkości do 1 Mb/s i restartami AP. W AP Client można monitorować prędkość i błędy połączeń, co pomaga w diagnozie problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA