logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Appro Planex AP - zrywanie połączenia co minutę, jak rozwiązać?

systemcom 11 Paź 2007 08:52 1549 8
REKLAMA
  • #1 4367789
    systemcom
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Zakładam ten post bo mam problemy ze swoim ap od ponad poł roku i nic nie pomaga, opisze krotko, od routera idzie kabel do ap na dachu ktory pracuje w trybie bridge, ustawiłem sidd, właczyłem szyfrowanie WPA, do tego zabezpieczyłem po mac, w standardzie b, praktycznie reszta ustawien bez wazniejszych zmian, dzieje sie cos takiego np. miesiac jest OK a w koncu ap rozłacza wszystkich i po 20 sekundach połaczenie wraca, i tak nie raz np. co minute rozłacza, trwa to roznie nie raz nawet przez godzine, probowałem poznych konfiguracji, predkosc, kanał, ssid, na mocniejszym i słabszym sygnale, ale co jakis czas problem powraca, mysle nawet nad zmiana sprzetu, bo nikt nie umie mi pomoc, za rozwiazanie problemu daje 100 punktów, zauwazyłem kiedys że jeden klient miał słaby sygnał ijak probował cos sciagac od razu apwszystkich rozłaczał, dodam jeszcze że nawet jak ap wszystkich rozłaczy to siec jest widoczna przez cały czas, ale połaczyc sie mozna po upływie 20 sekund, siec ma 10 uzytkowników,
  • REKLAMA
  • #2 4367832
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Możliwe, że doświadczasz próby złamania WPA - było już o tym na forum. Sprawdź dla testu jak będzie się zachował bez kodowania lub z WEP.
  • #3 4367961
    systemcom
    Poziom 24  
    No OK sprawdze to, ale najbardziej meczy mnie to dlaczego jesli jeden klient miał uszkodzona wtyczke przy antenie, miał sygnał bardzo niski, predkosc 1mb,s i naprzykład chciał pobrac plik to siec zaraz cała siadała, dla mnie to nie jest normalne że jeden klient może razwalić cała sieć, może faktycznie zmienić na linksysa??
  • REKLAMA
  • #4 4369571
    kudlaty
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    OKi doki generalnie moze byc problem z wydajnoscia pod wpa jak sam powinienes zauwazyc przy tym jak klient mial slabszy sygnal ;) ok i powiedz a jak zasilanko na nim? ;) generalnie jak mbo podpowiedzial przejdz na wep bo i tak jak ktos sie ma wlamac to prosciej w sumie pod wpa niz pod wep
  • #5 4369788
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    kudlaty napisał:
    jak ktos sie ma wlamac to prosciej w sumie pod wpa niz pod wep

Z tym akurat nie mogę się zgodzić.
    Choć wszystko jest przy odrobinie wysiłku do przejścia.
  • #6 4370029
    kudlaty
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Kazdy ma swoje zdanie apropo technik i bezpieczenstwa wiec powiedzmy ze nie bedziemy polemizowac tutaj na ten temat ;)
  • REKLAMA
  • #7 4370914
    systemcom
    Poziom 24  
    Tylko jak tu pozostawic siec bez szyfrowania, ze zmiana mac to juz dzieci wiedza jak to sie robi, a na dodatek ap dopuszcza do neta nawet 3 te same mac adresy
  • REKLAMA
  • #8 4385062
    systemcom
    Poziom 24  
    Takie porady dostałem od dystrybutora sprzetu

* wylaczyc agregacje
    * ustawic predkosc na auto
    * wykonac upgrade do najnowszej wersji http://online.pl/wwarczak/rtl8186/APPRO54G/28.09.2007/
    * wlaczyc fragmentacje
    * wlaczyc CTS/RTS
    * wylaczyc oszczedzanie energii
    * zmniejszyc Beacon Interval
    * zmniejszyc DTIM

Szyfrowanie nie ma wplywu.

Dodano po 3 [minuty]:

Szczerze to sa moje ostatnie proby z appro planex a jak cos znowu bedzie szwamkowac to wymiana,
  • #9 4464173
    systemcom
    Poziom 24  
    Powiem tak wyłaczyłem szyfrowanie, fragmentacje i rts ustawiłem na 2000
    DTIM zmniejszyłem na 2
    Beacon Interval 80 i na to soft http://online.pl/wwarczak/rtl8186/APPRO54G/06.11.2007/appro54TF-1.11-06.11.2007.bin i problem zniknał, moze nie wiem co do konca było problemem ale jest OK, i nic wiecej nie ruszam moze komus te ustawienia pomoga

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy punktu dostępowego Appro Planex AP pracującego w trybie bridge, który co jakiś czas rozłącza wszystkich użytkowników na około 20 sekund, mimo widoczności sieci. Przyczyną mogą być problemy z obsługą WPA, zwłaszcza gdy klient z niskim sygnałem próbuje pobierać dane, co destabilizuje całą sieć. Sugerowano testy z wyłączeniem szyfrowania lub przejściem na WEP, jednak ze względów bezpieczeństwa nie jest to optymalne rozwiązanie. Dystrybutor sprzętu zalecił wyłączenie agregacji, ustawienie prędkości na auto, aktualizację firmware do najnowszej wersji, włączenie fragmentacji, CTS/RTS, wyłączenie oszczędzania energii oraz zmniejszenie wartości Beacon Interval i DTIM. Po zastosowaniu tych ustawień oraz aktualizacji oprogramowania układowego problem ustąpił. Wskazano, że szyfrowanie nie wpływa na stabilność połączenia, a kluczowe są parametry transmisji i firmware.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA